Wednesday, 26 December 2012

letih

harap2 ada yg memahami keadaan skrg. cik kiah agak bz dgn borang 44. knp nak minta pulak kali ni?? emmm...dok ingatkan nak 41 sampai pencen. hahahhahah. tapi tah laa knp kali ni terbuka hati nak minta pulak kan...pelik. sbbnya ada kawan cik kiah ni...dok pujuk2 ajak minta sekali...sekali...ok laaaaaa...minta je la.. lagipun buku tu dah ada. tinggal lagi...byk lg yg lain2 tu tak ada. so..kena diadakan laa..penat gak nak mengadakan tu. penat oooooooooo...walaupun cik kiah cuma jd tukang ikut kat blkg je ni. kalau naik kapal tu..tukang kayuh je. ikut je. org buat tu...cik kiah pun buat. kalau tak betul...pun ikut gak laaaaaa...kalau betul...alhamdulillah...rezeki anak2. tp keadaan skrg ni sungguh menyakitkan hati. aidil masih sakit bisul kat situ tu...tunggu masa nak pecah je kot bisul tu. family cik kiah dok bising..knp tak bawa dia pi hospital. ermm..tunggu laa sat bg mak dia selesaikan urusan minta 44. kalau siap awal ptg ni..ptg ni jugak cik kiah akan bawa dia pi hospital. haru betul. sbb dia jenis tak kuat nangis...tak merap walaupun sakit. rilex je. cumanya jgn tersentuh tmpt yg sakit tu. lain2 hal...dia suka minum nenen..dan lena. minum nenen...dan lena lagi. tgk2...dah jd genebe dah muka. body...fuyooooooooooooooo..tah laa brp kg. utk 2 bln tak pi klinik lagi sbb dia dok sakit bisul tu. nanti bila dah ok br nak bawa pi...
lain2 cerita...yusuf dan zulaikha akan mula bersekolah jumaat ni. 28 disember 2012. ahhahahhahahah. dah nak bersekolah. tp tetap tak dpt pisah dgn botol susu. apa laaaaaaa abg dan kakak tu. ahahhahahahahahahhaha. apa2 pun..syukur gak dpt 3 keping sijil seumur hidup tu. sijil yg paling cemerlang yg cik kiah pernah ada. sijil kelahiran yusuf, zulaikha dan aidil ismail. best jd mak org ni. :)

Wednesday, 21 November 2012

lamanya

lamanya tak update blog. tak sempat. cik kiah dah selamat melahirkan baby boy pada 24.10.2012 hari tu. ya hari tu...hari tu laaaaaa kan. hari yg tak dpt dilupakan. itu pun selepas dimasukkan seketul ubat...br laaaaaaaaaaaaa 'terasa' sakit amat2 nak bersalin. knp serah diri padahal due tu 2.11.2012? sbbnya dah turun air. so kena laaaaaaaaaaaaa serah diri. tp tak sakit nak bersalin sgt lagi..boleh lagi laaaaaaaaaaaa tersengeh2 dok kat wad yg sempit tu. hahahhahahahha. sampai laaaaaaa dipaksa masukkan ubat...br laaaaaaa terasa sakitnya. sakit ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo rupanya. teruk lagi drpada sakit normal nak bersalin dulu. sbr saja la. nasib baik seketul je ubat. itu pun...dah berarak sekeliling wad dah dok tahan sakit. lawak je bila teringat. dah sakit sgt..nak baring pun sakit...berdiri pun sakit. duduk pun sakit. berjalan pun sakit. sbr saja laaaaaaaaaaaaaaaaa...ok...dah stop pasai kenangan terindah tu. dah selamat pun keluar baby boy. namanya...kali ni namanya paaaaaaaannjang sikit dari abg dan kakaknya. MUHAMMAD AIDIL ISMAIL BIN ZULKIPLEE. panjangkan. tp cik kiah suka dgn nama tu. aidil pun suka...ismail pun suka. cik kiah ni versi warga emas kot kan...suka dgn nama2 klasik. ni..nak masuk sat sja ni...konon nak byr bil letrik dgn maxis je ni...tgk2 terjebak dgn blog pulak. gmbr? oh tidak..tak ada gmbr...dah masuk kat fb. kalau nak tgk...bleh laaa ke fb cik kiah. ermmm...terlanjur ni...nak ucap SELAMAT PENGANTIN BARU...yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaa! utk kawan baik cik kiah. siapa lagi...nak kena letak nama ke? dia pemalu..tak yah letak nama laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....kita letak gmbr terus.

Photo: Pengantin cantik di Sayong
ini laaaaaaaaaaaaaaa pengantinnya
tahniah! selamat datang ke alam rumahtangga yg penuh cabaran...walaupun penuh cabaran...tp ada gak suka dan syoknya. selamat lah yaaaaaaaaaaaaaaaaaa...cik kiah tak berkesempatan nak pi kenduri tu...biasa laaaaaaaaaaa..dialam lain sikit. nanti laaaaaaaaaaa akan diterjah pengantin kat kondo. hahahhahahahahahah. jahat betul. itu idea suamiku...dia kata apa kata nanti lepas pantang pi je terjah pengantin kat kondo tu. well...menarik gak idea tu. sama jahat mcm bini dia gak rupanya. hahahhahahahahahahhahahahahahahha. 

Wednesday, 10 October 2012

EH!

kalau berpacaran...
eh! kalau laa terbesalin mlm nanti...hahhahahah. ada kawan cik kiah sure 'terharu gila' kalau cik kiah terbesalin mlm nanti. ahhahahhaha. well. benda tak leh nak dijangka. :) sbr ye makcik....

KUP

selalu gak cik kiah dgr kakakku cerita pasal KUP. KUP...menda KUP tu? Khas Untuk Penyandang (KUP). rupa2nya salah satu kaedah kenaikan pangkat dalam perkhidmatan awam. ermmm..yg jd masalahnya...org yg naik pangkat dalam perjawatan tp masih menjalankan tugas yg dia lakukan semasa sebelum kenaikan pangkat. bg sesetgh org...unfair laa. ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...hang dah naik pangkat...cara belagak...sbb dah naik pangkat. dok arah org lain yg bawah2 ni...ya laaaaaaaaa..dah naik pangkat kan. pdhal..masih lagi menjalankan tugas sebelum naik pangkat. contoh pembantu tadbir...naik jd ketua kerani..org dulu2 panggil CC. tp masih menjalankan tugas pembantu tadbir. tak de jd CC pun. tp belagaknya mengalahkan CC. rasanya kat mana2 pun ada berlakunya benda mcm tu. sbb skrg ni...belambak ada kakitangan krjn. mudah pulak naik pangkat. kalau dulu2 tu jenuh menunggu. ikut turn. berkulat laaaaaaaaa pegang sesuatu jwtn tu. hahhahahhaha. tp lecehnya sbb ramai sgt naik pangkat serentak so...kat mana nak letaknya kakitangan yg naik pangkat ni dgn jawatan yg sesuai dgn depa tu. tak kan laaaaaaaaaa pulak nak ada 5 org CC serentak kat satu2 ofis. pelik gak tu. mcm kat poli...belambak dah 44 skrg ni. takkan laaaaaaaaaaa nak letak 10 org KP atau KK kat satu2 jbtn. pelik gak tu. hahahhahhahaha. maka terpaksa laa naik pangkat tp dgn kerja yg dok buat sebelum tu juga. naik pangkat tp tanpa title apa2 pun. CC ke...KP ke...KK ke. cumanya ada jugak yg cik kiah dpt tau...belagaknya melebihkan CC...melebihkan KP...atau KK. hahhahahahah. biasa laaaaaa. mungkin kalau cik kiah ditempat depa pun...ait!! kan aku dah 44...gaya mau ada. 44 kan. sama gak yg dr pembantu tadbir jd CC tu...kan sama taraf dgn CC dah tu. wajib laaaa gaya jd lain sikit. tolong hormat sikit ya. CC dah ni. hahahhahahha. tak sayang diri ke cik kiah ni. hahhahahahhahah.

ait!

ait!! mai lagi ofis???
hahhahahhaha. kuang! kuang! ada lagi makcik ni kat jmsk. sbr saja laaa kan. semua pakat tanya...ait!! tak keluar2 lagi?? hahahhahaha
dah tu nak buat mcmana. dia sedap syok dok kat dlm ni. 2 3 menjak ni lagi laaaaaaaaaaa...dah jarang rasa sakit memulas2 dah ni. boleh rilex saja. mlm2 pun tak rasa sakit sgt dah. cuma time nak berjalan...mak ai!! sakit siot. mcm dah turun kat bwh dah.
sebenarnya cik kiah yg dah mls nak layan rasa sakit ni. biar rasa sakit kuat betul br laaaaa nak terhegeh2 layan kot. hahhahahahha. sakit sikit2 tu biar saja laaaaaa kan. tak yah layan sgt. cuma mlm td dok gubra juga sbb rasa mcm pergerakan baby dah makin slow. bgn pagi ni...awal2 lagi cari sarapan mc D. siap dgn sundae. hahhahhaha. lepas tu br laaaaaaa rasa baby ni bergerak dgn jayanya. lapar sundae ya....
sebenarnya mak dia yg lapar kot. ahhahahhahahha. rasa sedap betul sundae tu td. yg manis2 semua sedap. 2 3 menjak ni berat badan pun dah naik dgn jayanya. nurse pun tegur...dlm 1 minggu boleh naik 0.8kg. hebat tak? hahhahahhahah. berat mak tu...bkn berat baby. betul tak? apa2 pun..harap2 semuanya ok. tak sbr nak bercuti 3 bln ni. ye ke tak sbr? sbb time cuti 2 3 hari ni kat rumah pun dah jd rupa tarzan dah. terjerit2 kat anak2. nakal laaaaaa 2 ketul tu skrg ni. suka menjawab yg bkn2 time kita marah. jgn2 nak suruh buat apa2...mesti keluar ayat...mak ni asyik suruh abg saja..mak buat laaaa sendiri. zulaikha lagi teruk. siap ckp...adik tak mau buat. geram betul dgr.

Friday, 5 October 2012

melepasi minggu 36

ada kawan cik kiah tanya..mcm pelik knp cik kiah dah mcm nak terberanak dah ni..pdhal lambat lagi tarikh due tu. jenuh menjelaskan pulak. tambah2 bila ditanya oleh org yg tak pernah bersalin lagi. tarikh due tu adalah pada minggu ke 40. skrg cik kiah dah cukup pun 9 bln. maksudnya dah pun 36 minggu. so pada bila2 masa dari skrg ni benda ni boleh jd meletup. hahhahahhahah. pelikkan...knp duedate tu diberi pada minggu ke40. itu kena tanya doktor atau org yg lebih arif. cik kiah tak reti gak nak menjawab. hahahhahahha.
satu lagi yg seronoknya time membawa perut besar ni...selalu je ada org tegur...eh..boy ke girl tu? maka dgn selambanya..cik kiah akan suruh depa teka...cer teka...boy ke girl. hahhahahha. teringat masa ngandung si yusuf dulu tu. perut dah besar ni..dah byk kali scan...doktor tunjuk laaaaaaaaa...ha...itu laa punai dia. nampak punai dok gerak2. lawak betul. sekali tu nak dijadikan cerita...balik ke rumah family suamiku...kakak ipar suamiku dgn kuatnya ckp...ACI POTONG JARI NI...MESTI POMPUAN. amboi!! siap aci potong jari tu. hhahahahah. cik kiah dgr tak terkata apa. sbbnya dia ckp mcm tu...sbb dlm family suamiku tak pernah ada lagi yg dpt baby boy utk anak sulung. selalunya mesti keluar2 girl. sampai 2 atau 3 org...br laa dpt boy. itu yg kakak ipar dia siap berani ckp nak potong jari mesti girl. tgk2 yg keluarnya boy. tak potong jari pun. hahhahahhahah. lawak.
utk kali ni cik kiah pasrah je nak dpt boy ke girl. sbbnya dah ada sepasang pun. tp cik kiah pernah gak saja2 pi scan sbb nak tahu jantina dia apa. galak gatai kan. saja nak tau jugak. masa kandungan 4 bulan lebih..doktor ckp...i think ada bird. hahahahhaha. so..boy laa kan. ada bird. then...masa 8 bln hari tu...doktor kat klinik krjn pulak scan...sama..boy. doktor tu kata 99% dia kata boy. siap tunjuk lagi bird tu. baby tu terkangkang mcm saja2 nak tayang bird dia. sbr saja laaaa kan. hahhahahhahah.
so..tak kisah laa boy ke apa...janji semuanya ok. boleh keluar dgn selamat. sbbnya..cik kiah ada gula dlm darah...hb low...mcm2 masalah ada ni. agak menakutkan jugak utk bersalin ni. takut. masa masuk hospital 2 hari br ni...tgk adegan org lepas bersalin....pitam...mungkin masalah hb low...takutnya. apa yg cik kiah dpt pengajaran masa tu...
  • jgn laaaaa try2 nak ngandung dan bersalin masa umur2 dah lanjut dan berisiko...
  • sudah2 laa dgn apa yg ada skrg ni.
  • maksudnya...bersyukur je dgn apa yg ada.

Thursday, 4 October 2012

terkini cik kiah

ermmm..masih lagi mai keja. cuma baru2 ni dpt rehat 2 hari kat hospital sbrg jaya. ada masalah sikit. tp dah ok sikit skrg ni. tertunggu2 bila laaaaaaa agaknya nak berlakunya letupan ni. hahhahahha.

ini pulak gmbr bunga orkid yg kakak cik kiah tanam kat kampung. besar gabak. dah tak ingat dah anak pokok orkid ni beli kat mana dulu tu. br2 ni bunganya pun berkembang...besar..tebal...terang kaler purple tu. ada 4 kuntum. dah laaaaaa besar. mmg cantik dan nampak dari jauh.


gmbr ni tak berkualiti sbb guna kamera kat hp lain. dok bertangguh saja nak masukkan dlm blog. mls betul nak update blog. :(

Monday, 24 September 2012

semakin hampir

baru2 ni cik kiah telah dijemput ke kenduri kesyukuran kat rumah kawan cik kiah. lawa rumah dia. agak teruja tgk. smgt dia menghias rumah. tp segan laa pulak rasa nak ambik gmbr kat dlm rumah dia. cuma ambik gmbr bangku batu kat depan rumah dia saja. ada kawan kat ofis ni dok tercari2 bangku batu rupa mcm ni laa kot. agak menarik laa jugak. mcm kawasan rumah kawan cik kiah ni agak ok laaaaa letak kerusi ni. ngadap ke sawah padi. mmg menarik. rasanya tak sesuai kalau nak letak kat tepi jln kat rumah cik kiah...mesti jd tmpt anjing lepak. hahhahah. nak kata byk sgt anjing tu..tak laaaaaa jugak. tp rasa mcm tak sesuai je. masa bila yg cik kiah nak duduk tu? hahahhaha. balik keja ptg...terus masuk rumah...landing2 atas tilam..tak pun tgk cerita korea. mlm...tak sempat pukul 9 lagi dah lena dah. camne tu? hahahhahaha. pg...6.30 dah keluar dah dr rumah. weekend...balik yan...tak pun balik tg piandang. tak pun dok je melapuk dlm rumah. tak da masa nak lepak2 kat luar rumah pun. alasan semedang...
hahahhahahahha. ok laaaaaaaaaaa....apa yg semakin hampir? due laaaaaaaaa...apa lagi. ahhahahha. skrg pun dah terasa sakit sikit2 dah. tp dok kontrol je ni. sakit olok2. sbb apa kata sakit olok2...kdg2 tu sakitnya melampau...peluh2 dah ni...panik. hahhahahah...turun duduk bawah kat dpn tv..tak bleh nak duduk dah...berdiri...nak berjalan pun tak bleh dah. sakitnya. dlm masa 30 minit mcm tu. lepas tu minum air selusuh...boleh pulak slowly hilang rasa sakit tu. hahhahahhaha. dok tunggu2 jugak. maunya dok ulang sakit tu...nak berangkat terus pi hospital. tp tak pulak rasa sakit dah lepas tu. olok2 je kot. tp apa nak buat...peluh meleleh2 dah. hahhahahahha. peluh sakit + peluh takut. hahahhahahahha. makin dekat makin terasa debarannya. dulu masa yusuf...rasa excited...ya laaaaaa nak tgk rupa baby kita ni. tgk2 rupa mamu. hahahhahahah. masa zulaikha pulak...rasa takut dan ngeri jugak. tp terkawal laa jugak berbanding yg ke 3 ni. rasa takut tu lagi melampau2. hahahahhahah. adus!! apa nak jd ni.

mana ayah??









gmbr budak nakal. kisahnya...ptg semalam..cik kiah tercari2 ayah dia masa kat rumah mak cik kiah...pi laaaaaa tanya anak2 buah cik kiah..masa tu zulaikha dan yusuf pun ada sekali laa dok main. cik kiah pun terjerit2...nampak pak dak tak? nampak pak dak tak?
tau siapa yg menyahut? hahahhahahahha
zulaikha! ayat dia kat cik kiah...

zulaikha: exora ada dak mak?
cik kiah: ada
zulaikha: kasut dia ada dak mak?
cik kiah: ada

dlm hati punya laaaaaaaa nak tergelak dgr. budak umur 4 tahun dok soal siasat mak dia yg tgh melilau cari ayah dia. hahahahhahahahha. mcmana bleh terfikir nak tanya pasal exora...pasai kasut. panjang akai betul. :)

sains

ini gmbr hasil kerja zulaikha dan yusuf dalam kelas sains depa...cer tgk...
 ini bird zulaikha. siap ada bulu2 lagi. hhahahhahaha. tp seketika saja bulu tu. dalam 1 jam mcm tu..lepas tu hilang semua bulu tu...tgk2 ada kat bwh meja mkn kat rumah. biasa laaaaaaaa...ikut tahap keganasan minah tu.

ini pulak cow si yusuf. sampai kat rumah..kepala tu dah tercabut. hahahhahahah. dia ngadu ada kawan dia dah tarik kepala cow dia. ye laaaaaaaaa tu. hahhahahahhaha. seronok tgk hasil kerja sekolah depa ni. tp jgn tgk kerja math depa. bleh ternganga mulut tgk. ya laaaaaa br 4 dan 5 tahun tp dah suruh buat math yg tah apa2. zulaikha pulak byk englishnya dr malay. kalau kejut cik kiah pagi2 pun...siap ckp...mak..mak..dah 5.45..(five four five) dah mak. english. hahahhahahhaha. hasilnya.

Wednesday, 19 September 2012

dah selamat

weekend br ni cik kiah ada kenduri kat kampung. sepupu cik kiah dah selamat dikendurikan. mcm2 hal yg berlaku. tp dah selamat laaaaa. cik kiah cuma bg bunga telur ni kat dia..

tak daya dah nak buat yg lain. sehari sebelum tu cik kiah dgn suamiku sibuk nak cucuk bunga ni kat btg pisang. lwk. kisahnya..rupanya suamiku tak reti nak ambik btg pisang yg mcmana. jenuh gak laa. dah berjaya bazirkan kira2 4 btg pokok pisang kecik semata2 nak cucuk 200 btg bunga telur. tp hasilnya agak comei laaa jugak. hahahahhahahah. ptg tu terus hantar ke rumah kenduri. ptg tu saja laa cik kiah ke sana. balik tu terus terkelepek. tak larat dah. esoknya rehat kat rumah saja. tak mampu dah nak pi tgk.

Thursday, 13 September 2012

tukang sibuk

skrg ni bkn yusuf dan zulaikha saja yg selalu jd tukang sibuk kalau cik kiah tgh buat aktiviti kat rumah. ada pulak 1 lagi objek yg suka sgt kacau..rimas betul. br ni cik kiah tgh kalut nak siapkan projek sarung bantal baby yg tak seberapa tu..dtg pulak mamat ni....lompat sana lompat sini..bentang je kain...naik duduk atas tu. sbr saja laaaaaaa....tak pun nak lompat dan tangkap jari cik kiah. geram betul. tgk sikit...
video

lama gak dok kacau mcm tu. last2 pandai pulak buat kerja sendiri. apa kerja sendiri dia?? hahhahahahhaha.

jom jalan2 lagi

2 3 menjak ni cik kiah suka betul tgk blog ni...
http://barelysupermommy.com/
dan blog ni...
http://makbedsjournal.blogspot.com/

best blog ni. cer masuk tgk. :)

Sunday, 9 September 2012

lama tak update

knp? sbb kalau buka je internet mesti mcm slow saja...tak suka. nak upload gmbr pun slow. boring menunggu. hari ni cik kiah duty utk konvo. hari bekerja. ingatkan tak dpt nak mai dah pg ni. ptg semalam dok buat lwk..sakit kat rumah. sakit apa? ermmmmm..sakit perut..dah mcm nak terkeluar dah. terketar2 sakit. dah laa suamiku tak ada kat rumah. apa tu org kata...'buat lawak'. sakit olok2. main2 saja. tp peluh2 juga laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. sbb..takut. hahahhahahahha. tp mlm td rasa ok pulak. pg ni pun ok. tak ada masalah apa. gempaq mak dia saja kot. dah laaaaaaaaaaaaa cik kiah mmg takut pun nak bersalin lagi ni. ish!! masih terbayang lagi betapa sakitnya nak bersalin tu. tak dpt dilupakan dgn mudah. :)

ok laaaaaaaaaaa...pg ni nak cerita apa? hahahhahhah. gmbr yg zulaikha ambik. wajib kena buat jari mcm tu. hahahhahah. semalam cik kiah bz siapkan sarung bantal baby. tiba2 si zulaikha mai menyibuk...dok tanya mak dok buat apa tu. bila ckp mak nak buat bantal baby..dia pun keluarkan ayat jeles. MAK NI!! ASYIK2 BUAT KAT BABY SAJA..BILA NAK BUAT KAT KAKAK PULAK!

fuyooooooooooooooooooooooooooooooooooo....jeles gak rupanya. hahhahahahhah. ingatkan tak jeles. kdg2 bila ckp pasai baby akan bahasakan diri dia kakak. tp bila ckp selain hal baby...dia tu 'ADIK' lagi laaaaaaaaaaaaaaaaaa. hahhahahhaha. tak tau laaaaaaaaa sampai bila nak bahasakan diri dia adik. JGN JD MCM SORANG HOUSEMATE CIK KIAH SKRG NI...sampai ke tua dok bahasakan diri dia 'ADIK' LAGI. adik gajah!!. hahahhahahahhahahahhaha.

Tuesday, 14 August 2012

cat baru

kan cik kiah pernah letak gmbr dinding ruang tamu yg penuh dgn contengan anak2. rimas tgk hasil drawing depa tu...dan tambah lagi pulak...ada ura2 katanya ada tetamu berminat sgt2 laa nak mai rumah cik kiah. sbr saja laaa. pdhalkan dah 4 tahun cik kiah pindah dok kat rumah tu. br berminat nak mai. apa lagi...cik kiah pun agak tekanan laaaaa jugak nak ni sbb org nak mai. selalu tu cuma family cik kiah saja yg rajin mai rumah. ermmm. nampak sgt laaaaa kan...yg berminat nak mai tu...bkn family cik kiah. hahahahhahah. so..kami suami isteri fikir2..ok gak kalau sapu cat baru kat rumah. lg pun kan najib bg duit bonus. bonus raya buat buh cat br kat rumah. punya laaaaaa gigih ni dok survey nak guna cat jenama apa...kaler apa. tgk2 last sekali terbeli jenama tah apa2. hahhahahahaah. alang2 dah masuk kedai tu...beli je laaaaaaa. dan ini laaaaaa hasilnya...

 lepas guna 10 liter cat...bleh laa sampai ke atas ruang rehat tu. ok apa...agak menjimatkan kalau dibandingkan dgn harganya yg mahai. kaler pulak...tah laa kaler apa yg dipilih...kononnya nak kaler ijau. tgk2 jd ala2 kuning jugak rupanya. tp agak menarik laaaa bg cik kiah.


alang2 dah jd kaler lain ni...so curtain pun terpaksa laaaaa ditukarkan baru jugak. semua guna duit bonus raya yg najib bagi. hahahahahha. cadang nak curtain kaler ijau jugak. tp suamiku ckp...tak menarik laa kalau semua ijau saja. dia nak kaler coklat pulak. so yg sliding tu jd kaler coklat gelap..tah apa2. gelap rumahku. yg tingkap tepi pintu tu...nasib baik terbeli yg corak bunga2. bila dah siap jahit dan pasang...suamiku ckp...lagi ok kan kalau beli yg bunga2 mcm ni. rasa nak kata je...'PUNG' betul laaaaaaaaaaa. hahhahahhahahahha. tp keseluruhanya...agak ok laaaaa curtain dgn cat baru ni. lain sikit pemandangan dlm rumah. ada laaaa jugak perubahan lepas 4 tahun duduk kat rumah tu. hhahhahhahah.

Friday, 10 August 2012

along di mata zulaikha

semua ni gmbr along yg zulaikha ambik. along tu cinta hati zulaikha dgn yusuf. ingat lagi masa ngandungkan si yusuf dulu tu...kalau dgr je suara along kat dlm telefon...bergelodak sakan yusuf dlm perut cik kiah. magic. hahhahahhaha. suka betul kat along dr dlm perut lagi. :) so mai tgk gmbr along yg depa ambik dlm sedar dan tak sedar. hahhahahahhaha.






Wednesday, 8 August 2012

MARAH NI!!


MARAH NI!! hahhahahah. muka time marah sbb org tarik kaki. cute!!


latest sarah

 ini gmbr terkini sarah dgn 'kakak' dia. hahhahahha. br2 ni balik kampung. gedebab. tak larat nak dukung. 'kakak' dia makin slim. mcm selalu. slim semedang.


 spesis mata besar. muka tu merah2 sbb tak tahan panas.







Tuesday, 7 August 2012

testing

testiiiiiiiiiiinnnggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

Friday, 3 August 2012

br teringat nak guna

hahhahahhaha. leceh betul dgn org pemalas ni tau. sebenarnya..hari ni br cik kiah terbuka hati nak guna cop ni. hahahahhaha. pdhal benda ni dah lama pun buat. kebetulan teman kawan cik kiah pi buat cop nama...dan tgk dia tempah cop ni..mcm lawa laa pulak. so buat juga. dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa dulu tu. ni br guna. tau cop apa???

knp tah asyik tak nak keluar gmbr bila upload. hilang mood betul mcm ni. :(

Wednesday, 1 August 2012

anak angkat baru

semalam kami dpt anak angkat baru. cute..tp gelap sikit. nak tgk rupanya? sat naaaaaaaa...



jalan-jalan

cik kiah tgh sengsara sakit tulang pinggul. nak bergerak sakit sgt. tmbh lagi kalau duduk kat atas lantai...dan nak bgn. mak ai!! sakitnya. terketar2 rasa. dah laa berjalan pun rupa apa tah jd. hahahahhaha. buruk betul. ramai org tegur nampak mcm dah sarat. padahal kan...br nak masuk 7 bln. pelik betul. ya laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...berjln pun slow..mcm lori tgh bawa muatan berat. hahahahah. sakit. sbbnya sakit kat tulang pinggul yg melampau. agak2nya kalau pi klinik dpt mc tak sakit mcm ni? hahahhaha. kalau kat swasta sure dpt...tp kalau klinik krjn...mesti doktor akan ckp mcm ni...biasa laaaa org mengandung sakit kat tulang pinggul...sakit kat tulang blkg...perkara biasa tu. ada ke? hahahahhaha. ok...ini artikel yg cik kiah jumpa kat internet. tah laa betul ke tak faktanya. tp mcm betul je kan.
 
 
 
 

Ramai wanita mengandung mengalami sakit belakang dan sakit pada bahagian pinggul. Berikut merupakan beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk melegakan kesakitan.

Sakit belakang Sakit belakang ialah perkara yang biasa dilalui semasa kehamilan, ianya disebabkan oleh hormon dan perubahan postur badan yang berubah selari dengan tumbesaran rahim. Berwaspadalah dengan postur badan anda ; dengan menegakkan bahagian pinggul dan elakkan daripada terlalu menyandar ke belakang. Selain itu, pastikan tulang belakang sentiasa dalam keadaan baik dengan bersenam. Yoga, berjoging dalam air (aqua jogging), dan berenang adalah aktiviti yang sangat baik untuk dilakukan. Sakit belakang yang berterusan mungkin memerlukan rawatan daripada fisioterapis, ahli akupunktur, osteopati atau kiropraktor. Sakit belakang yang kadangkala berlaku mungkin disebabkan oleh kontraksi, di mana kesakitan pada bahagian ini mungkin terasa lebih lagi daripada bahagian abdomen. Jika anda berasa kurang pasti, hubungilah pegawai penjaga materniti (LMC) anda.
Sakit pada bahagian pinggul Sakit pada bahagian pinggul juga dikenali sebagai penyelewengan fungsi simfisis pubis / symphysis pubis dysfunction (SPD). Ianya boleh menjadi lebih parah dan lebih teruk semasa menjalani aktiviti seperti memakai baju, mengangkat barang, berjalan, atau memanjat tangga. Sebab-sebabnya berbeza – ianya mungkin terjadi kerana hormon kehamilan membenarkan sedikit pergerakan pada tulang pinggul sewaktu kelahiran (terutamanya pada bahagian depan yang dikenali sebagai simfisis pubis, di mana dua bahagian utama pinggul bertemu) , ataupun kemungkinan berlakunya ketidakselarian pada tulang pinggul.
Rawatan Kesakitan pada bahagian pinggul biasanya bermula pada pertengahan kehamilan. Pegawai penjaga materniti (LMC) anda mungkin akan menyarankan rawatan daripada fisioterapis, ahli akupunktur, osteopati atau kiropraktor. Penggunaan tali pinggang sokongan pinggul (pelvic support belt) serta senaman dapat membantu melegakan kesakitan. Elakkan pergerakan yang besar yang dapat memudaratkan anda. Cubalah tip-tip berikut untuk mengurangkan kesakitan : • Berehatlah pada selang-selang masa yang tertentu. • Sentiasalah tukar posisi anda. • Elakkan daripada bersandar ke satu arah, dan sentiasalah tegakkan badan anda ketika berdiri, duduk, ataupun berjalan. • Jika anda bekerja dalam keadaan duduk atau berdiri, menukar posisi adalah sangat penting. • Cuba letakkan pek ais selama 15-20 minit pada bahagian yang paling sakit. • Pakailah kasut rata yang mudah dipakai.
Bagaimana jika kesakitan berlanjutan sehingga selepas kelahiran? Dalam kebanyakan kes, kesakitan tersebut akan berkurangan selepas kelahiran, namun ianya masih boleh berlanjutan dalam sesetengah kes dan hal ini memerlukan rawatan selepas bersalin. 

Tuesday, 31 July 2012

kak baq

ini laaaaaaaa rupa terkini kak baq..

lebar betul kan. hahhahahaha. mata sepet. tah la mcm mata siapa. org ckp...rupa minah ni sama mcm cik kiah. ye ke? ada laaaaaa jugak kot. bukti anak mak dia. hahhahahahah. tang lebar tu. tang hidung kembang...sama kot dgn mak dia. :)

Thursday, 26 July 2012

benda baru lagi


ish! ish! semedang ada benda baru kat rumah. byk pitih mu nooooooooo. hahahahhahahah. semalam br beli ini...

semalam juga testing buat nasi mandhi. sbr saja laaa kan. hahahahhahaha. excited gila!! sbb tu laaaa tertonggek2 ngendap tgk dlm oven tu...dah masak ke belum. lawak. anak2 pulak bising je...nak makan ayam. dok tanya dah masak ke belum. hahahhahahaha. besar gabak gak oven ni. rasa penuh kat dapur cik kiah yg cenonet tu.
so..ptg semalam berbuka dgn nasi mandhi. hhahahah. dan ini laaaaaa rupa ayamnya.

nampak mcm tak garing sbb tak reti nak kontrol suhu. benda baru kan. hahahahahha
nasinya tak sempat nak ambik gmbr. ya laaaaaaaa...kan time berbuka. tak kuasanya dah nak ambik gmbr nasi. anak2 suka sgt dgn nasi mandhi dan ayam ni. mungkin sbb tak pedas.

Wednesday, 25 July 2012

lari sembunyi

sbb takut dgn si zulaikha yg suka bertindak ganas kat dia...so dia pun lari sembunyi. tu pun budak2 tu dpt kesan...cer tgk.
hahhahahahha. lari sembunyi kat bawah sofa...kesian betul. hahhahahahha.

nasi mandhi

walaupun puasa tak berapa nak ok kali ni...tp terasa dimulut ni mcm nak makan nasi mandhi laaaaaaaaaaa pulak. jemu dah dgn nasi kabsa. so..ptg ni nak try buat nasi mandhi pulak. dok belek2 resepi...tak laa susah sgt rasanya nak sediakan nasi mandhi ni. cuma kena ada oven utk bakar ayam tu. oven...
so..ini resepi nasi mandhi yg cik kiah tgk2 td...ada kat blog ni... http://resepiraidah.blogspot.com/2009/09/nasi-mandhi-abu-dhabi.html
berminat? cer tgk gmbr tu...



cute kan...mengiurkan!! so..kena buat persediaan laa kalau jd nak msk nasi ni. hahhahahahha. persediaan. ye laaaaaaa...apa nak beli ni??? hahhahaha. puasa pun belum tentu penuh ni...asyik menggeletar kaki tgn je. boring betul. sempat 3 hari je puasa dgn jayanya. masuk hari ke4 dah menggeletar. hypo laaaaaaaaaaaaaaa..apa lagi. terpaksa laaaaaa berbuka awal..takut apa2 jd..pitam ke apa masa tgh kerja. sbr saja laaaaaaaa kan. seronok ke dpt ponteng puasa?? ermm...boring. time nak byr balik nanti tu yg boring. sakitttttttttt je rasa time nak byr nanti. hahahahhahha. hari ni tak tau lagi dpt bertahan ke tak. rasa mcm masih ok lagi ni. tak menggigil lapar mcm semalam..semalam tu..pukul 9 pagi dah seram sejuk badan...menggigil lapar dah. haru betul. :(

Monday, 23 July 2012

bunga

suka hati tgk byk bunga orkid kat rumah kakak cik kiah...meh tgk gmbr...


 versi yg anggun...besar..tebal dan wangi...ada bau yg tersendiri..lawa..cute


 yg ni pun cantik..ada 2 kaler..mls cik kiah nak ambik gmbr yg satu lagi. urat baloq timbul...hahahhahaha

 yg ni mmg selalu berbunga...besar...


 kali ni yg ni keluar bunga byk...terover laa pulak...





 ok...yg ni katanya org bagi anak...nama orkid ni orkid hamimah...katanya. tak tau laa betul ke tak. baru nak keluarkan bunga. kiranya kami tak pernah lagi tgk bunganya mcmana.

periuk...dok fikir ni mcmana laaaaaaaa org boleh tibul idea nak masak nasi dlm periuk ni. hahahhaha. teringat kat 'kera'