Monday, 30 April 2012

dah boleh merangkak


br ni mak dia pulun buat video call sbb nak tunjuk sarah dah boleh merangkak. hahahhahaha. syok tgk baby br boleh merangkak ni. jd mcm tak ada arah sikit. hahhahahah. teruk betul tokdak dia ni...keja gelak kat sarah saja. tak sangka badan debab mcm tu boleh merangkak dah...ingatkan pemalas nak asyik bina badan je. hahahhahahha. tgk tokdak dia....gelakkan sarah lagi. comei minah ni..rasa nak cubit2. tp rasanya 90% dari wajahnya adalah hak cipta terpelihara daripada


ayah dia kot...cuma kulit je ikut mak dia. hahahhahahahha.

rempah kabsa

beberapa minggu lepas rumah mak cik kiah kat kampung buat kenduri. kenduri arwah saja. tp kami teringin sgt nak suruh masak nasi kabsa. kisahnya...bermalam2 sebelum kenduri tu..mak dan bapa cik kiah tidok tak lena sgt sbb fikir risau ni...boleh ke org kampung buat nasi kabsa. beberapa hari sblm kenduri tu..cik kiah dgn dibantu suamiku sediakan rempah kabsa...


 ini adalah tgn suamiku tgh tolong kacau rempah tu atas dapur. wangi bau satu taman. hahahhahahahha.



ini pulak lokasi memasak nasi kabsa. geng lelaki yg memasak. ish!! benda baru bg depa. dan cik kiah pun peluh2 gak tunggu kat tepi tingkap tgk depa masak. risau jugak. tp syukur laa sbb nasi tu agak menjadi walaupun tak laaaaaaa berapa sempurna sgt. agak keras sikit. tp sedap laaaa jugak walaupun terlupa nak masukkan beberapa bahan utk sedapkan lagi. :)


..

hari ni betul2 tak ada mood nak mai keja. entah laaaaa dok di alam mana. rasa letih sgt bdn. weekend baru ni balik yan. mak cik kiah sakit pulak. biasa laaaaa warga tua. badan cepat jd letih. lemah. sikit2 saja boleh jd mudarat terus. suamiku pulak jenis sayang mak mertua. sentiasa nak pastikan mak mertua dia ok. selalu marah kat cik kiah kalau cik kiah sibuk buat benda lain. tp tak tgk mak. sbr saja laaaaaaaaaaa....hahhahahahhaha. adeh!! ngantuknya. balik rumah mlm td...tidur kat ruang tamu...sbbnya dah mls nak naik atas. tgk2 mimpi pelik2 pulak. dah pulak.......tak leh lena sampai pukul brp. tu yg menambahkan lagi mood menurun tu pg ni. mengantuk gila ni. rasa mcm nak cari bantal saja ni. adeh!!

Friday, 27 April 2012

ikan segar

semalam cik kiah singgah beli ikan kat tepi jalan berdekatan dgn taman markisah. ok...segar2 ikan yg dijual. menarik. kakak cik kiah beli ikan tenggiri. sedap laaa balik buat masak cuka. letak bawang byk2...halia. tgk sikit rupa ikan tu.
selepas digoreng. manis. sedap. kalau sesiapa yg tinggal kat area sana dan melalui jln depan taman markisah tu..boleh laa singgah utk beli ikan kat situ. setiap petang pakcik tu jual. melayu.

Thursday, 26 April 2012

LIVE VIEW

video

suasana ketibaan TPM. best. hensem gak rupanya. :)

Majlis Perasmian 'My Carnival' NGO 1 Malaysia'

hari ni ada my carnival kat padang depan poli. ermmm..tgk tu tak laa semeriah mana pun. dijangkakan lebih kurang 10 ribu hingga 15 ribu org ramai akan membanjiri padang kat dpn ni. tp td dlm pukul 11 pg mcm tu...cik kiah pi juga tgk2...mcm ni saja rupanya...

tak ramai org pun. panas pulak tu. last2 kami semua lepak kat dlm ofis saja. marking. cik kiah rasa mcm berat je mata ni. jiran sblh meja ni dok sibuk isi online cukai pendapatan. dok penin lalat laaa tu...kena byr cukai. hahhahahahha. well...dah ditakdirkan dpt gaji sampai melayakkan diri utk dikenakan cukai pendapataan...so tahun ni kita pakat ready siap2...pi shopping buku...alatan sukan...utk pendapatan tahun 2012. ya kawan2..ready siap2 tau. hahahahhahaha. mcm mamat sebelah meja ni ckp..kalau rasa mcm benda tu tak berguna sgt nak beli...apa kata...apa kata kalau kita beli dan dermakan buku atau alatan sukan kat sekolah. ok apaaaaaa...boleh jugak buat amal. dermakan kat rumah anak2 yatim ke...ok gakkan. :)

jaga exam

pagi td jaga exam...terpaku seketika. rajinnya lecturer ni siap ambik penyapu dan sapu sampah kat dlm bilik. semasa peperiksaan berjalan. adeh!! cik kiah tgk saja laaaaaaa..cik kiah tak laa serajin itu. kan dah ada cleaner semua tu..biar depa saja laaa buat kerja.

Tuesday, 24 April 2012

udang lipan

br2 ni kakak cik kiah ada cerita katanya ada satu kedai makan kat depan LHDN perda tu jual nasi goreng udang lipan. sedap katanya. tau tak udang lipan?


ini laa rupa udang lipan. udang lipan ni org ckp bagus utk sakit lelah ke asma ke..penat ke...sebenarnya udang lipan ni sedap..tp nak memasak tu leceh sikit. kena ada skil utk membuka kulit udang ni. kulit dia mcm keras dan tajam sikit. suamiku kata kalau nak mudah..rebus dulu..dan guna gunting utk gunting bahagian kaki tu...lepas tu koyak je kulit tu. isi udang ni tak laa byk sgt...


ini rupa isinya. sedap ni kalau buat sambal tumis. bg kering2 mcm tu. garing. fuyooooooooooooooooooooooooooo...meleleh. hhahhahahhahah.
knp boleh sampai bercerita ttg udang lipan ni....sbb terasa mcm teringinlaaaa pulak.
satu lagi...kalau kat kampung cik kiah...udang lipan dan udang ketak...adalah dua spesis yg berbeza. udang ketak...selalunya akan buat rumah atau busut lumpur kat tepi2 parit kat kampung. udang lipan pulak kat laut. hidupan laut. udang ketak ni mcm hidupan 2 alam. :(

terkini sarah


maisarah dgn maknya. isi maknya dah pindah dok kat anak. hahahhahaha.


mak ngah yg ciwi...
 
ciwi sungguh mak ngah dia sampaikan org lain tak leh pegang sarah. dia tak bagi. sampai mlm td dok ckp...adik nak baby mcm baby sarah. baby sarah comei. sbr saja laaaaaaa kan. gmbr ni kakak cik kiah yg ambik. ada byk lagi kat blog dia.

Monday, 23 April 2012

mak mertua

mak mertua ke mak mentua? sama je kan. hahahha. cik kiah tak ada mak mertua. tp baru2 ni ada org yg rapat dgn cik kiah bercerita pasai mak mertua dia. kisahnya org tu br berpindah ke rumah sewa..pasangan br kawin..so tak ada sgt laa byk brg dapur, pinggan mangkuk semua. tiba2 mak mertua dia nak mai rumah. siap nak bermalam lagi ni. kisahnya...bila dia bgn pagi esoknya..time nak sediakan moi kat anak dia...tiba2 penutup blender kering dia tak ada. hilang. jenuh mencari. cer teka...mana pi penutup tu? hahhahahahahahahah....
































siasat punya siasat...tgk2 mak mertua dia ambik penutup blender tu utk letak gigi palsu dia kat dlm bilik. hahahhahahhaha. weng betulkan. apa salahnya kalau letak gigi palsu tu dlm plastik saja...tak pun tunjuk kreatif sikit buat ni...
tapi kot basah laa pulak kot kan kalau letak gigi palsu kat dlm tu. hahhahahhaha. lawak.

NANO

cer tgk gmbr awan ni...lawa gak..





lokasi: kat parking keta kat jusco bandar perda. :)

Friday, 20 April 2012

scan baby

tak clear snap semula pakai n8. ikutkan saiz tu baru 4.45cm je baru. kecik lagi. tgk hitam kat atas tu..doktor tu suruh minum air byk2 sblm scan nak bagi nampak bladder tu..br laa boleh tgk benda lain dgn clear. jenuh nak penuhkan bladder tu. kena minum air kurang2 7 cawan. tp ptg tu 10 cawan pun tak terasa nak terkucil lagi. paksa ni minum berbelas2 cawan br laa terasa nak terkucil. dah terasa tu tak tertahan2 laaaaaaaaa pulak. haahhahhaha. 5 kali kencing lepas scan. hahahhahah. sbr saja laaaaa. tp sukahatinya tgk gmbr scan tu. ada kepala...badan..jantung...tgn...kaki. fuyooooooooooooooooooooooo...indahnya ciptaan tuhan. tgk tu tgn dia..mcm dok say hi...hi mak...

Wednesday, 18 April 2012

antara CYST dan BABY

:) ok tak tajuk? cyst dan baby. lebih baik laa ada baby dlm perut. betul tak? cik kiah br balik dari hospital BM. follow up cyst..dah selamat. tak ada cyst dah. tp dah nampak baby. well..nama pun dah 12 minggu. mesti laa ada dah sikit2 bentuknya. ada kepala...badan..tgn...kaki. kat kepala tu nampak ada mata 2. wow! tersenyum seketika. doktor pun tergelak bila cik kiah ckp mengandung. ye laaaaaaaa...depa pulun dok usha cyst...tgk2 ada baby. lawak betul. nurse pulak siap pegang bahu cik kiah dan ckp..tahniah! well...again..tersengeh lagi. misi berjaya utk gantikan cyst dgn baby. alhamdulillah. kuasa tuhan semuanya. kalau usaha mcmana pun tp tuhan tak izinkan utk ada baby dlm tu...tak akan jugakkan. alhamdulillah. lega rasanya. betul laaaaaaa kot teori yg menyatakan...nak elakkan cyst..bg ada baby. hahahhahahhaha. betul ke?

menangis

pernah tak kita terfikir tentang masa dpn kita selepas kita berkahwin. cik kiah ada sorang kawan baik yg menangis sakan semasa minggu2 terakhir sebelum majlis perkahwinannya.

sedih tgk. masa tu cik kiah tak kawin lagi. tak tau nak nasihat dia mcmana. dia rasa keliru adakah itu betul2 jodoh dia. ermmm..terfikir...apa akan jadi lepas kawin. skrg ni br cik kiah sedar...rupanya saat kita buat keputusan utk berkahwin tu...kita sebenarnya sedang mempertaruhkan nasib diri. berserah pada takdir tuhan...tak tentu lagi sama ada kita akan bahagia selamanya dgn jodoh yg kita pilih tu. tak tentu lagi sama ada pasangan kita tu akan tetap hatinya pada kita. ermmm...semuanya kuasa tuhan. apahal emosi sgt ni?? kdg2 tak semestinya masalah tu melibatkan secara terus dgn kita...tp bg cik kiah...setiap masalah yg dikongsi dgn cik kiah...cik kiah akan turut sama merasainya. sedihnya. pagi yg menyedihkan. harap2 sesiapa yg berhadapan dgn masalah tu tabah dalam mengharungi kehidupan. dah ini yg kita pilih...kita kena harungi juga. org tak akan sanggup berkongsi cerita ttg masalah sendiri dgn org lain..melainkan org tu percaya sgt kpd org yg diceritakan. apa2 pun..kita sama2 berdoa semoga kita diberikan kekuatan utk mengharungi kehidupan ini...ingat sama kpd kawan2 yg menyayangi kita. yg pernah bersama2 pada waktu susah dan senang.

sah penin

hahahhahha. kalau dah sampai masukkan entry yg sama 4 kali tu. mmg sah laa penin. biasa laaaaaaaa. keja apa yg tak ada cabaran. hatta kerja 'membuang' pun ada cabaran jugak. kdg2 keras sgt...kdg cair sgt. hahahhahah. menda tah..pagi2 lagi ckp pasai 'membuang' laaaaaaaa pulak. okies...pagi ni kakak kj belanja makan ni. kengkawan...mai laa makan. kakak kj tgh sediakan air. best oooooooooooooooooooooooooooooooooooo...bila lagi nak rasa air kakak kj buat. :)

Tuesday, 17 April 2012

fenin

feninnya marking. hahahhahahhaha. adeh!! bygkan seumur hidup sampai pencen...nak kena marking mcm ni. adeh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

fenin

feninnya marking. hahahhahahhaha. adeh!! bygkan seumur hidup sampai pencen...nak kena marking mcm ni. adeh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

fenin

feninnya marking. hahahhahahhaha. adeh!! bygkan seumur hidup sampai pencen...nak kena marking mcm ni. adeh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

fenin

feninnya marking. hahahhahahhaha. adeh!! bygkan seumur hidup sampai pencen...nak kena marking mcm ni. adeh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

hero tamil movie

hensem ni...cer tgk sikit...

ini bukan mak dia..

cute...murah rezeki..meleleh2 air liur. hahahahhahaha. mudah senyum. tp time org pegang dia...nangis. sbr saja laaaaaaa. panjang akal.

 i bukan Tanggarasu tau... tp Lohendra...

tgk clip ni pulak...
rasa nak cubit2.

video

berita benar dan berita palsu

tgh mlm br ni anak sedara cik kiah sms cerita pasal jus clorox. kisah benar. terkejut cik kiah baca sms tu. tp mls laaa nak hebohkan kat blog ni. sensasi sgt. hahahhahahha. lagipun itu hal org. beberapa hari sblm tu...ada jugak kawan2 melaporkan berita sensasi pasal rayuan 44. ermmmm. lagi kisah org lain. tak ada kaitan pun dgn cik kiah. pun mls gak nak masukkan kat blog ni. 2 3 menjak ni..mood apa tah mai. mls betul nak bercerita pasal org. ahhahhahahh. ha..........berita ni cik kiah suka dgr. dgr cerita

atau

 nak dibuka di alma. lokasinya adalah berdekatan dgn masjid alma jaya. skrg ni kawasan tu tgh diratakan. cik kiah dok ingatkan tempat tu nak dibuat rumah teres lagi. tp rupa2nya tmpt utk soping lagi. hahahhahha. well! ok gak ada jusco. teringat dulu2 suka melepak kat jusco bukit raja klang. dgn siapa lagi...hahhahhahah. lokasi kami adalah kat panggung wayang. agaknya jusco alma pun nanti ada jugak kot panggung wayang. :)

Monday, 16 April 2012

lagu baru

video

One little finger,
One little finger,
One little finger,
Tap, tap, tap.

one to the ceiling,
one to the floor,
put that on my leg...
cha..cha...

yusuf dgn zulaikha nyanyi...cikgu cina ajar..ermmm...seronok dgr..tp terdetik dlm hati..dah tak ada laa nasyid lepas ni. hhahhahaha. biasa laaaaaaaa...ada kekurangan dan kelebihan.

tanggarasu

semalam cik kiah tak balik kampung..lepak2 kat rumah sambil marking. sambil2 tu jeling2 sikit tgk tv. tp ptg semalam cik kiah tgk satu cerita tamil..agak menarik. what!! tamil movie??? hahahhahaha. eh! jgn tak tau...kdg2 tamil movie pun best2 gak. mula2 tu tgk sambil jeling2 sikit2 saja. last2 letak pen tgk tv terus. hahahhahahha. cerita semalam tu...pasal cinta. alaaaaaaaaaaaaaa...zaman kanak2 si pompuan dgn lelaki ni sepupu...bermain sama2...dan lelaki ni pandai sambung belajar kat pekan. si pompuan ni dok angau sorang2 kat kampung. siap pegang tali konon2 dok call tanya si tanggarasu ni...dah makan ke belum...makan apa hari ni. si pompuan ni siap ckp kat semua org..dia cuma dilahirkan utk tanggarasu sorang je. tp tanggarasu ni tak tau pun si minah ni tergila2 kan dia. yg tragisnya...bila bapa tanggarasu ni..one day tanya kat anak dia...kalau dah habis belajar nanti..konpem ke boleh dpt kerja. brp gaji kalau dah keja nanti. anak dia ni belajar kejuruteraan mekanikal. so berapa sgt gaji yg akan dpt. sebenarnya ayah dia dah plan nak jodohkan si tanggarasu ni dgn anak taukeh kilang tempat ayah dia keja. si pompuan tu yg tergila2kan tanggarasu ni namanya mariamma. tiba2 si tanggarasu dpt tau kata si mari ni tergila2kan dia. nak dia pun konfius sama ada nak terima cinta si mari ni atau tak. kebetulan kawan si tanggarasu ni bawa dia balik kerumah nak tunjuk kisah benar ttg dia yg berkahwin dgn sedara terdekat. dapat anak cacat. sampai umur 9 tahun pun tak boleh berjalan dan bercakap lagi. itu yg membuatkan tanggarasu berfikir panjang dan buat keputusan utk berkahwin dgn anak majikan bapa dia. dan si mari pulak kecewa laaa dgr. tp mari ni cerdik. dia merelakan si tanggarasu kawin dgn pompuan lain. siap ugut family dia kalau tak nak pergi majlis kawin tu..dia akan bunuh diri. apa2 pun dia buat adalah demi kebaikan si tanggarasu sahaja. dan dia sanggup kawin dgn org lain asalkan tanggarasu bahagia. oneday dia kerumah ibubapa tanggarasu...ada kereta besar dpn rumah. dia bangga laa tgk...dan masuk berjumpa dgn isteri tanggarasu..bg dia...tanggarasu dah ada segala2nya skrg...isteri yg cantik..kereta besar...brg rumah yg cantik2. tp tiba2 dia terdengar isteri tanggarasu menjerit marahkan tanggarasu..ckp nak malukan tanggarasu sbb katanya tanggarasu cuma kawin dgn dia sbb nak kan harta semata2. sedih tgk..itu laaaaaaaaaaaa...kdg2 org boleh berkorban apa saja utk cinta. tak kawin dgn org tu pun takpa..janji org tu bahagia. satu lagi..cik kiah rasa both of them berfikir dgn waras...takut dpt anak cacat kalau kawin dgn sepupu...dan berkorban apa saja demi org yg dicintai. tp sebenarnya...semua kuasa tuhan. tak semestinya kawin dgn sepupu tu boleh dpt anak cacat. dan tak semestinya bila dah sanggup berkorban tu akan membawa kebahagiaan. tp itu laaaaaaaaa...nama pun movie. hahahhahahahha. layan je laaaaa. hero dan heroin tak comei pun. tp cerita best.

Friday, 13 April 2012

anak itik tok wi

video

gmbr anak itik yusuf yg telah terbeli di pekan sehari bagan tiang. sbr saja laaaaaaaaa kan. tiba2 nak anak itik pulak. ada 2 ekor tu yg telah terbeli. sekor jantan...sekor betina. yg jantan tu rm1 je sekor. yg betina rm2.50 sekor. betina tu mahai sikit. entah laa knp. yg betina tu beleh dan lemah masa balik tu. tp skrg ni katanya dah gemuk dah. cepat betul membesar. dah tinggal kat rumah family suamiku.

Thursday, 12 April 2012

mana satu pilihan kita??

1. suami yg curang - ada pompuan lain selain kita
2. suami yg terlalu sayangkan ibunya - sehingga mengabaikan kita

ermmm...kalau boleh kedua2 tu cik kiah tak nak. tp cik kiah dikira agak bernasib baik sbb kawin dgn suami yg boleh dikira yatim piatu TUA. hahhahahah. memang sedari kawin..parent dia dah tak ada. so..tak ada laa persaingan dgn ibu mertua. hahahah. best!. apa2 pun kononnya cik kiah ni laaa wanita utama di dalam hatinya. ahhahahaha. KUNUN. yo laaaaaaaa tu!!!
sebenarnya walaupun dah tak ada parent tp family dia tetap ada lagi. ada lagi wanita2 lain dalam family dia...yg dah lama muncul dlm hidup dia selain cik kiah. itu pun tetap dikira sbg persaingan juga. kenapa kata persaingan??? sbb lelaki ni kdg2 nampak je gagah perkasa..berhati waja...berani dan payah nak menitiskan airmata. tapi sebenarnya...mereka memerlukan wanita dlm kehidupan mereka utk saling melengkapi. dan ada juga jenis lelaki yg memerlukan pendapat kedua...dari seorg wanita utk perkara2 tertentu. ermmm....apa yg cik kiah merepek ni????
hahhahahahhaha. okies...pasal lelaki dan wanita. selalunya yg menjadi persaingan wanita dalam sesebuah rumahtangga yg aman damai tu...selalunya adalah wanita juga...wanita lain yg muncul sbg pesaing tu boleh jadi sebagai ibu...mama atau mak kepada suami..atau boleh jadi juga sebagai teman wanita...iaitu sbg org ketiga. satunya yg pelik ttg manusia ni adalah kita kdg2 suka meluahkan perasaan dan bercerita ttg masalah kita kpd unsur ketiga..yg bahayanya kalau si lelaki mencari wanita lain utk mencurahkan segala masalah terpendam..dan wanita juga mencari lelaki lain utk menceritakan masalah. ermmm..benda nak jd kan.........kalau hari2 dok meluahkan...hatta kepada ibu sekali pun...lama2 si ibu td dah tentulaaaaaa akan memberikan buah fikiran yg bernas. bernas dihati ibu dan dihati suami...tp tak semestinya bernas dihati isteri. hahhahahahha. well. mcm tu jugak kalau wanita lain yg mendengar luahan hati lelaki yg juga suami org lain...lama kelamaan..akan terdetik dihati malah mungkin terkeluar ayat..kalau kau kawin dgn aku pun tak jd masalah mcm ni. mungkin lagi happy berbanding kau dok kekal dgn isteri kau skrg ni. ermmmmmmmm......itu nasihat pemusnah namanya. hahahhahahha. well!! kesimpulannya...cik kiah minta simpang...tak nak laaaaa berhadapan dgn pilihan2 mcm ni. cukup laaaaa dugaan yg ada skrg ni. alhamdulillah dgn apa yg tuhan kurniaan kan skrg ni. bahagia dgn erti kata cik kiah sendiri yg faham. :)

minggu2 yg meletihkan

hari ni suamiku hantar mai ofis. kisahnya sbb muntah dan pening dgn jayanya. ermmm...nak menyalahkan siapa? ini adalah keputusan bersama dgn suamiku. itu laaaaaaaa kan. bila dah keputusan bersama...so apa jd pun kena tanggung bersama laaaaaaaa juga. sebenarnya minggu ni adalah minggu ke 11 cik kiah mengandung. KUANG!! KUANG!!. ermmm...tak yah buat2 terkejut ye. hahahhahaha. dah masuk minggu ke 11 pun. sikit hari lagi muncul laa objek baru dlm family kami. ermmm...knp ye tiba2 berminat nak tambah lagi ni??
sebenarnya..sudah lama suamiku buat permintaan nak tambah lagi. tp cik kiah asyik berdolak dalik lagi ni...sbb apa tau...teringat ke sakitnya laaaaaaaaaaaa hai nak bersalin tu. sakit lepas bersalin kat zulaikha pun terasa2 lagi ni. bkn sakit nyata tp kesan psikologi tu. lama betul melekat kat kepala otak ni. sbb masa zulaikha dulu tu....bersalin normal kat hospital krjn. tp beberapa hari kemudian...jahitan kat tut tu tak sempurna. tak melekat langsung. terpaksa laaaaaaaaa melakukan jahitan kali kedua. ada org nasihatkan cik kiah pergi jahit semula kat hospital swasta..ermmm...selamat duit rm2300. utk jahit semula saja. sbb apa ye jahitan tu tak melekat dgn jayanya? katanya...mmg jahitan yg dibuat tu tak berkualiti. bengang laaaaaaaaa jugak kan sbb kena habiskan ribu2 utk jahit semula. adakah sbb cik kiah duduk terkangkang terkoyak masa dlm pantang tu. bila tanya kat nurse...kat doktor...depa ckp..mmg jahitan tu tak berkualiti. sbb tu laaaaaa tak melekat langsung...langsung ye...bkn tak melekat sikit2 ni. geram betul masa tu. sbb tu laaaaaaaaa makan masa bertahun2 gak nak melupakan semua tu.
ermm...tp bila fikir2kan..eh! cik kiah ni tahun ni dah 37...tahun dpn 38. tua dah ni. dah mendekati luput tarikh dah utk bersalin lagi. hhahahhaha. bila lagi ni nak cuti 3 bulan. hahhahahhah. well...tu yg tahun ni try...utk mengandung lagi. tgk2 menjadi pulak. tak makan pil sebulan je terus menjadi. jenis subur laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa katakan. hahhahahahhaha. takpa laaaaaaaaaa..terima saja laaaaaaaa...harap2 ini laaaaaaaa yg last. tak ada dah lepas ni. cukup laaaaaa 3 je kan. lagipun..rasa beleh sgt mengandung kali ni...muntah tak teruk tp penin...sikit2 penin. lembek. rasa nak tumbang. sbr saja laaaaaaaaa kan. rasanya sbb umur jugak kot mempengaruhi keadaan ni. asyik rasa tak larat saja ni. sbr saja laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. :(

Tuesday, 10 April 2012

SENJA

sesaje amik gmbr ni...mengisi masa.






 yg paling cantik yg ini kot...







Monday, 9 April 2012

adab menziarahi kematian

pg tadi ada sorang kawan cik kiah bertanya...bolehkah kita makan kat rumah yg sedang ada kematian. maksudnya jenazah masih lagi ada kat rumah tersebut. ermmm...cik kiah tak tau laa apa hukumnya...tp try laaa cari tgk kat internet. dan dpt ni kat http://www.muis.gov.sg/webpub/warita/warita9-96/panduan.html



5 Adab menziarahi orang mati
a) Dilarang orang-orang yang menziarahi keluarga yang baru ditimpa kematian hadir di tempat rumah tersebut dengan bergurau senda dengan teman-teman yang lain. Perkara ini akan menyinggung perasaan keluarga tersebut. Mereka haruslah mengucapkan takziah kepada keluarga tersebut perkataan: "Semoga Allah menambahkan ganjaran pahala kamu, dan memperbaiki kedudukan kamu serta mengampunkan dosa ahli keluarga kamu yang baru meninggal."
b) Disunatkan bagi orang yang menziarahi kematian agar membaca Surah Yasin seperti yang disebutkan di dalam hadis yang bermaksud "Bacalah ke atas mereka yang sedang menghadapi kematian dengan membaca Surah Yasin." (Riwayat Abu Daud)
c) Digalakkan agar dihulurkan bantuan yang berbentuk wang atau makanan kepada keluarga yang ditimpa kematian khususnya bagi keluarga yang miskin.
d) Makruh bagi orang yang menziarahi rumah yang ada kematian, makan/minum di rumah tersebut kerana ianya menyibukkan lagi ahli keluarga tersebut. Melainkan jika makanan atau minuman tersebut disediakan oleh jiran tetangga bagi keluarga yang ditimpa kematian.

agak pelik laa kalau kita menziarahi kematian...sekali nampak ahli keluarga si mati sibuk menyediakan makanan nak sibuk makan dgn jayanya. pelik. sbb selalunya org tak makan kat tempat yg masih ada jenazah. selalunya yg cik kiah tgk bila dah selesai semua..maksudnya jenazah dah selamat dikebumikan br laaa sedara mara semua makan. itu pun tak laa mcm kenduri. mkn ala kadar saja..apa yg ada saja.

Friday, 6 April 2012

bz

semalam agak bz sbb ada kematian kat kampung. balik rumah dah penat...terbungkang. pagi ni mai ofis...blur. hahhahah. blur semedang. tak ada masanya tak blur. semedang blur. adeh! perut ni tak selesa dari mlm td. adakah sesuatu yg tak ok sedang terjadi? ahahhahaahhahha. entah laaaaaa...kena siasat ni.

Wednesday, 4 April 2012

ma and loooo

cerita hari kedua lagi..mlm td..abg dgn adik dok main kat dlm bilik..
adegan pertama:
dok susun2 bantal...

adik: ini sudah kotor ma..
abg: sudah basah ma...letak tepi.


adegan kedua:
abg ambik botol float and sink adik...adik marah dan ckp

adik: jgn main botol adik. nanti cikgu adik marah. cikgu adik garang loooooooo.

hahahhahahhaha. br 2 hari. kat mana englishnya? tau laa juga sikit2 bila kita ckp shut the door. dia pun pi tutup pintu..bila kita kata wash your hand. tau laa suruh cuci tgn. br 2 hari. tak tau laa apa nak jd utk jangkamasa lama nanti. hahahhahahha.

eksperimen zulaikha

hari ni hari ketiga yusuf dgn zulaikha kat tadika baru. semalam bawa balik satu benda yg amat2 menarik...ternganga mulut mak depa tgk.



 mcm eksperimen nak menunjukkan ttg float dan sink. cikgu sediakan botol yg ada air..kemudian masukkan beberapa jenis benda yg boleh terapung dan benda yg akan tenggelam. cikgu labelkan kat atas tu float..so kalau benda tu terapung..akan float kat atas..


 kalau benda tu berat akan tenggelam kat bawah..sink. tgk..kaedah pengajaran cikgu dia. canggih betul. ternganga laa mulut mak depa tgk. tp yg lagi lawaknya..bila tgk betul2...rupanya cikgu dia tersilap tulis nama zulaikha dan jadi...

ZULAIKAH...hahahhahahahha.

Tuesday, 3 April 2012

sekolah baru

ini la rupa uniform baru yusuf dan zulaikha




kan dah tukar sekolah baru..ke tempat baru...makanya....buat permintaan nak bekas air sorang satu. dah tak nak bawa botol susu ke sekolah. malu kot. hahhahahahha. semua kawan2 bawa bekas air saja ke sekolah. menarik ni. perkembangan yg bagus. hahahhahah. lawak pun ada. kan sekolah sekali dgn budak2 cina..cina ni ajar anak2 bawa bekal air ke sekolah...cik kiah pun pi laa beli sorang satu. perkembangan yg bagus..hari ni yusuf dah tak menangis ke sekolah. tak sama mcm kat tempat lama..tiap2 pagi menangis tak nak masuk ke sekolah. entah laaaaa knp. skrg ni masalah itu dah selesai


ayah dia kata siap minta nak salam cium tgn ayah...cium pipi sebelum masuk ke sekolah. ok what...tak semestinya hantar ke sekolah cina tu...tak ada nilai2 yg bagus. ye tak? tp bab bayaran tu..rasa tercekik laa juga. tp anggap laa sbg pelaburan utk masa dpn anak2. ok...tak yah ulas pasal tu. sat lg penin lalat pulak. dah laa musim tak menentu skrg ni. jauh lagi perjalanan musim ni. adeh!!