Thursday, 29 March 2012

lagi gambar pi png

salah satu cabaran yg diberi adalah utk ambik gmbr kenderaan yg sedang bergerak...tgk sikit...
tak menjadi pun. tp buat2 mcm jd laa jugak. hahahhahaha. dah tu..tak ada pun contoh yg menjadi. kononnya nak nampak kereta tu mcm sedang bergerak. tak mampu laaa cik kiah nak buat.
 ini pulak gmbr minah saleh mana tah...telah menyalahgunakan kemudahan permainan yg ada kat padang kota. dah laa pakai seksi. buruk pemandangan betul

 ini pulak gmbr bunga tanjung yg dah kering. sementara dok tunggu kawan2 cik kiah pi makan...lepak2 kat bawah pokok tu..tiba2 terbau mcm bunga tanjung. mmg betul pun pokok bunga tanjung. pokok bunga tanjung ni ada kelebihannya. ok...utk makluman..bagi wanita yg mengalami masalah keputihan...cer ambik pucuk daun bunga tanjung dan buat ulam makan dgn nasi. atau pun..boleh jugak ambik daun bunga tanjung ni dan rebus..dan buat sbg air bilasan utk cuci bahagian tut kita. hahahhahahha. atau pun nak lagi heibat kesannya...ambik parang dan pi kat batang pokok tu...dan ambik sikit bahagian batangnya...bkn yg kulit luar..tp yg dlm..kan ada merah2 sikit...ambik dan rebus. boleh juga utk buat cuci bahagian tut kita. bagus kesannnya. katanya rasanya mcm kelat2 mcm tu. cik kiah tak pernah rasa. tp pernah laa try air rebusan daun ni utk cuci bahagian tut..mmg ada kesannya...


 ini pulak gmbr ombak kat tepi padang kota. cantik gak. cuma byk betul sampah..mcm2 benda. agak kotor laa..nak ambik gmbr..kena pastikan tak nampak benda2 tu semua.





ini...burung gagak. dok teropong burung gagak. hahhahahhahha. tak ada objek lain yg menarik..last2 teropong gagak hitam ni. hahahhahhahah. maskot penang.

Wednesday, 28 March 2012

sambungan gmbr jln2 ke penang

penat oooooooooooooooooooo jln2 ke penang tu. dah laa panas. dah laa musim lembek cik kiah skrg ni. hahahhahah. balik tu terkelepek terus. jumaat tu mc. koman betulkan. ok..tgk laaa ada byk gmbr ni...dah penat2 tu dahaga...lapar..terus masuk kedai nasi kandar. padahal kan sebelum ni mmg cik kiah tak suka nak mkn. tp hari tu tergoda betul tgk ni...
sedap oooooooooooooo roti ni. entah laa sbb apa. rasa sdp sgt masa tu. lembut je. eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..terbayang2 laa pulak.


 muka2 manusia yg kelaparan..

kamera pun terbiar kat tepi.


gmbr ni cik kiah suka. nampak cantik laa tanglung tu kan. menarik. definisi cantik ni pelbagai.


gambar jln2 ke penang

hari ni dah ada kamera besar ni..so boleh laa masukkan gmbr yg ambik masa kat penang hari tu. bleh laaa jamu mata...
port awalnya..dilepaskan kat area masjid ni..lepas tu..terpulang laa kat kaki masing2 nak ke mana. siap diberikan soalan lagi apa yg perlu kami buat..maksudnya nanti akan ada laa hasilnya base on kehendak soalan tu. tp apa yg cik kiah tangkap tu rasanya satu pun tak memenuhi kehendak soalan tu. main tangkap je. hahahahha. lantak laa labu...meh tgk lagi...


 terperasan ni. rasa cute sgt gmbr burung ni. jenuh teropong nak dpt gmbr ni..

ini pulak gmbr tak semena2..saja snap..tgk2..ooooooooooooooooooooooooo...rupa2nya...

bangunan pejabat asas dunia. besar gak. knp berminat dgn asas dunia. tu syarikat pemaju rumah yg cik kiah beli. besar gak ek...

 ini pulak adegan try ambik gmbr air. yg jadi mangsanya ada paip air kat masjid tu. hahhahahah


tak menjadi pun. tp mcm perasan je lebihkan?? hahhahahahha.

lagu kegemaran zulaikha

pada awalnya cik kiah dpt kesan anak2 suka betul dgr lagu ini. siap boleh menyanyi ikut sekali.

video

2 3 menjak ni bila masuk je dlm kereta..zulaikha akan buat permintaan..mak..mak buka laa lagu org putih. adik suka lagu nobody..nobody. pulak!! lagu nobody laaa pulak. hahahhahahha. mengikuti perkembangan jugak rupanya. hahhahahahah.

ngeri

mlm td ada kawan cik kiah call bgtau ttg cerita mengerikan...TONG GAS MEMASAK MELETUP. kejadian melibatkan sorang kawan cik kiah masa kat itm dulu. kesiannya dgr. katanya tong gas tu meletup masa kawan cik kiah tgh memasak. apa lagi...cedera laa kawan cik kiah tu. takuuuuuuuuuuuuuuuuut. sbb dok fikir cik kiah pun tak brp nak ambik tau sgt ttg hal tong gas memasak kat rumah cik kiah tu. kalau ditakdirkan masa nak memasak...tiba2 gas habis...cik kiah tak reti nak tukar kepala gas tu..utk tong yg baru. minta maaf laaaaaa kan. fobia sikit dgn tong gas tu.
kalau tiba2 ada housemate cik kiah buka tong gas mcm kat atas tu...lepas tu cik kiah nak pasang semula..sorry laaaaaaa....tak akan dipasang. hahahhaha. takuuuuuuuuuuuuuuut. selalunya yg jd mangsa pasang memasang ni adalah suamiku laaaaaaaaaaaaaa kan.

zulaikha dan baju baby dia

ahhahahha. nak gelak siap2. mlm td..enol..kawan cik kiah call. masa tu..si zulaikha pun tgh dok gedik. siap ambik pampers mak dia dan letak kat baby dia. lepas tu kena gelak dgn mak dia..tak jd laa..tukar...ambik pulak pampers dia sendiri letak kat baby. dia kalau tidur mlm mmg wajib lagi kena pakai pampers. tak tetap pendirian. mesti berlaku kebocoran. hahahhahahhaha. ok laa..lepas buh pampers..siap suruh mak dia pegang baby tu..dia nak pakaikan baju. tp tgk2 baju tu besar. tukar pulak..nak pakaikan gaun dia kat baby tu. cer tgk...lawak...
video

dan hasilnya...


baby yg siap dipakaikan baju gaun zulaikha..siap dgn pampers tu. hahahhahahahha.

Tuesday, 27 March 2012

papa, ayah, abah...

td cik kiah dgr jiran sebelah rumah ni marah kat anak dia. masa tu hujan lebat. anak dia nak main kat luar. si PAPA tu ckp..kakak..PAPA kata masuk cepat. hujan lebat ni. ermmm..PAPA. sure PAPA DAN MAMA kan. teringat dulu2. ada jiran cik kiah kat kampung. panggil kat ayah dia abah. masa tu ada org sindir...ha...abah nanti terebah..ayah nanti PAYAH...papa nanti jd PAPA...mcm2 kan. org ni boleh sindir mcm tu. so..cik kiah pun fikir..nanti kalau ada anak..tak nak laa bg anak panggil papa kat suamiku...nanti jd papa. hahhahahah. bodoh betul. last2 suruh panggil ayah...sib baik tak jd payah pulak. agaknya..kalau panggil pak...boleh KOPAK laaa kot kan. hahhahahah. bab menyindir org cukup pandaikan. pelik betul dunia. padahal sedari dulu lagi mmg pun org panggil, bapa, pak, ayah, abah, papa, daddy...mummy..ada disebaliknya ke? panggilan je tu. tak ada maksud apa pun. mcm juga...org sindir kalau gelarkan mak sedara dgn panggilan mak caq...adeh...jd acaq laa pulak. acaq tau tak? bkn acar buah tu...acaq ni adalah air longkang. dahsat betul menyindir org kan. hahahhahhahahhaha.

hari esok...

esok ada aktiviti apa ya? ha!! jadi jurukamera kat aktiviti jmsk. fuyoooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...jurukamera...mak ai! heibat ke? tak laa sgt. boring ada laa kan. menda ni?? 2 3 menjak ni semua benda jd boring...rasa nak lena je semedang. sbr saja laa kan. bdn letih je selalu. kalau boleh nak baring2. tu pun!! nak baring2. mcm laa poli tu bapak cik kiah yg punya kan. hahhahahahhahaha. adeh!! ckp ttg hari esok. bln 4 ni cik kiah cadang nak buat perubahan dlm kehidupan anak2 cik kiah. perubahan besar. entah laa sama ada berbaloi ke tak. harap2 tu semua ok. cik kiah ni kdg2 suka buat tindakan terburu2. terlalu drastik. harap2 ok. ke memerlukan sembahyang istiharah..tgk sama ada keputusan cik kiah ni tepat ke tak. entah laa. harap2 ok. dan memberikan kebaikan yg besar kat anak2. ini melibatkan masa depan depa. kalau cik kiah tersilap langkah..bahaya tu. budak2 ni..depa ikut je apa yg mak pak suruh...zulaikha tu laju sikit..abg tu slow sikit..entahlaa mcmana nak jd nanti. hahahhahah. tawakal saja laa kan. menda apa tu??? KUANG...KUANG. tgk laa nanti..ada masa cik kiah cerita panjang pasal aktiviti dan perubahan depan start bulan 4 nanti.

kena komplen

hahahhahah. ada org br lepas komplen...knp cik kiah dah tak byk bercerita kat blog. ermmmm..apa nak buat. kdg2 mood nak bercerita tu tak ada. bermusim. hahahhahahah. ok laa...td cik kiah jln2 tgk blog org lain...masuk la ke blog http://salam2benua.blogspot.com/. suka tgk blog ni..tambah lagi tgk dia sediakan masakan ala barat. teringat kat ex housemate cik kiah dulu2 tu. kalau sebut nama dia sure ramai org poli yg kenal dia. mcmana tah boleh terjebak duduk serumah dgn dia. lama pulak tu. dia selalu laaaaaaaaaa sgt ajak mkn makanan org putih ni. tp kan..tekak cik kiah ni tekak org melayu. kdg2 tu ok laaaaaaa makanan barat ni..kdg2 tu loya juga. hahahahhahah. tp bila tgk gigihnya laa si salam2 benua ni sediakan pasta. ish! rasanya cik kiah tak akan laaaaaaaaa segigih itu nak sediakan pasta. mungkin sbb dia kawin dgn org putih. itu makanan kegemaran family dia...so dia pun gigih laa sediakan juga. mcm cik kiah laaaaaaa kan...tiap kali balik kampung mesti gigih masak gulai. sbb family cik kiah suka mkn gulai. selalunya org akan buat dgn penuh hati dan perasaan terutamanya kalau benda tu kesukaan family masing2. ye tak? keutamaan kita selalunya adalah family kita laaaaaaaaaa kan. :) apa yg cik kiah merepek ni?? hahhahahha. itu laaaaa namanya tak ada idea dah ni...kering. bila tah nak ok...harap2 tak lama laaaa keadaan ni.

Monday, 26 March 2012

tak ada idea

2 3 menjak ni cik kiah mcm tak ada idea sgt...dan letih nak taip apa2pun. tak ada mood. tgk laa sikit hari lagi mcmana. kot2 menjadi lebih ok.

Wednesday, 21 March 2012

kursus fotografi lagi

dan lagi..dan lagi. dan lagi. hahahhahaha. tak handal2 gak. camner tu?? hahhahahahahha. kursus semedang..tp hampeh. hampeh ke? tgk sikit gmbr2 yg pernah diambil..berkesan ke tak?
ish! ish! kagum ni...tp tak dipraktiskan lagi dah lepas tu. ye laaaaaaaaa..tak kan dok saja2 nak pi kat air terjun dan tangkap gmbr. tak ada kerja sgt laa tu. marah suamiku nanti. kerja kat rumahtangga ni belambak2 tp dok gatai usung kamera besar tu merata tempat pulak. peluang yg cuma laaa kadang2..tu pun kalau ada kursus lagi...atau pun majlis kawin..mcm gmbr kenduri along dulu tu..lawa 'GILA' kalau tgk album gmbr kawin dia. hahahahhahahha. puji laa jurukamera tu kan. pandai betul ambik gmbr. cis!! hahahahhahah. adeh! ngantuk laa pulak. sat nak tunjuk gmbr along kawin yg cik kiah rasa paling comei.


cantik pada mata cik kiah laa..definisi cantik ni pelbagai. kdg2 kita kata cantik 'GILA' dah...tp org tgk..cis!! HAMPEH! cantik apa ropa mcm tu. hahhahahaha. esok nak outdoor pulak. ke mana ye? dekat je kot. tp tak disediakan bas. kalau nak drive cik merah tu...mesti suamiku tak berapa nak harap sgt kalau ke pulau sorang2. hahahhahahha. biasa laaaa..karut sikit cik kiah ni. selalu gubra kalau time nak naik feri. gayat je rasa. hahahahhahahahhahahha. seriau. kita tgk pulak hasil outdoor tu nanti.

Tuesday, 20 March 2012

'JADI' hari ni?

hahahhahah. biar betik? hari ni kah hari kejadian ku?? kuang...kuang.....

mimpi apa mlm td?


ermm..percaya ke dgn apa yg anda mimpi tiap2 mlm tu? kdg2 tidur siang hari pun boleh termimpi juga. lagi parah kalau cuaca sejuk...termimpi pulak masuk toilet....dan...terkencing. siap dgr lagi bunyi kencing. hahahahhahahah. mcm pernah ek? hahhahahhaha. zaman kanak2 dulu2 laaaaaaa. kisahnya ada org bercerita kononnya dia terjaga dari tidur pukul 5 pagi..dan terlelap semula...dan....mimpi babi masuk rumah dia. terus terjaga dan mengucap panjang. eh! boleh dipercayai ke mimpi ni? atau hanya khayalan je? cik kiah pernah gak zaman anak dara dolu2 tu...termimpi ni

byk kali. mcm2 kaler. yg besar...yg kecik. org kata..kalau mimpi ular tu..jodoh kita nak mai laa tu. hahahhaha. sekali tu termimpi ular ni...
besar..amik ko...besar laaa gamaknya jodoh yg nak mai tu. hahahhahahah. ular tu siap kejar cik kiah...letih ni lari...lari..dah letih sgt tu..geram sgt..terus pusing dan cekik leher ular tu...dan ular tu pun mati. ermmm..dah mati laaaaaa kot jodoh yg nak mai tu. hahahhahahahhahahhahhaha.
mainan tidur semuanya. cik kiah pernah terbaca dlm ruangan nasihat agama. ada tokoh agama kata...boleh dipercayai kalau mimpi tu dlm tidur kita yg terjaga adabnya..maksudnya sebelum masuk tidur tu..org tu sucikan diri...ambik air sembahyang dulu..cuci semua apa2 yg patut...baca surah mcm2 dulu sebelum tidur. bknnya mai redah je tidur..janji mimpi...kalau seram tu...ha...kena percaya..lagi laaaaaa nampak babi...hahahhahaha. tak baik ooooooooooooo gelak kat org. tak kena kat cik kiah. mesti terkejut rupa beruk gak kalau tiba2 mimpi babi masuk dalam rumah kita. ye tak??



Monday, 19 March 2012

beli ikan kat jln kubang semang

pagi semalam cik kiah sekeluarga ke pasar minggu kat tepi jln kubang semang..jalan2 ke situ...tepi tu ada kuda. suka hati laa yusuf dgn zulaikha tgk kuda. dua tiga menjak ni kakak cik kiah suka betul beli ikan merah tak pun ikan jenahak. kalau kat yan biasanya kami beli ikan tenggiri utk dibuat gulai. tp kat sini payah nak jumpa ikan tenggiri yg segar. so kami pun berpaling tadah ke ikan merah dan ikan jenahak pulak. mahal gak. tp sbb suka mkn...so pejam mata...beli juga. so..tghari semalam kami makan gulai kepala ikan merah. sekor rm39. beli sekor terus. bahagian badan tu rasanya ada projek lain pulak hari ni kot. tgk sikit ikan tu...masa nak cuci tu...sbb org tu dah siap potong...tp dok konfius gak ni...insang ikan tu ambil tak utk buat gulai. selalunya kalau ikan tenggiri dgn semilang..ambik je insang dia. sedap. tp kena cuci bersih2 laa..rendam dlm air asam. suamiku kata ikan merah pun org ambik gak insang...kalau kat restoran tu laa kan. org buat kari kepala ikan merah..siap seketul2 kepala tu tak belah dua dah pun. siap ada insang kat dlm tu. so...kalau dah dia nak sgt insang tu..dia laa kena cuci. alasan sokmo...hahahahahha. dah bini dia mls nak cuci.
ini laaa ropa kepala ikan tu. letak bahagian ekor sekali.

siap mulut ikan pun suamiku potong. dia kata nak buat apa gigi ikan tu. hahahhahahahha...ok laa. tugas cik kiah cuma buat gulai. dah siap gulai tu...ini laaaaaaa ropanya...
secara peribadi..cik kiah suka lagi gulai kepala tenggiri..tak pun gulai sembilang..tak pun gulai ikan jenahak. tp ok laa ikan ni pun. dr tak ada langsung kan. habis seperiuk gulai. itu bkn makan namanya...tp melantak dgn jayanya. manis ikan ni.

Friday, 16 March 2012

jadilah WIRA NEGARA

walaupun tak mai ofis sbb jaga zulaikha kat rumah...tp tetap gak kena hantar kakak cik kiah pi ofis. ptg mai ambik dia pulak. ptg rabu tu masa dok lepak kat dpn ofis dia maka terpandang laa banner ni...mula2 tgk...wow!! jadi laa WIRA NEGARA.

 lepas byr cukai...dan jadi wira negara...fuyooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...heibat


siap thumbs up..dua tu...best siot!! mesti laaaaaa best lepas jadi wira negara.

zulaikha demam lagi

maka cuti laaa 2 hari cik kiah. tak mai keja. tak update blog. mls nak buka internet kat rumah. rimas bila 2 ketul tu asyik dok menempek saja. tak ada gmbr zulaikha demam. cuma ada gmbr ni saja..


dah terbalik. hahahhaha. mak dia pulak tempek cool fever kat kepala. hahahhaa. zulaikha punya keja. tempek benda tu kat dahi mak dia. dahsat gak dia demam. siap merepek lagi masa tidur. ckp ada hantu kat dlm bilik. siap merangkak cari org sbb takut. hahahahhaha. dah terlampau panas..maka jd laa mcm tu. ptg semalam siap minta nak mkn mcm2. so kami bawa dia pi mkn kfc. dah ok. hari ni dah pi sekolah.

Tuesday, 13 March 2012

kuang...kuang

dah hampir 10 tahun dah...tp tetap gak tak jd pakar. hahhahahhaha.


borang cukai...jom isi

E-Filing for 2011 is now available at https://spsd.hasil.gov.my/pki/e/userlogin.html

bilik besar

bila teringat cerita bilik besar..maka teringat laa cerita tekanan perasaan bila tgk org lain ada master. hahhahahhaha. kisahnya...sblm cik kiah kerja jd pensarah ni...cik kiah pernah laa kerja kat satu tempat lain. sbg kerani. lebih tepat lagi..sbg pembantu tadbir. fuyoooooooooo...sambilan je. masa tu cik kiah ditugaskan dibahagian kaunter. lepas uruskan dokumen yg org bawa tu..cik kiah kena bawa dokumen tu utk endorse oleh pegawai kat situ. organisasi krjn ni..mesti laa pagawai2 tu semua yg ada degree. cik kiah pulak masa tu cuma ada sijil stpm saja. tu pun tak brp nak clear. tak cemerlang pun. hahahhahah. tp tetap tak berputus asa..nak minta masuk U jugak. berkali2 minta. masa dok pi minta sign endorse kat pegawai2 tu..ada laa 1 of the pegawai tu...jenis kerek...berlagak sikit. mentang2 laaaaaa ada degree. belagak. sampaikan org gelarkan dia TUAN. dia belagak mcmana pun selagi tak ganggu cik kiah...lantak laaa kan. nak dijadikan rezeki..tiba2 cik kiah berjaya masuk U. lepas tu dpt degree dan berjaya pulak sambung buat master..walaupun master cap ayam je..hahhahahhah. ayam pun ayam laaaaaa..org bkn tau kan. tiba2 si pegawai ni jd tertekan. pulun ni minta sambung belajar juga. buat master. selalu laaaaaaaaaaa ayat dia...norkiah tu dok buat apa skrg ni...buat master ke? hahahhahahha. kan...tension betul. mana boleh rendah dari kerani. kerani tiba2 boleh ada master. ini sudah lebih!! hahahhahahahha. itu pun nak rasa tertekan. pelik betul manusia. sebenarnya cik kiah nak cerita benda lain ni...knp tiba2 terpesong ke master ni...ok..cerita pasal bilik besar. masa buat master dulu2 tu...lecturer ada pesan..nanti bila masuk keja kat poli..tak yah laa dok demand2 sgt nak bilik besar ke apa...nak kerusi pusing2 ke apa. sbb katanya taraf kami ni cuma mcm taraf cikgu sekolah menengah saja. haaaaaaaa...mcm tu. so..bila masuk keja...pesanan tu digunapakai laaaa..betul laaaaaaaaaaaa...lebih kurang mcm cikgu sekolah saja. bilik pun besar mcm bilik guru kat sekolah saja. jgn demand2 sgt. hahhahahha. tp lama-kelamaan..suasana dah semakin berubah. baru2 ni cik kiah jalan2 ke ofis kawan cik kiah kat dlm poli...fuyoooooooooooooooooo...tiba2 wujud byk bilik2. cik kiah pun tanya..tu bilik sapa?? punya laaaaa jakun tak berjalan2 kemana2. taunya berjalan2 kat blog org saja. hahhahah. kawan cik kiah kata..tu la bilik-bilik utk dh52. fuyooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo. HEIBATNYA. baik jd pengarah mcm tu. tak pun timbalan pengarah. nama pun dah dh52 kan. sia2 laaa kalau pengalaman dan ilmu yg ada tu yg bleh dpt sampai dh52 tu..tak digunakan sepenuhnya utk tujuan pengurusan. tp cik kiah cuma mampu suarakan kat dlm ni je laaaaa...cik kiah pun cuma 41 je. tak layak ckp lebih2. ye tak??

pening.....

adeh!!!