Monday, 22 September 2014

Mencantikkan gambar

kisah weekend bila tak balik kampung....toing...toing..hahahhaha. so kejanya ialah 24 jam pegang hp. buh apps br dlm hp utk mencantikkan gambar. yey!! menjadi. apa nama apps tu???
ini ha...camera360. hebat gak menjadinya gambar kalau guna apps ni. menarik. tgk gmbr M kat atas tu...menyerlah..anggun. berkilat2 bulu si M dlm gambar atas tu. comei. super comei...tuan dia laa kata super comei..hahhahaha...

ini gambar M masa cik kiah br nak start guna camera360. tak reti sgt nak setting...so kurang comei sikit...

ini gambar oren pula yg gebus gilos...suka pegang minah ni tau skrg ni. cantik dan comei di mata cik kiah. lembut dan fluffy sgt bulu minah ni skrg. dah perangai gediks dia tu..manja2 gitu. kena bg kawin dah kot ni...manja lain mcm sj ni..



last sekali ni gmbr aidil ismail yg minum kopi dgn tok dan wan dia. amboi...siap bertambah2 lagi kopi tu. melampau betul. terbukti laa cucu wan. wan yg memang hantu kopi. hahahahhahahah.

Thursday, 18 September 2014

Time gediks

adegan gediks oleh oren...hahahhaha. mlm td lepas sampai rumah dari yan. cik kiah jenguk ke sangkar depa. terjerit2 dah minta makanan...si M. oren biasa laa...bunyi...tp agak sopan. hahahhahaha. betina la kata kan. M tu jantan...tak heran...mmg suka bunyi kuat2 minta makanan. skrg ni depa tak brp mkn sgt dah rc. skrg ni depa suka mkn yg jenama fancy feast pulak..org kat petshop nasihat kata tak elok dok bg mkn wet food jenama yg ada jual kat supermarket mcm ni..katanya ada byk kandungan garam. tp nak buat mcmana...sbb si oren makin tak lalu mkn...klu dok pulun nak bg jugak rc..wlpun tukar2 perisa rc. tp tetap kurang mkn juga si oren tu..so..cik kiah pasrah sj la. janji bulu tak gugur teruk dan kucing pun nampak happy. betul tak?? kira betul laa kan. sbb tadak org jwb pun. hahahhahaha. blog ni dah jd mcm diari ja pun. bkn ada ramai pun masuk dan tgk. klu ada pun mungkin cuma kebetulan kot...lalu dan singgah...dan baca. janji happy kan...ok laa..berbalik cerita pasai si gediks ni..lps bg mkn ini...(gmbr cilok kat laman org)

cik kiah pun bawa keluar sekor2 si oren dan M. mula2 oren dulu..sbb tgk oren mcm kritikal...kotor...comot. nak cuci telinga..mata dan hidung oren. tp hampeh...tak lulus betul cik kiah bab2 cuci telinga kucing. hahahhaha. hampeh!! tak bersih pun. klu suamiku...sure bersih...cuci ja nampak hasilnya. lepas cuci dan sikat elok2...ok pulak depa tu mlm td. sbb kenyang kot kan. lepas tu simpan M dalam sangkar...dan ambik gmbr oren. sbb apa gmbr oren ja?? sbb geram tgk bulu oren yg nampak makin gebu...kembang dan lembut...fluffy gilos...geeerramm  sgt tgk. 

time org nak ambik gmbr tu la...dia pun mula laaa buat adegan gediks tak ingat tu. time tu la nak cuci muka...nak guling2 manja. sbr sj laa. hahahahhahaha. manja la sgt kan. geeerramm. hahhahahahah. last2 tangkap dia masuk sangkar balik. ambik hg..lepas tu tangkap gmbr M pulak. hahhahaha..ok jom layan gmbr oren yg gediks tak ingat mlm td..








port dia mesti laa kat bawah meja tu ja selalu...lokasi kejadian. hahahahahha

Tuesday, 9 September 2014

kisah JUBAH


cantik tak baju at atas tu? kisahnya cik kiah terlibat dgn majlis konvokesyen PSP lagi. nak kata apa...mmg tiap2 tahun pun terlibat. tak kisah pun. dan dah byk tahun dah cik kiah terlibat sbg penyambut tetamu. ingat lagi tak...cik kiah penah tayang gmbr cik kiah jd penyambut tetamu konvo yg lepas kat sini...
so...kali ni pun sama jugak...ada kaler tema...seragam. kali ni kena pakai jubah hitam dan tudung merah/hitam. menarik tak?? hahahhahaha. agak menarik jugak la. tp cik kiah ni mmg tak ada jubah...tak suka pakai jubah...sbb terbayang diri ni yg rendah...rendang...kemetot...pakai jubah. tp pasrah ja la kali ni. dlm angan2 cik kiah...nak tempah baju mcm baju yg atas tu. nak kata jubah pun bkn...tp ala2 jubah la. jubah moden. hahhahaha. nampak mcm ada cutting sikit...dan tgn tu mcm cantik ja di mata cik kiah. cantik tak??? tp mcm tak ada masa ja nak pi tempah2 ni. last2 beli ja jubah yg dah siap. tp tak leh tayang2 lagi. nanti tak ada kejutan. tgh fikir nak pakai tudung mcmana...kaler merah/hitam. hahahahha. td misi ke dalila...tp hujan laa pulak...mls nak turun masuk kedai. malas nak langkah longkang. aci tak alasan tu? hahahhaha. ok la nanti cik kiah cerita lagi...lebih detail pasai jubah yg telah dibeli...lepas konvo nanti ya...

Thursday, 4 September 2014

Karpet kucing

bulu!!! mcm karpet. hahahhahahaa. dahsat tak?? tak dahsat lg ni. cik kiah dok google tgk kat internet ada yg lg ganas ala karpetnya  bulu kucing. gmbr ni bulu kat perut M. panjang dan byk. hahahahaha. tp malangnya M dpt tuan mcm cik kiah yg pemaleh nak sikat bulu. time rajin tu...sikat. time maleh tu...ha!! itu laa rupa bulu M kat perut tanpa disikat.


ini pula kaki M. tgk la bulu tu...pjg sampai kat tapak kaki. hahhahahahaha. petang yg tadak keja...dok main2 dgn M dan ambik gmbr bulu kat perut dan kaki. kiutkan?? hahahhahaha.


yg bolat...

pg td ada yg bertanya tentang aidil ismail...tentang body aidil ismail skrg. sbb kan dolu2 tu aidil ismail bolat tersangat laa kan. cik kiah tgh belek2 semula gmbr aidil dr masa baby dulu..
 masa ni rambut belum cukur lg. masa lahir berat aidil cuma 3.17 kg. menyusu badan sepenuhnya. cik kiah mmg tak bg makanan lain sampai laa dia umur 6 bln. hahahahaha. ikut betul2 ni.

masa ni slim lg...

masa ni dah start naik sikit berat bdn dia..

dah sebulan ni...nampak tak pipi tu dah kembung. tp mak dia tak rasa sgt kata aidil ismail ni makin membulat masa ni. tgk tu mcm baby biasa sj gayanya.

 masa ni dah umur 2 bulan lebih ni...mmg ketara nampak makin bulat...bulat sgt. tp mak dia ingat ok lg tu. tak laa bulat tera mana sgt pun..




 bulatkan??? hahahhaha..sampai la satu hari tu...suamiku terperasan ada mcm bonjol kat paha aidil ismail. bonjol mcm pelik...


nampak tak bengkak mcm bisul kat celah antara paha dan perut aidil ismail..

bengkak besar. terus kami bawa pi klinik...lps tu doktor kat klinik suruh bawa pi hospital. mcm menakutkan ja kan bengkak tu. masa kat hospital tu la...br mak dia tersedar....nurse timbang berat aidil...6.9kg. mak ai!! masa tu umur dia br 2 bulan lebih. cik kiah tak habis lg pun cuti bersalin. gamaknya sbb cuti 3 bulan kan...so mmg byk sgt masa utk menyusu dia 24 jam. hahahahhaha. sbr sj laa...semua nurse yang lalu kat tepi katil aidil dan cubit pipi dia...sbb geram sgt tgk..betapa bulatnya dia masa tu. hahahahhaha. masa tu cik kiah ada la pengalaman menyusukan dia sambil duduk kat kerusi. so...terasa laaa mak ai!! beratnya anak aku. hahahahhahahaha. br sedar!!

tgk...makin bolat...bolat sungguh...tak terkata...klu org tgk tu mesti kagum gila laaaaaaa kan...agaknya mak dia bg mkn laa kat dia. hahahhahaha. susu badan ye..tak ada campur2 air nasi ke...moi ke apa nestum ke...sampai laa umur dia 6 bln...br laa start bg moi. moi yg dibuat sendiri.






 ini masa umur 6 bulan...smgt...tgk tang kaki tu...ada org tegur kononnya cik kiah bg pakai stoking yg ketat kat aidil ismail...sbb tu laa kaki dia jd mcm tu. hahahhaha. pdhal kan...sedari kecik mmg kami tak boleh bg pakai stoking kat dia. tak ada size yg sesuai. sbb kaki dia yg kecik tp kat betis tu besar. tak ada yg sesuai. kasut pun sama2. hahahhahaha. montok betul aidil masa ni...

sampai laa aidil dirujuk utk jumpa doktor sbb graf berat dia tu melampau2. hahahahah. siap kena jumpa pakar pemakanan. doktor selalu tanya...puan ada bg apa2 mkanan ringan tak kat dia?? kfc ke?? hahahhahaha. ermmm
dah bdn nak jd besar bulat mcm tu...mak dia pun tak tau apa puncanya. tp lama2 bila dia dah start merangkak...berjalan...lari...berat dia makin kurang. skrg???
berat dia cuma 11.9kg...slim. doktor pun dah tak tanya byk dah. mcmana mak dia buat bg slim pulak?? hahhahahaha. tak ada buat apa pun. biar ja masa berlalu...layan dia mcm biasa. breast fd mcm biasa. makan pun mcm biasa ja. tp cik kiah mmg tak penah bg apa2 vitamin kat dia. sayur dia cuma karet ja...kadang2 sawi. itu ja. ikan...ayam...daging tu mcm biasa la. tak byk. dia bknnya jenis yg mkn bykkkkk sgt nasi. dia lebih suka mkn moi...drpada nasi biasa. moi yg letak ayam..atau daging dgn karet dan kentang. itu mmg kegemaran. tp tak ada laa mkn sampai bermangkuk2 moi sekali hadap. hahahahahha. tak nak laa cik kiah kena bawa dia pi jumpa pakar pemakanan lagi. tp skrg dia dah makin kurang menyusu. susu cik kiah pun dah tak byk mcm dulu. dah tak ada stok dah. siang hari dia tak menyusu kecuali kalau mak dia ada kat rumah. heret laa bantal sebiji...pegang tgn mak dia ckp nanyak nenen. ahhahahahahaha. ok la...suka hati betul tgk gmbr lama budak bolat ni...AIDIL ISMAIL.

Wednesday, 3 September 2014

My Luv Oren

cer scroll cepat2 kebawah...menarik utk dilihat. hhahahah.









cik kiah la rasa mcm menarik utk dilihat...mcm video. cis!! perasan la pulak kan...