Friday, 4 July 2014

Susahnya membela DLH



2 ekor kucing cik kiah ni rasanya adalah dr spesis DLH atau domestic long hair cat. Sbb tak tau la asal usulnya dr spesis apa. Tp hasil dr pembacaan cik kiah dlm encik google...depa ni jenis DLH. Jenis bulu panjang. Susah juga nak maintain kecantikan dan kegebuan bulu panjang depa tu. Kena bg makanan yg elok...kena bg supplement juga dan yg paling penting kena selalu rajin sikat bulu depa. Kena rajin belai. Masa belai tu la kita Akan dpt kesan ooooo rupanya kucing kita ni Ada sakit Kat mana2. Mcm mlm ni lps cik kiah main2...belai si M cik kiah br ja dpt kesan Ada masalah sikit Kat telinga M. Cepat2 Suamiku ambik myk bekas goreng Ikan dan sapu kat bahagian yg masalah tu. 
Oren pulak Dah makin ok. Lps cik kiah bg myk omega. 
Kan br ni Oren sakit Mulut. Lps Dah ok sakit Mulut tu Oren Masih lg kurang selera mkn. Kesian tgk. Makin kurus dan bulu pun gugur dgn jayanya. Sbb tu la cik kiah pi beli ni Kat Dia. 

Myk omega tu rm 10 utk 5 biji. Test dulu klu Dia ok lps mkn. Nampak mcm makin ok. Makin selera mkn. Bila pegang pun Dah rasa makin berat bdn Oren. Ok la tu kan. Hahahahah. Maka skrg cik kiah benar2 teringat pesanan Ainul kawan cik kiah dulu Supaya Jgn bela kucing ni. Adui!! Betul la Ainul! Mmg agak penat la juga bela depa ni. Kena betul2 rajin. Kan Ainul...

Thursday, 3 July 2014

Tuhan lebih berkuasa

Kenapa tiba2 ni?? Well...cik kiah terasa mcm nak komen sikap sesetengah org yg cepat lupa diri. Bila Dah berada di atas sikit dr org lain dan mula la terasa flying without wing mcm tu. Mula la rasa angkuh dan tinggi diri. Rasa mcm nak semua org dibawah ni tunduk pada dirinya. Bila difikir2kan....sedangkan matahari yg kuat boleh menerangi alam ni pun tunduk Kat kuasa Allah...Ini kan pulak manusia. Setinggi mana pun pangkat kita...title kita...master phd kita...sebyk mana pun harta yg kita Ada...sebanyak mana pun emas hatta berkoyan2 emas sekali pun...bling2 Tera mana pun...sebenarnya manusia ni sama ja. Ada mata...Ada hidung...Ada hati...Ada perasaan. Jgn lah terlampau angkuh sgt wlpun kita di atas. Ada yg kata yg dibwh ni mentimun..yg diatas tu durian. Klu lenyek tu bahaya. Ayoyoyo....durian tu wlpun besar...ada duri bagai..tp klu biar lama2 busuk juga. Terpongeh ja terbuka sendiri dan nampak isi perut. Ada paham Adik manis????

Wednesday, 2 July 2014

Hari ke 4

Pg ni...

Pg ni terlewat sikit bgn sahur. Tp sempat la juga masak bawal msk taucu. Tak la sdp sgt tp ok la. Sbb buat tu dlm keadaan mengantuk. Jaga awal lg tp Dok menyusukan aidil. Pg ni aidil mood nak mak tunggu menyusukan dia. Nak gonggong. Along Ada msg tanya cik kiah..mcmana pengeluaran susu time Posa ni. Ermmm...agak teruk kali ni. Cik kiah sendiri rasa bdn letih sgt. Tmbh lg ptg semalam. Terkelepek. Mmg letih sgt. So pg td cik kiah ambik supplement juga la sikit. Harap2 hari ni lebih kuat dan Segar dr semalam tu. Tp mata Dah rasa mengantuk ni. Pdhal Ada byk keja nak kena siapkan hari ni. Aduih!! Berderey keja Dok tunggu ja ni. Keja tak siap lg. hari ni nak kena pulangkan buku Kat library sbb Dah kena denda pun. Lewat. Ada la pinjam buku kononnya utk buat research. Konon. Hahahahahha. Ok la ya...nak masuk ofis pulak ni. Keja. Hahahahah

Tuesday, 1 July 2014

Hari ni

Hari ni bgn pukul 4.15 pg. utk sahur. Lps tu terus siap2 Mai keja. Mata rasa ngantuk. Tp Masih boleh bertahan lagi ni. Hahahahh. Sehingga??? Tak tau la kan. Nak tayang gmbr mlm td...

Pic budak lebaq. Budak ni makin berselera mkn. Org berbuka pun Dia kalut nak mkn juga. Time aBg dgn kakak mkn pun Dia mkn juga. Maka lihatlah pipi tu. Hahahahahha.


Ni gmbr tiga beradik depa. Letih betul ptg semalam. Time nak lyn madame butterfly..depa buat perangai. Mencabar kesabaran org berpuasa betul. Ha! Yusuf!!! Semalam Masih lg Posa separuh hari sampai pukul 1 tghari. Pg td bgn sahur lagi dan mak kena suap juga. Cekeding sgt bdn tu. Tak sampai hati nak paksa Posa sampai ptg. Hahahahah. 
Ini pulak gmbr ptg semalam sblm balik Rumah...

Cik kiah ke petshop Kat bdr perda. Motif utama adalah utk mencari nutriplus atau nutripet. Tp tak Ada kot Kat situ. Org Kat situ cdg kan suruh bg Ini Kat Oren. Sbb cik kiah ckp Oren kurang selera mkn. Mkn sikit sj. Cik kiah pun beli la semua benda tu. Yg botol tu vitamin utk tingkat kan selera mkn Oren. Yg bujur Oren tu myk omega katanya utk mencantikkan bulu kucing. Yg pek makanan tu pula wet  food utk Oren. Jenama Brit. Kandungannya ayam + cheese. Org tu kata kucing selalunya suka mkn yg ni. So mlm td cik kiah pun buat la eksperimen Kat Oren. Mula tu calit sikit vitamin dlm botol tu utk test Kat Mulut Oren. Bola Oren tgk ja jari cik kiah Ada vitamin tu terus lari. Cerdik. Hahahahahha. Mesti Dia ingat cik kiah nak bg ubat lg Kat Dia. Lwk betul adegan mlm td. Mcm budak kecik tau perangai kucing time nak mkn ubat. Hahahahh. Lepas tu try pulak bg mknan tu campur dgn myk omega tu. Oren mkn dgn jayanya. Sambil mkn tu toleh tgk Kat cik kiah. Kesian tgk. Sampai  kurus Dah Oren sbb kurang selera mkn. Rasa bersalah sgt sbb rasa mcm tak jaga Oren elok2. Perasaan ja kot kan. Hahahahaha. Ok laaa...ending cerita mlm td dgn gmbr budak lebaq ni


Dah tgh mlm br laa lena. Apahal Tah mlm td. Selalunya mamat ni pukul 8 mlm Dah mengantuk Dah. Sayang anak Mak ni. Lebaq2 ni.


Monday, 30 June 2014

Hari ke 2 posa

Cik kiah rasa mengantuk sgt pg ni...


Tgk mata mcm tak larat nak buka Dah tu. Hahhahahaha. Aduih! Berkali2 terjaga tido awal pg td sbb takut tak terjaga utk sahur. Memandangkan cuaca yg agak sejuk...dingin ja sbb hujan. Best betul lena. Tu yg seriau takut terbabas tu. Berjaga2 sungguh ni. Hahahhha. Sbb nak ajar Yusuf berpuasa. Hari pertama Posa semalam dpt la separuh hari. Start pukul 10 Dah bising Dah bila aBg boleh makan ni mak. Sampai pukul 12 siap nak atas almari nak pusing2 jam sbb kononnya jam tu slow sgt. Abg Dah tak tahan ni mak. Pukul 1 lebih tu Dah nak nangis Dah sbb lpr sgt. Cik kiah janji dgn Dia klu Posa dpt la rm1. Tp kena Posa penuh sehari. Hahahahah. So semalam gagal la utk dpt rm1. Hari ni Dia mmg tawar diri nak Posa lagi. Bagus. Tp yg lecehnya time sahur Mak kena tolong suap nasi. Manja kerek. Sbr sj la. Takpa. Janji mau Posa. Ye tak??? 
Hari ni nak msk apa ya? Hahahahh. Br pukul 7 Dah fikir nak msk apa ptg nanti. Buruk perangai betul. Hahahahahha. Sunyi je Kat poli pg ni. Awat pakat Mai lmbt pula ni?? Konpius. Sebenarnya takut nak masuk bilik sorang2. Org kata setan semua diikat masa bulan Posa. Tp apa lg yg menyebabkan cik kiah rasa takut ni??? Hahhahahahha. 


Friday, 27 June 2014

DEFINISI SUSAHNYA KEHIDUPAN KINI

2 3 menjak ni kan mcm2 cerita yg timbul bila guna fb. org asyik forward atau share mcm2 kisah yg menyayat hati. yg paling cik kiah terkesan sekali adalah kisah budak OKU tu. aduih!! mmg menangis tgk video adegan org mula jumpa dia terkurung kat rumah tu. tp kan...zaman skrg ni rasanya agak susah tuk mendefinisikan siapakah org susah dan siapakah org senang. kdg2 org ckp org tu org susah...kita patut tolong...tpkan bila kita terjah tgk kat rumah dia...wow!! mak ai!! motor ada 2. kereta ada satu walaupun buruk. ada tv besar 29 inci kat dlm rumah. ada peti ais 2 pintu dalam rumah. ha! susah ke namanya mcm tu? kena tolong ke kalau mcm tu? agaknya itu laa apa yg org yg terlibat utk bantu2 org ni fikir. kena adakan tapisan dan saringan byk kali hanya utk tentukan sama ada org tu layak atau tidak utk menerima bantuan. ini cuma luahan apa yg cik kiah rasa bila tgk byk sgt laaa kes mcm tu.
cik kiah teringat adegan suatu masa dahulu...cik kiah pun ada mak sedara yg sakit kronik..sakit buah pinggang yang memerlukan bantuan utk buat rawatan. mak sedara cik kiah ni tak bekerja...dan tak penah sekolah dr kecik sbb ada masalah kesihatan. kami sedara mara masa tu termasuk cik kiah ni cuba la nak membantu utk ringankan beban sbb kos utk buat rawatan cuci buah pinggang tu agak tinggi juga bg seseorg yg tak bekerja mcm mak sedara cik kiah tu. so merata la kami mencari bantuan kewangan. sbr sj la. penuh cabaran dan dugaan. akhirnya ada yg dpt dan ada yg tak berjaya. tak kisah laa kan...janji ada bantuan. sbb kesian sgt tgk. tp yg tak sedapnya bila tgk...adik beradik seibu dan sebapa mak sedara cik kiah ni masih boleh membeli barang kemas baru...beli perabot baru masa tu. brg kemas pulak bkn sekecik2 bulu mata tp sebesar2 tergolek2 kat leher. sbr je la tgknya. pdhal ada yg mmg patut utk didahulukan. entah laa kan. tp itu peristiwa lama. tak yah dikenang. sbb semua benda yg kita buat ni..akan dibalas oleh tuhan. tak yah dok pertikai sgt. bersyukur laa dgn apa yg kita ada. rezeki yg kita dpt..dan anak2 yg kita ada ni...suami yg kita ada ni. dan keluarga kita yg sgt menyokong kita selama ni. ok la...end tazkirah pg ni. hahahhahahahah. mood logik pg ni. 

Thursday, 26 June 2014

M










Gebunya M skrg ni. Tp mungkin sbb cuaca agak panas skrg ni dan bulu M pun asyik gugur sj. Tak brp syok sgt nak biar Dia main Kat luar sangkar. Kita pun panas skrg ni. Panas. Katanya nak El NiƱo pula. Entah la kan. Pasrah sj la kan.