Tuesday, 23 February 2016

Letih ketika mengandung

Mengandung pd usia 41?? Teruja atau takut?? Hahahaha. 20% sj teruja...lg 80% lebih kpd rasa takut. Takut nak berhadapan dgn tempoh mengandung 9 bln. Dan tak terbyg takutnya rasa utk berhadapan dgn saat melahirkan. Fuyoooo... Again???
Tu laaa kan. Rezeki tuhan nak bg. Kena terima wlpun dgn rasa takut. Hahahaha. Ha kan!! Sapa suruh gedik sgt. Yg best pun Cuma teruja nak cuti 3 bulan. Hahahahah. Sbr sj laaa kan. 
Eh!! Sebenarnya nak cerita pasai rasa letih sepanjang kehamilan...wow!! Ayat...
Sbb cik kiah Ada Masalah diabetis..so rasa letih Tu mmg tak dpt nak dipisahkan laaa kan. Sikit2 letih...lembek. Nak tumbang. Tp setakat skrg ni tak tumbang lg laaa dpn org ramai. Smgt Tu kena kuat. Ahahahaha. 
Next wk dah nak masuk 16 minggu. 16 =   4 bulan. Ish! Ish! Tak lama lg dah Tu. Lps Tu...Yey!! Cuti 3 bln. Buat masa skrg ni kena fikir yg best2 ja. Jgn Lyn sgt yg Lara. Buat sakit jiwa ja. Tak happy. Hidup ni kena laaa menikmati. 
Tgk...merepek lg. Ok laaa...cik kiah nak menikmati Lena sat. La ni kena byk2 rehat...bab Lena...rehat ni...cik kiah mmg sgt suka. Cik kiah = Lena. 

Friday, 15 January 2016

Yg ke 4

Dah lama cik kiah tak update kan...sbb mls. 🙊🙊🙊
Tak Ada benda nak cerita. Cuma hari ni nak update berita terkini. Cik kiah tgh mengandung anak yg ke 4 pd usia...41 tahun. Agak scary kan. Tp nak buat mcmana...dah tuhan nak bg rezeki. Seronok juga Ada baby. Tp Mcm tak larat ja kan. Hahahahaha. Apa2 pun Ada lg 7 bln utk cik kiah lalui. Tak tau laaa nak jd mcmana. Takut. 

Wednesday, 9 December 2015

Memasak

Cik kiah mmg suka memasak utk family. Seronok masak utk anak2..Mak masak mmg sentiasa dpt pujian. Budak2 kan...Bkn Pandai merasai sgt. Wlpun Mcm tu...citarasa Depa kdg2 mcm2 juga...contohnya zulaikha nak yg ala2 pedas sikit...Yusuf pula nak yg kurang pedas...sama Mcm ayah dia. Yusuf tak suka mkn telur merah yg bergoyang. Tak lalu. Ikan pun kurang. Kalau ayam...semua suka...anak2...ayah Depa. Itu cerita pasai memasak kat Rumah. 
Balik Rumah Mak cik kiah pula...Mak dgn Bapa cik kiah suka mkn gulai Ikan yg cik kiah buat..nasi Briani Dan khabsa. Tp perasaan Tu lain klu memasak utk family sendiri. Memasak dgn penuh kasih syg. 
Klu Balik ke Rumah family suamiku pulak...lain pulak jdnya. Suamiku selalu mengharap bini dia ni...masak. Masak laaaa Apa yg selalu Dok masak kat Mak Dan Bapa cik kiah. Tp...selalunya bini dia Akan senyap sj. Mls nak masak yg Rumah org. Rumah pusaka family dia ni skrg Abg ipar Dan family dia duduk. Biasa la...sbb Bkn family sendiri kan...so sikit sebanyak rasa lainnya. Klu kerap sgt suamiku suruh masak...Maka cik kiah pun Akan masak la juga. Try my best. Wlpun kat Rumah org. Org pulak jenis cer mat...pembersih. Yg lg Dahsat...kan berleter sepanjang hari klu dapur berselerak. Lg teruk...lps mkn Tu Ada ja komen2 negatif yg menyakitkan telinga. Mcm2 Hal la kan. Dah bbrp hari Dok ckp nak mkn msk Ikan bawal. Cik kiah senyap sj...mls nak mengaku. Tp akhirnya suamiku minta suruh msk juga. Cik kiah pun msk. Maka Ini laaa hasilnya...
Rasa?? Ok la. Tp malangnya family dia tak puas hati. Ptg yg sama...bawa lagi 2 ekor Ikan bawal ke Kedai mkn...suruh org Kedai tlg msk utk Depa. Ermm...cik kiah terkedu tgk. Beserta dgn komen2 lain. Penin dgr. So Balik Rumah mlm td...termenung pjg cik kiah. Klu tak kerana suamiku suruh...mmg mls laaa nak masuk msk kat dapur Depa. Dan drpada insiden semlm Tu...cik kiah dah buat Keputusan...no more msk2 kat Rumah Depa. Dah rasa kat Kedai Tu lg sdp...so elok laaa Depa bawa bendanya Dan msk kat Kedai. Cik kiah msk tak sdp kan...sentap ke?? Agak laaa. Klu suruh juga msk pun lps ni mesti tadak perasaan dah. Klu suamiku nak mkn...sila mkn kat Rumah sj...klu nak yg cik kiah msk laaa. Baik msk utk family sendiri lg puas hati. Tak sakit telinga dgr. Lantak laa nak kata Apa pun. 
Pengajarannya...sebenarnya sesiapa manusia Ada hati Dan perasaan. Tolong jaga perasaan org lain juga. Masa bercakap Tu sila konsider perasaan org lain. Cik kiah Bkn jenis yg suka tengking2 org...Lwn ckp. Nak Cari gaduh. Sorry la. Bkn jenis. Tp diam Tu tak bermakna cik kiah terima ja semua benda. Ingat Tu. Apa2 pun sila Guna otak yg Ada di kepala. Bkn Guna kepala lutut utk fikir. Tolong laaaa...🙄🙄🙄

Update: luahan hatiku

Tuesday, 8 December 2015

Tekanan perasaan - kucing

Sbb geram...dah terdelete laaa pulak gmbr kucing bandar perda yg Ada kat Rumah cik kiah. Sat nak Cari..
Kucing ni anak Sedara cik kiah bawa Balik dr petronas bandar perda. Sbb kesian. Ayat dia masa bawa Balik Tu....comei kucing ni. Kesian kat dia. Katanya Dia nak bawa Balik kampung. Tp sampai skrg Kami bela kucing Tu kat Rumah cik kiah. Sbb kesian juga Kami bg makan Royal canin sama Mcm anak bulus yg lain. Masukkan dia dlm sangkar kecik. Tp selalunya Kami Akan lps dia kat dlm
Rumah. Dia bebas lari sana sini dlm
Rumah. Sbb suamiku kata kucing ni jenis bulu pendek...so tadak masalah klu lps main dlm Rumah. Tp tabiat kucing ni yg agak pelik klu banding dgn anak bulus yg lain. Dia Akan bunyi...bunyi...sampai org lepas bg dia main. Dia tak nak Dok dlm sangkar. Kdg2 Tu cik kiah bgn pg msk...tgk2 dia dkt luar sangkar dah. Main2. Sekali Tu pi berak atas tilam anak2 cik kiah. Marah dah ni tgk. Tp suamiku sbr...pi buang taik. Lps Tu kucing ni makin buat perangai...dia Akan mengiau minta kluar sangkar...Dan klu org tak lps kan dia juga...dia Akan buat sampai mknan dia berterabur keluar sangkar. Sampai pasir semua berterabur keluar. Seolah2 Mcm lps geram. Kdg2 time cik kiah dgn suami tadak kat Rumah...Kami Akan letak dos dlm sangkar sbb dia Ada sejarah berak kat tilam kan. Dan tak reti nak masuk sangkar Cari mknan. Kot kebulur. So kurung dia dlm sangkar. Br ni....adegan makin teruk dia buat...cik kiah sampai ja kat Rumah..tgk2...dia berak dlm bekas makanan...dlm
Bekas air. Berketul2. Pdhal Ada ja bekas pasir dlm sangkar Tu. Uih!! Bara sungguh tgk. Mcm tak hargai makanan Tu. Tak penah lg anak2 bulus cik kiah yg lain buat Mcm Tu. Yg lain Tu...bleh dikatakan 24 jam dlm sangkar...jarang lepas main dlm Rumah. Tp tak penah lg laaa berak dlm bekas mknan atau bekas air. Main2 sampai bekas air tumpang Tu selalu la. Tak penah lg sakit kan hati cik kiah Mcm 'si kucing bandar perda' ni. Sakit hati sungguh tgk. Siap ckp kat suamiku...alang2 kucing Tu memberontak sgt nak kluar dr sangkar...apa kata klu kita 'hantar dia pi sekolah' terus. Ayat geram. Tp suamiku jenis pencinta haiwan. Sgt. Dia diam sj. Tak kata Apa. Gamaknya dia mampu bersabar lg kot. Hahahahaha. Bini dia...oh!! Tidak!!! Jenis tak reti Hormat makanan ni mmg tak suka la. 🤔🤔🤔

Saturday, 21 November 2015

Lama tak update

Tiba2 rasa nak update blog. Tiba2. Keboringan melanda. Hari ni cik kiah kat tg piandang. Gigih tak? Gaji Kali ni gaji dipotong rm750. Sgt dukacita. Sedih tak terkata. Tp pasrah sj la. Mungkin Ada rezeki kat tmpt lain. Kena usaha juga. Tak bleh Dok goyang kaki sj. Kan?? 
Sampai2 pg td...Adik ipar cik kiah beli Ikan sembilang. Sdp ni digulaikan. 
Siap dgn telur. Adik ipar cik kiah yg besiang ni. Tercedera sikit telur ni. Slmt Dah digulaikan td. 
Sdp Gila. Dgn rempah buatan sendiri. Terangkat beb!! 


Tuesday, 20 October 2015

Batuk

Dah berbulan cik kiah Dok batuk. Ok sat lps tu start batuk balik. Entah laaa knp. Sampai skrg ni Dah rasa mcm penat klu batuk. Semput. Tercungap2. Sampai rasa nak muntah. Sbr sj la. Hahahahaha. Tp Masih boleh gelak2 tu kira ok la kan. 9.15 masa tgh jaga exam cik kiah batuk sakan. Memalukan betul. 🙊🙊🙊

Monday, 19 October 2015

Tak sihat

Hari ni cik kiah rasa tak sihat. Sgt tak sihat. Rasa tak larat sgt. Sebenarnya dr hari ahad lg...Dah start rasa tak larat. Batuk kuat. Sampai rasa penat. Lps tu mkn ubat batuk. Lps mkn ubat batuk tu start rasa lembek ja bdn. Rasa letih nak Lena. Nak rehat2. Tidok. Bgn tu rasa lembek sampai laa ke mlm. Tetap rasa lembek. Tgk sikit muka org yg rasa sgt tak sihat tu...
Mata Mcm Kena tumbuk. Pdhal tidok awai Dah mlm td. Rasa nak baring2 lg ni. Sgt tak Ada mood. 😞