Friday, 15 August 2014

Programming/Scripting Concepts Explained (Variables, Arrays, Strings, & ...

Harta Pusaka





Gambar yg di ambil masa hari raya kedua br ni. Meriah. Walaupun Ada family yg tak hadir hari tu. Tak kisah la kan. Rumah Mak cik kiah kan br lps buat renovation dgn jayanya. Tak siap sepenuhnya lagi. Tp ok la klu nak guna utk majlis berhimpun Sedara Mara mcm ni. Ermmm...teringat Rumah mak...teringat ttg harta Pusaka. Cik kiah anggap Rumah Mak tu sbg harta Pusaka utk kami Adik beradik. Itu la satu2nya harta Pusaka yg Ada utk kami 5 beradik yg semuanya perempuan. Nak berebut ke nanti? Insyaallah tak Akan berebut kot sbb masing2 Dah Ada Rumah sendiri. Teringat satu adegan bila Sedara Mara suamiku penah sebut...Rumah Pusaka arwah Mak depa dulu tu sebenarnya milik Adik bongsu depa...masa dengar tu mcm tak terkata apa. tak penah dgr pulak sebelum ni kalau rumah pusaka dengan mutlaknya akan jd milik si bongsu mana2 pun. pelikkan?? tp selalu laaa dgr family suamiku termasuk suamiku sendiri ckp mcm tu. penah sekali tu cik kiah tanya kat suamiku...knp ya jd hak yg bongsu?? suamiku ckp mmg mcm tu la kat mana2 pun..akan jd milik si bongsu. terus ckp...oooooooooooooooo....tak tau la pulak mcm tu. hahhahahah. entah laa betul...entah laa tipu kan. cik kiah pun tak pasti juga. klu mcm tu...rumah mak cik kiah tu nanti akan jd milik cik kiah ke??? hahhahahaha. tak kuasa nak berebut. cukup laa dgn satu rumah yg kat bkt mertajam ni. itu pun dah tak larat dah nak jaga...nak maintain tu. payah tu. bab harta pusaka ni payah kalau dalam family tu ada yg busuk hati...nak berebut. nak jd yg paling berkuasa. entah la kan...mungkin org yg berminat nak berebut mempunyai mcm2 seribu alasan kenapa nak sgt berebut harta pusaka. selagi ada daya nak berkerja..tak ada cacat cela kat mana....apa salahnya kalau kita sama2 berusaha utk menambahkan lagi harta yg ada. betul tak? hahhahahah. entah laa labu...keluarga cik kiah tak byk harta so tak tau laa nak komen byk sgt pasal harta pusaka ni. :)


Thursday, 7 August 2014

aidil ismail

rasa mcm lama dah tak bercerita pasai mamat kecik ni...aidil ismail...
budak nakai...kdg2 lawak bila bawa dia pi cuci tgn kat sinki...bila ckp...ha adik basuh tgn...dia pun sua la tgn dia kat sinki...lps tu bila kita ckp...mulut pulak...pandai ja sua tgn kat air dan bawa ke mulut. nak basuh mulut pulak. hahhahaha. tau dah byk benda...cumanya dia ni jenis tak byk ckp. pendiam kot.

bulan 10 ni cukup la umur dia 2 tahun. dia masih lagi menyusu badan. tiap2 mlm...naknyak nenen. lps tu tunjuk kat dada mak dia. naknyak. dah boleh cakap ke? ermmm...tak sgt...naknyak nenen...eeeee...lipas....cicak pun lipas...ulat pun lipas...yg itu yg dia tau sebut pun. mak..ayah pun mak jugak. abg umar boleh pulak dia panggil. M..bas. lori pun bas. semua panggil bas. gigi dah byk dah tp tetap suka mkn moi. mkn juga nasi kadang2. apa lagi pasai mamat ni...

suka sgt usik org...ada ja idea nak usik org. pdhal dia pun penakut sebenarnya. hahahhahahah. hari tu lepas beli ni....

poyo je dok sua kat org. nak takutkan org lain. pdhal dia berani la pegang sbb benda tu dlm plastik. cer benda tu kat luar plastik. awai lagi laa dia lari. sbb takut. hahahahahha. 

Monday, 4 August 2014

Kucingku

si M skrg ni yg makin gemux. gebus sgt bulu dia. suka tgk. gerammmm...

ini pula oren yg dah sihat dan makin jelita. bila tah nak kawinkan depa dua ni. tak sbr nak tgk apa hasilnya. calico ke apa. comei gak klu dpt calico kan. dulu2 kan cik kiah tak suka kucing kaler calico. mcm semak mata je tgk. cik kiah penah dgr org ckp...kucing byk2 kaler mcm calico tu tak bawa ong. ya ka?? tp kan tahyul je kot semua tu. tak leh caya sgt. ada org yg amat2 percaya sgt dgn unsur2 mcm tu. kalau mak cik kiah...dia tak suka percaya dgn benda2 tahyul...bomoh ke apa ke. mengarut ja semua tu dia kata. ok..sambung bab kucing ku...kisahnya semalam tu ada tetamu tiba2 ckp nak mai rumah cik kiah. dan depa tegur sikit knp rumah cik kiah bau busuk. siap tanya bleh tahan noo bau taik kucing. ermmm...sbb tu la skrg ni cik kiah agak mls nak ajak org mai rumah. sbb cik kiah tau...ada gak org yg jenis pembersih..mesti tak tahan dgn bau taik kucing kat rumah cik kiah. bau kencing kucing...dgn bulu kucing di lantai..di sofa...sbb tu...biar laa kami saja yg beraya berjalan ke rumah org. rumah kami sentiasa tertutup utk org lain. tak sesuai kot nak buat open house ke apa.

Friday, 1 August 2014

lamanya tak update

kenapa ya...lama betul tak update ni??? jwpannya adalah...
  • malas
  • baloq
  • segan
  • tak ada idea
  • kdg2 fikir mcm mlsnya nak kongsi2 cerita dgn org lain.
bab ni mmg cik kiah selalu terfikir gak sbb kdg2 lain yg cik kiah type...dan org baca..dan faham mcm lain pula. konpius betul kan. lain yg kita type...lain yg org faham. lps tu sebarkan cerita yg bukan2. konon mcm bagus sgt la kan. time depa dok cong kelentong baik punya tu...tak hingat pulak. sbr sj la kan. adat la manusia ni. apa2 pun cik kiah mmg agak anti dan tak suka sgt dgn org yg suka kelentong ni sampai melibatkan mak bapa cik kiah. hangin la jugak kan. ok stop about that!! benci. tak suka nak ingatkan.
hari ni cik kiah mai ofis bawa hero ku...muhammad yusuf. peneman. sbb cik kiah sorang saja mai ofis. org lain dok beraya lagi ni. tp rasanya mcm tak lama juga ni. mcm 'rasa' tak best je ni. hahhahaha. ok laa ya. kita sambung lg nanti. 

Friday, 4 July 2014

Susahnya membela DLH



2 ekor kucing cik kiah ni rasanya adalah dr spesis DLH atau domestic long hair cat. Sbb tak tau la asal usulnya dr spesis apa. Tp hasil dr pembacaan cik kiah dlm encik google...depa ni jenis DLH. Jenis bulu panjang. Susah juga nak maintain kecantikan dan kegebuan bulu panjang depa tu. Kena bg makanan yg elok...kena bg supplement juga dan yg paling penting kena selalu rajin sikat bulu depa. Kena rajin belai. Masa belai tu la kita Akan dpt kesan ooooo rupanya kucing kita ni Ada sakit Kat mana2. Mcm mlm ni lps cik kiah main2...belai si M cik kiah br ja dpt kesan Ada masalah sikit Kat telinga M. Cepat2 Suamiku ambik myk bekas goreng Ikan dan sapu kat bahagian yg masalah tu. 
Oren pulak Dah makin ok. Lps cik kiah bg myk omega. 
Kan br ni Oren sakit Mulut. Lps Dah ok sakit Mulut tu Oren Masih lg kurang selera mkn. Kesian tgk. Makin kurus dan bulu pun gugur dgn jayanya. Sbb tu la cik kiah pi beli ni Kat Dia. 

Myk omega tu rm 10 utk 5 biji. Test dulu klu Dia ok lps mkn. Nampak mcm makin ok. Makin selera mkn. Bila pegang pun Dah rasa makin berat bdn Oren. Ok la tu kan. Hahahahah. Maka skrg cik kiah benar2 teringat pesanan Ainul kawan cik kiah dulu Supaya Jgn bela kucing ni. Adui!! Betul la Ainul! Mmg agak penat la juga bela depa ni. Kena betul2 rajin. Kan Ainul...

Thursday, 3 July 2014

Tuhan lebih berkuasa

Kenapa tiba2 ni?? Well...cik kiah terasa mcm nak komen sikap sesetengah org yg cepat lupa diri. Bila Dah berada di atas sikit dr org lain dan mula la terasa flying without wing mcm tu. Mula la rasa angkuh dan tinggi diri. Rasa mcm nak semua org dibawah ni tunduk pada dirinya. Bila difikir2kan....sedangkan matahari yg kuat boleh menerangi alam ni pun tunduk Kat kuasa Allah...Ini kan pulak manusia. Setinggi mana pun pangkat kita...title kita...master phd kita...sebyk mana pun harta yg kita Ada...sebanyak mana pun emas hatta berkoyan2 emas sekali pun...bling2 Tera mana pun...sebenarnya manusia ni sama ja. Ada mata...Ada hidung...Ada hati...Ada perasaan. Jgn lah terlampau angkuh sgt wlpun kita di atas. Ada yg kata yg dibwh ni mentimun..yg diatas tu durian. Klu lenyek tu bahaya. Ayoyoyo....durian tu wlpun besar...ada duri bagai..tp klu biar lama2 busuk juga. Terpongeh ja terbuka sendiri dan nampak isi perut. Ada paham Adik manis????