Thursday, 6 August 2015

Test lg...cerita kemudian

baju hari ni..yg dah lama tak pakai sbb tak muat nak masuk. sbbnya cik kiah telah berjaya membina badan dan menternak lemak2 yg ada dibdn ni. sbr sj laa kan. nanti bila dah berjaya kuruskan betul2 br laa cik kiah nak tayangkan sepenuhnya. cik kiah anggap ini sbg cabaran besar. ish! ish!. hahahhahaha. 

bekal anak2


jarang nak ada mood ambik gmbr mknan di awal pg. sbb kalutkan...masa tu laa nak buat semua benda...nak msk..nak kemaskan sikit2 dapur supaya org yg bgn slps tu tak terkejut sgt tgk apa yg bini dia tinggal kat dapur tu. hahahahha. so gmbr kat atas tu adalah gmbr bekal anak2 yg cik kiah msk utk dua hari. rabu dan khamis. bgn tiap2 pagi pukul 5 pagi...lps tu msk...yg senang2 sj. kdg2 roti...nasi goreng...nasi dgn lauk telur...kuehtew goreng..mee goreng dan pg td magi goreng. yg paling mudah adalah msk nasi dgn lauk telur msk sos atau msk kicap. senang sungguh. yg lain2 tu mcm renyah juga la. tp klu utk goreng2 ni selalunya cik kiah akan msk siap2 cili tu khas utk goreng2 ni lps tu simpan dlm peti ais. tu pun ambik masa juga sbb masa tu laa nak kupas kulit udang...nak potong sayur. anak2 tak suka nak mkn klu udang tu masih ada kulit. leceh. so elok buang siap2. dan stok telur kena byk. sbb hiasan tu yg penting. dan telur adalah mknan yg depa mmg suka mkn. tak kisah laa msk apa pun. tiap2 hari telur pun ok. hahhahah. bila dah ada cili tu siap2 msk..maka tumis bwg lepas tu pecahkan telur masuk...hancurkan...lepas tu br masukkan pes cili yg dah siap buat tu. senang kan. klu utk mee atau bihun elok tmbh air sikit dlm pes tu utk bg mee atau bihun tu msk elok. tp klu utk buat keytew goreng...bleh masukkan terus. kueytew goreng tak sedap klu kembang2. bg cik kiah laa..lps tu tmbh laa sos...kicap..sos tiram..dan apa sj yg suka..sayur ke apa. senangkan.
dah siap msk tu adegan iron baju pulak. masa tu laa br nak fikir nak nampak kaler apa hari ni...hijau? merah? hahhahahha. nampak blur?? maka pakai ja baju ala2 makcik pi market. hahhahaha. selalunya mcm tu laa kan. pukul 6.35 dah kluar dr rumah dgn jayanya. bleh buat mcm tu? hahhahaha. tgh ada mood nak bercerita sbb pc ni buat adegan kelip2 masa cik kiah tgh cuba siapkan minit mesyuarat. sbr sj laaa.

Wednesday, 5 August 2015

adat dunia

jarang2 update blog sbb mcm tak ada idea nak menaip...nak cerita apa??? tak ada perkembangan terkini pun. cik kiah tgh berusaha utk kuruskan bdn. what?? kuruskan bdn???!!! hahahhahaha. yes!!!! tgh usaha ni. sbb utama knp berusaha sgt nak kuruskan bdn ni adalah sbb:
  1. tension bila byk baju yg dah tak bleh masuk dgn bdn. tak muat. sgt tak muat. sgt tension. geram sgt. 
  2. byk2 sgt teguran2 'membina' semasa raya hari tu. ayat2 spt:
  • hg jgn biaq sampai jd gemuk pendek...
  • hg jd apa kat bwh dagu tu...nampak mcm bengkak sj...
  • laaaaa...ada 'isi' pulak ka???
  • wei...makin bulat noooo....
tension oooo dgr ayat2 tu. selain dr tu..keadaaan kesihatan jugak sgt teruk masa tu...tiap2 hari rasa pening kepala...rasa rumah nak terbalik. sbr sj laa...tak tau laaa sbb apa..kdg2 disertai dgn sakit kepala dan sakit berdenyut2 di dlm kepala. knp??? mkn panadol ok sat...esok tu jd pulak. lama2 sampai terfikir...adakah sbb bdn yg semakin gemuk ni menyebabkan ketidakseimbangan di dalam bdn. ermmm...ayat...hahahahhaha.

lepas tu terus google..apa kata klu kuruskan bdn. mungkin akan mengurangkan sikit kesan sakit2 mcm tu. mak ai!!!! mmg betul pun. dpt kurangkan kesan. dan cik kiah dah berjaya menurunkan beberapa kilo berat bdn. dan berjaya kempiskan sikit perut ni...tak laa bunc dan gemuk pendek sgt dah. hahahahhahah. dan ada juga baju yg dah dpt masuk semula. yes!!! tp nak cuba kuruskan lagi ni...agak2 sampai brp??? hahahhahah. klu dah bdn pun rasa lebih sihat dan cergas...why not teruskan ja. betul tak?? kurus dan sihat. dan rasa bangga dgn diri sendiri. wah!!! ayat....!!! sungguh poyos!!! ok laaa...nanti cik kiah cerita lg..apa yg cik kiah buat utk cubaan menguruskan bdn ni. hahahahahha. sbq nooo...nanti bila dah capai matlamat laa kan. :)

Tuesday, 28 July 2015

Monday, 20 July 2015

Selamat hari raya

Dah lama tak update...tadak mood nak update. Tak Ada cerita yg menarik. Kdg2.  
Hahahahha. Nak tunjuk gmbr anak2 beraya...


Tema royal blue kali ni...sebenarnya Dok bekenan ke electric blue...tp jd royal blue. Ok tak? Hahahahha. Baju mak depa pulak mana? Hahahahha. Mls laaa nak tayang. Kali ni raya pertama Kat Rumah family suamiku. Ermmm...mcm biasa laaa bila beraya Kat Rumah org lain...best...tp best lg laaa klu dpt beraya Kat kampung sendiri kan. Betul tak? Tp terpaksa mengalah sekali sekala...utk kesejahteraan bersama. Bkn masalah besar sgt pun tak beralah. Bg cik kiah laaa.
Hari ni ajak lg balik ke Rumah family Dia. Oh no!!! Apa kes sampai berhari2 nak balik ke sana. Bleh muntah jugak ni. Agak2 laaa kan. Baik Dok melapuk Kat Rumah sendiri wlpun tak buat persiapan apa pun Kat Rumah sendiri. Lyn ja tv. Hahahahha. Tgh fikir ni...byk sgt komen2 parah yg cik kiah terima dr Sedara Mara ni. Aduih!! Mesti buat sesuatu ni. Ayoyoyoyo....mutusamy. 

Wednesday, 10 June 2015

Ulang tahun

Selalu cik kiah buat2 lupa bila sampai turn birthday anak2. Start dgn Yusuf bln 3...zulaikha bln 7 dan aidil bulan 10. Punya laaa kan. Hahahahha. Jgn tiru perangai cik kiah yg mcm ni. 
Teringat dulu masa mula2 kawin...tahun pertama...bila suamiku tak ingat tarikh kawin...keciknya hati. Hahahahha. Dia bknnya jenis romantic sgt mamat tu. Bab2 tarikh ulang tahun ni Dia kurang sikit. Tp lama2 sampai bini Dia sendiri pun Dah tak kisah. Rasa mcm tak laa penting sgt ke tarikh2 ni. Ada apa Kat tarikh kan. Sbb Dah anak 3 pun. Yg penting rumahtangga kami aman damai...bahagia dgn 3 org anak yg sgt manja...comel...Comel pd mata kami. Hahahahha. Well....
Sebenarnya nak bgtau ni...pd tarikh 10 Jun 2006 lepas...tarikh cik kiah telah di kenduri kan. Cis!!! Ayat tuh!!! Dikendurikan. Hahahahahah. Dah 9 tahun. Alhamdulillah. Mas kahwin cik kiah dulu cuma rm22 sj. Murah kan??? Hahahahha. Atas permintaan Bapa cik kiah sbb teringat mas kawin Dia dgn mak cik kiah dulu tu...rm22 juga. Hahahahha. Sbr ja laa kan. Cik kiah Ikut ja. Tak yah byk ckp. Nak letak mahai2 pun bakal suamiku pd masa tu...pada masa itu...bknnya keja besaq pun. Rasa mcm mendera pulak klu letak tinggi sgt. Tanya laaaaa duit hantaran pulak!!! Hahahahahah. Pun murah juga!!! Murah!! Murah!! Dan akhirnya slmt laaa dikendurikan pd 9 tahun yg lepas. Selamat jd bini org. Dan lebih kurang 9 bulan kemudian...slmt jd mak org pulak. Hebat tak?? Hahahahha.