Thursday, 28 April 2011

jawapan anak siapa tu??

itu adalah gmbr scan along. dah 15 minggu kalau ikut roda 2...along laa ckp. ikut roda dua dah 15 minggu. roda 2 tu adalah yg nurse dok pegang kira kita due bila tu. yg bulat tu..ada 2 bulat tu. dia panggil roda 2. hahhahahah. nurse laa katakan. tp kalau ikut scan dia kata br 14 minggu. so tak nampak jantina lg laa. tp cik kiah tilik...hahahhahahha. tilik laa pula. tilik kat kalender cina tu...baby girl. dia ok je..girl ke boy ke...kurang2nya 'berhasil' gak 'usaha keras' depa. hahhahahhahha. sbr saja laa dpt makdak rupa mcm ni. hahhahhahahha. serius ni...happy sbenarnya nak jd tokdak dah ni...logik laa nisbah 3:2 hitam dan putih kat kepala ni. hahhahahhaha.

Wednesday, 27 April 2011

suasana exam

tghari td cik kiah jaga exam..panas. tak menarik. keja apa yg menarik?? hahhahahah. ermm...cik kiah sempat ambik gmbr beberapa adegan yg agak tak seronok utk dilihat. biar laa rahsia..paper apa yg cik kiah jaga td. yg tak menariknya ialah...

nampak tak pemadam kat atas meja tu dah jd kontot. tinggal separuh. sbb jiran student ni tak bawa pemadam. suruh cik kiah minta separuh kat jiran dia. hahhahahah. logik ke? dah tau nak exam...dah tau kata mungkin kena lukis graf...dah tu tak bawa pemadam. buruk perangai...tu kira ok lg tu...lepas tu...

ada pulak tukang sibuk...tu la lecturer yg ajar subjek tu utk kelas tu. ada ke patut..dok mai tgk one by one student dia jwb mcmana. dah tu student dia ada laa superwoman dok mai tolong depa jwb mcmana. tak reti bleh tanya masa exam. logik tak??? lg laa tak logik.

anak siapa ni....

donut..

balik sekolah ptg semalam...cik kiah beli donut utk 2 beradik tu. zulaikha mmg suka donut. nampak je donut...coklat pun tolak tepi dah. donut lg sedap. abg pilih coklat. adik kata kat abg...nanti sakit gigi baru tau. hahahhahah. cik kiah tak tgk sgt pun dia mkn donut..tiba2 dia kata...mak dah jd C. cik kiah tanya laa apa yg jd C. lepas tu dia tunjuk...

rupa2nya donut dia yg dah jd C. hahhahahhahah. ok laa tu makjang dia kata...dr O jd C. lepas tu abg pun nak juga donut...nak buat bg jd C jugak. tp abg tak daya..donut tu besar. zulaikha habis seketul donut tu ptg tu. mlm td seketul lg. hebat. dia mmg suka sgt dgn donut. byk kali dah cik kiah try buat donut...tp tak pernah menjadi. asyik keras je. anak excited nak mkn tp dah keras...letak tepi. takmo...sbr saja laaa....

vertigo

semalam tak bleh nak masukkan apa2 pun dlm ni. start balik keja ptg isnin tu cik kiah rasa sikit2 penin pala. mlm tu cik kiah tidok dan terjaga..bila nak pusing badan rasa penin sgt. mcm berputar2 rumah. terus kejutkan suamiku. dia lapik dua bantal br bleh lena. tp kalau nak pusing badan kena pejam mata sbb rasa penin. pg semalam rasa mcm nak mc saja. tp mls dah nak pi klinik sbrg jaya. dah tau penin tu sbb vertigo serang laaa. kalau pi sbrg jaya sure kena sambung semula aktiviti check darah...check kandungan gula dlm darah...check tekanan darah. leceh betul. sebenarnya cik kiah ada temujanji utk ambik darah bulan 7 tahun lepas. tp buat2 lupa. mls nak pi. sbb tu laa dok kontrol je pemakanan skrg ni. jgn sampai jd balik vertigo. nak buat apa dpt mc byk hari pun tp asyik kena dok pi check darah mcm tu. tak menarik. agak berkesan jugak apa cik kiah amal sbb dah lama tak jd vertigo. cuma mlm tu mcmana tah tiba2 vertigo menyerang dgn jayanya. sampai laa hari ni. terasa penin2 lg. tp tetap mls jugak nak pi klinik. rasa mcm saja2 jd bahan ujikaji doktor saja kalau pi klinik. hahhahahha. dah laa kena tunggu giliran lama kat klinik tu. leceh. sebenarnya...alasan semua tu. biar laaa mcm ni. selagi boleh kontrol lg ni...tak yah laa dok pi klinik. kot2 sampai tak daya sgt dah tu br laa cik kiah nak pi serah diri. kemarin suamiku jd driver hantar mai ofis. hari ni mai sendiri sbb rasa ok sikit. kalau tak ok sat lg nak lena saja...jgn bebankan otak. kena berehat kot. hahahhahahah. otot otak dah tua. alasan belaka.

Monday, 25 April 2011

cheese cake orange

sedapnya..time2 gaji mcm ni br laa dpt rasa cheese cake. hahhahahha. td keluar sat. tiba2 rasa teringin sgt nak mkn cheese cake. beli kat damiral. siapa rakan2 cik kiah yg suka cheese cake...dulu2 selalu makan cheese cake dgn norida. beli kat kedai kat dkt jln nak ke jeti. la ni kedai tu pun tak ada dah. sebelah kedai tu ada kedai avon. kalau ke avon..balik tu mesti bawa balik cheese cake. hahahhahah. masa kat ittho...suka mkn cheese cake time pi KL dgn suraya. masa tu lepak kat rumah adik dia yg keja kat hotel apa tah. kalau kami pi...dia selalu jamu cheese cake hotel punya. hahahhahah. so mkn leeer dgn jayanya. sedap. tp skrg ni kdg2 pi juga kursus atau bengkel kat hotel. tak pernah dah jumpa cheese cake sesedap cheese cake kat rumah adik suraya tu. sbr saja laaa. sib baik tak ngandung ni...hahhahahhah. cheese cake oren ni...setakat nak lepaskan nafsu teringin sgt saja laaa. kalau kata nak buat bandingan tu...yg paling sedap adalah yg pernah dimakan kat rumah adik suraya...yg oren ni jatuh tempat last sekali kot. agak kureng sikit. cik kiah tak sehandal mat gebu dlm masak2 ni. maleh sama...tu yg tak pernah try pun buat cheese cake. org ckp modalnya mahal. tp kalau dah suka mkn apa salahnya kan. tp rasanya org lain kat rumah cik kiah tu semua jenis 'kembang tengkuk' kalau dgn cheese cake ni. leceh tul.

ayat...

hari sabtu baru ni cik kiah teman kakak pi beli katil dan tilam baru kat bapa cik kiah. pg sabtu tu mak cik kiah ngadu...tiap2 hari dia dgr bapa cik kiah berungut tentang tilam dia yg dah agak usang. dia kata rasa gatal2 kat badan. so kami pun pi laa beli tilam dan katilbr kat dia. mls dah nak jln jauh2...beli je kat kedai perabot melayu kat yan. sbb dkt je so tuan punya kedai tu mcm kenai tak kenai laa kami ni. bila ckp je kami anak2 haji kasim (panggilan nama bapa cik kiah kat kg). isteri tuan kedai tu tanya...dia sihat ka?? sbb dia pelik kami beli tilam dan katil. bengang je dgr. tak semestinya time sakit tua je kena beli katil dgn tilam. sbr saja laa. agaknya selama ni kalau org yg pi beli katil dgn tilam tu..utk org yg sakit saja laa kot. mmg laa bapa cik kiah dah tua..dah 70 lebih. tp masih kuat..boleh lg usahakan bendang kat blkg tu. nak ckp pun biar laa hati2 sikit. tp kami beli jugak laa kat situ...sbb mls laa nak pi jauh2. tak berbaloi dgn harga pulak nanti. beli je laa kat melayu yg mulut tah apa2 tu. :(

rindu..

kami sekeluarga rasa rindu pulak kat along...

Friday, 22 April 2011

drama doa..

mlm td tgk drama doa kat tv2. dah byk minggu dah family cik kiah dok cerita pasai drama doa kat tv2. katanya drama tu buat kat yan. ada laa gambar2 rumah kat yan..kat pantai murni kat tempat cik kiah pi ambik gmbr outdoor along kawin dulu tu. gmbr kat jln seri perigi, jln nak ke batu hampar...rumah kat kampung teroi kat guar cempedak tu. tgk lokasi tu menarik laa bg cik kiah...ye laa sbb dkt kampung ku. ceritanya...agak ok laa. mlm td pasai org tu nak bg duit bg org ramai pi buat umrah. tujuannya org ramai tu bleh berdoa bg pihak dia utk kepentingan dia. sbbnya dia dah usaha mcm2 tp kurang berhasil. ada org nasihatkan dia utk berdoa kat tuhan. so dia terfikir utk bg duit kat org pi umrah dan berdoa kat dia. bkn dia yg nak pi sendiri dan berdoa. cik kiah tgk sekerat jln saja. tak tahan dah. sakit bdn. naik atas ingat nak lena. tp tak leh...sbb bdan rasa lenguh dan sakit. sampai 10 lebih gak laaa. zulaikha pulak nak naik buai. sat2 jerit mak enjut laa adik. mak dia tak larat dah. ayah dia laa yg enjut dia. mmg selalu pun ayah yg urus anak2 time mlm2. zulaikha sama mcm cik kiah. dah berminggu2 bdn suam2. mcm demam. tp kdg2 ok. lepas bg mandi air daun tu tgk mcm ok. tp ptg2 balik sekolah tu sure bdn dia mcm panas sikit. mlm2 merap. mcm2 ragam dia...suruh garu...suruh enjut. nak nenen...sat2 nak nenen lg. kalau bg tak nak pun. sesaje...merap. bg cabaran kat mak dan ayah dia.

letih..

mlm td sampai kat rumah letih betul sbb tersangkut kat jem kat bm. sampai kat rumah pukul 8 lebih dah. terkelepek. letihnya masih terasa sampai pg ni. tah laa knp. rasa tak bermaya...letih. mcm tak ada mood nak buat apa pun. nak kata tersilap mkn tak jugak. biasanya kalau tersilap mkn selalu laa cik kiah rasa lenguh2 bdn dan tak bermaya. sakit semua bdn. tp semalam tu tak laaa mkn yg bkn2. agaknya sbb kena jaga exam ptg utk 2 hari berturut2 kot....hahahhahahah. memikirkan alasan. sebenarnya urat baloq liat ni timbul kot ni.... :)

Thursday, 21 April 2011

berita terkini lagi

td masa jaga exam...ada org cerita kata dlm bulan 5 ni akan ada lg rombakan penempatan. risaunya dgr. katanya kali ni akan melibatkan DH41 dan DH44. so...apa tindakan cik kiah?? adakah akan mengisi borang minta tukar siap2 sebelum ditukarkan? atau...tunggu dok diam2 tgk apa nak jd?? apa ye? kena balik rumah tgk langit dulu laa mcm ni. hahahhahahha. adeh!! boleh sakit mental laa mcm ni...

jaga exam...

ptg semlm cik kiah jaga exam kat jp. jaga exam time ptg...panas gila rasa. nasib baik bilik tu ada aircond. kawan cik kiah kat bilik sblh tak ada aircond...jenuh. peluh meleleh2. dia kata kesian tgk student. yg lelaki jenuh lap peluh. bilik panas. kena pakai tali leher.. last2 ambik tali leher lap peluh. cik kiah tgk muka kawan tu pun dah merah2. maklumlaa dia putih. nampak sgt laa kalau menahan panas. merah. hahhahahhaha. tgk budak2 jwb exam teringat masa exam kat U dulu. cik kiah penah gak sekali nyaris nak kena tuduh meniru. kisahnya...masa tu..exam kat dewan. kertas apa tak ingat dah. sblm tu punya laa study..jenis hafal2 ni. sekali bila masuk dewan...org bg kertas jawapan dan soalan kan...dpt2 je terus tulis apa yg dok hafal tu. pdhal exam tak start lg pun. kebetulan pulak cik kiah dok baris dpn skali...apa lg..tertangkap laaa. pengawas kata cik kiah buat cubaan meniru. pdhal tak meniru pun. puas kena yakinkan dia. nasib baik terlepas. tak kena tindakan apa2. kalau betul2 nak meniru tu tak berani laa cik kiah. bahaya. boleh kantoi..menjejaskan masa dpn. tp student zaman skrg ni ada yg tak fikir panjang...sanggup bawa masuk toyol...tiru. masa cik kiah jaga semalam tu..tak ada laa kes nak meniru. tp kes nak ke toilet tu ada laaa..kebetulan pegawai exam mai melawat. dia suruh cik kiah ikut student tu pi toilet. 2 kali tu. sbr saja laa. dah laa lama. busuk pulak tu toilet tu. geram je. jd babu jaga toilet dah. hahahhahahha. paper semalam tu pengurusan perniagaan...soalan sepenuhnya dlm BI. ada gak budak tanya istilah...mana laa cik kiah dpt tolong..bkn bidang. agaknya soalan susah kot. sampai ada yg terlena kat meja...

kesian pun ada tgk...tp tgk je laaa. tak dpt nak tlg.

polis...

cik kiah rasa mcm nak ckp pasal polis bantuan kat bangunan MPSP kat Bandar Perda. sbb tiap2 hari cik kiah akan ke sana utk hantar anak. boleh dikatakan selalu jugak timbul rasa tak puas hati dgn karenah polis bantuan atau uncle polis kat situ. geram pun ada gak. dlm sebulan tu ada laa 2 3 kali uncle2 polis tu akan buat hal yg agak menyakitkan hati. tp selama ni cik kiah sbr saja laa sbb ingatkan kalau luahkan dan mana tau kot2 jd isu kemudian hati akan menyusahkan balik cik kiah pulak. mana laa tau kan. tp kan pd pendapat cik kiah...uncle2 polis tu cuma menjalankan tugas yg diarahkan oleh pihak atasan depa. tp cara menjalankan tugas tu yg akan menyusahkan org lain. tiap2 pg selalunya cik kiah akan park kereta kat anjung depan bangunan tu. kurang sikit penggunaan kaki kalau park kat situ. sbb boleh guna lif...keluar lif tu dah dekat sikit dgn pintu sekolah budak2 tu. tp kalau park kat ujung sana...kena guna tangga yg belit2 tu...kemudian jln kaki jauh sikit utk ke sekolah tu. dua2 jln tu ramai org guna utk hantar anak2. masalahnya uncle2 polis tu selalu buat sekatan jln sesuka hati. kdg2 sekat kat luar pagar tu...suruh org masuk ikut pintu masuk kakitangan depa. tujuannya adalah utk memantau kakitangan depa parking kat mana. sbbnya..kakitangan mpsp ni suka parking kereta kat tempat parking yg disediakan khas utk kegunaan awam. kegunaan orang luar yg dtg berurusan dgn pihak mpsp. ambik kesempatan sbb bila parking kat situ depa tak kena jln jauh2 utk ke ofis. buruk perangai kan?? so parent yg hantar anak2 terpaksa laa letak kereta jauh2..jln kaki dgn anak...dgn beg lagi utk hantar anak2. kalau awal lg ok laaa..byg kan kalau dah dkt pukul 8. jenuh. nak jln kaki dgn kaki2 kecik tu lg. ok...itu satu hal. beberapa hari lepas...cik kiah nak pi ambik anak. ada laaa 2 kereta YDP kat dpn pintu masuk utama tu. lepas tu ada jugak kereta2 lain...ada van mpsp kat depan tu. dan ada beberapa org uncle polis kat situ. ada 2 org tu kat tepi tiang. cik kiah pun park kat tepi tu. uncle polis yg dua org tu yg tgh merokok kat tepi tu...masa tu dah pukul 5 lebih dah...lambai2 tgn kat cik kiah. pelik laa knp kan. rupanya depa suruh cik kiah ke dpn sikit. cik kiah pun jln ke dpn sikit. lepas tu dtg 2 kereta viva dan myvi..parking kat blkg cik kiah. cik kiah tanya laa knp suruh ke dpn...uncle polis tu kata...sbb keta YDP nak keluar sat lg. tp depa tak pulak suruh 2 kereta yg br sampai kat blkg cik kiah tu ke dpn jugak. tgk2 dok pi sembang dgn org tu pulak. kawan2 kot. bengang gak tgk. lepas tu terus turun. mls dah nak ke dpn lg. dia suruh lg. cik kiah kata saya parking sat saja...lepas ambik anak saya keluar laaa. dlm hati geram betul. ada pulak pilih2. kat kawan2 tak pulak suruh ke depan. siap sembang2 gelak2 lg. apa ke hal. ermm...pg td pun uncle polis buat hal lg...letak kon..tak bg masuk kat pintu dpn. suruh guna tangga belit2 tu. sbr saja laaa. nak buat mcmana kan..dah menumpang letak anak kat tempat depa. kena laa sedar diri. tp apa yg cik kiah nak kata ni...kalau nak buat peraturan biar laaa fikir elok2 cara melaksanakannya. kalau nak staf kita ikut kata kita..parking kat tmpat sepatutnya...nak buat mcmana?? jgn laa sampai mendera org lain pulak. kalau nak tegur2 org lain...kena laa cermin diri dulu. jgn laaa kat satu tgn lg dok pegang rokok...tp mulut dok arah2 org buat mcm tu mcm ni...sopan ke? beretika sgt ke kita? satu lg...biarlaa seimbang kalau nak buat apa pun. bg sama adil. kat kawan ke...kat org awam ke...bg seimbang. jgn sampai org tgk kita juih mulut...tepuk lutut...dan kata...eleeeeeeeeeeeeeeeeeh...pi raaaaaaaah!!!

Wednesday, 20 April 2011

mcmana nak tentukan jodoh kita

tiba2 teringat masa cik kiah nak kawin dulu. org tak cun ni jenuh mencari pasangan. asyik tak menjadi saja. ada yg mai menengok..org utara panggil menengok...tu proses sebelum bertunang lg laa kan. tp satu pun tak menjadi. masa kerja kat LHDN dulu..ada org tu mai menengok cik kiah. ingat lagi. masa tu cik kiah br balik keja. org tu mai 2 org. pompuan. siap mai lawat sampai dapur rumah. kami tak kenal pun. rupa2nya mai nak menengok. hampir2 menjadi. lelaki tu kerja askar. cik kiah masa tu br lepas STPM. kerja kat lhdn jd kerani sementara kat situ. tp akhirnya tak menjadi sbb cik kiah buat keputusan utk sambung belajar kat itm. lepas tu org tu ckp kata nak go on teruskan utk step seterusnya...cik kiah cerita laa kat sorang kakak kat lhdn tu. cik kiah mmg rapat dgn dia. kakak tu ckp...kalau adik kiah jd dgn askar tu...kak tun nak panggil ambulans tunggu kat rumah lepas mlm pertama. hahhahahahha. faham maksud dia? kononnya mcm askar ni ganas laaa. sbr saja laaa. tgk2 tak menjd pun sbb masa tu jugak cik kiah dpt surat itm. mana mau...org cita2 nak ada degree. apa jd pun nak ada degree gak. konon. hahhahahhaha. lepas tu terus tak ada dah org mai menengok. tp cik kiah ada gak berkawan dgn bbrp org...ainul kenal gak bbrp org tu. termasuk laa sorang tu yg hantar gambar besar sgt kat cik kiah. dgn kot lg. bergaya. benda lama...tak yah ingat laa. agak tragis. last sekali dgn suamiku...cik kiah berkenalan melalui org lain. org tu ckp...suamiku ni...lelaki melayu terakhir. baik. tp keja biasa2 saja. masa tu fikir nak main2 je...call dia. dah org bg number kan. mmg terbukti laaa...lelaki melayu terakhir tu. hahahahhahah. malunya nak ckp. kami kawan tak lama sgt pun. lepas tu bertunang nak kawin. masa nak kawin tu...ada gak terlintas di hati ni...adakah dia ni benar2 jodoh yg dah tuhan takdirkan utk cik kiah. sbb cik kiah tgk ada kawan2 cik kiah...yg sampai nangis2 konfius sama ada bakal suami tu...betul2 ok utk dijdkan suami. betul2 ok utk menjadi teman hidup kita. ramai yg keliru. ada kawan cik kiah yg siap buat smbyg isthiharah lg...tp tiba2 nampak muka org lain. nangis2 gak. call ckp nak buat mcmana. tp kawin gak..tgk bahagia pun sampai skrg ni. apa yg cik kiah nak ckp ni...mmg kita tak dpt nak pastikan org yg kita nak kawin tu...betul2 jodoh kita. tp biar laa tuhan yg tentukan semuanya. ada org bercinta bertahun2...kawin bertahun2...tgk2 bercerai gak akhirnya. ada gak mcm tu. apa kata kita serahkan semuanya pada takdir tuhan. apa yg kita boleh buat adalah harungi saja apa yg tuhan tentukan. usaha kalau boleh pastikan apa yg kita pilih tu berjaya hingga ke akhirnya. cik kiah pun tgh usaha utk pastikan semuanya ok...hingga ke akhir hayat. takut bila dgr ada yg bercerai...takut sgt2. tp pasrah saja laaa kan. :)

aktiviti bila ada masalah

apa yg kita suka buat bila kita ada masalah?? cik kiah kalau ada masalah...cik kiah suka...lena..suka pi soping...suka bersms. rasanya 3 tu je laaa kot yg cik kiah kerap buat bila dilanda masalah. aktiviti lena tu mmg wajib...tak ada masalah pun kuat tidur..ada masalah lg laaa jd kuat tidur. bila lena tu dgn harapan lepas tu bila bgn tu...segala masalah tu akan hilang. cik kiah dr dulu2 mmg kuat tidur. masa study tu...pukul 10 mlm wajib lena dah. bawa naik buku atas katil. tp tak baca pun. lena. masa kat kolej anggerik...lena tp telinga ni mcm apa je...kalau org cerita hantu mesti mcm terdengar2 je kat telinga ni. lepas tu takut laa. tak pun bila org sembang2 tepi katil...kan kat asrama...kawan2 selalu lepak tepi katil. sembang2 kalau tersebut je nama cik kiah...mesti cepat je menangkap walaupun lena. tp buat2 keras laa. pura2 lena. cik kiah ni kat mana2 je bleh lena. penah dulu tu lena sambil berdiri kat dlm bas dari kl ke shah alam. berdiri. kagum. hahahhahah. la ni...kat meja ni pun menjadi gak lena. masa kat tempat duduk blkg dulu selalu dilanda masalah penin kepala. doktor kata vertigo. kalau diserang vertigo...doktor akan bg mc 2 atau 3 hati. vertigo tu akan jd sekurang2nya 3 hari. kalau masa tu doktor akan bg ubat penin yg kecik2 kaler putih. sure lena lepas telan ubat tu. tp sejak pindah kat meja depan ni..lama dah tak jd vertigo tu. tp selalu gak lena kat meja. kalau dah ngantuk sgt..mana2 tempat pun ok. hahhahahha. terapi kedua...soping. pun bleh hilangkan sikit rasa bermasalah tu. walaupun cuma window soping je. terapi ketiga...bersms dgn kawan rapat. kalau tak cerita pun masalah kita..just sms tanya khabar sembang2 benda lain pun ok dah. tp selalunya cik kiah akan cerita gak sikit2 kat kawan rapat. ikut kategori masalah. kalau terlampau rumit sgt...hanya mak laa tempat cik kiah ngadu. pernah dulu masa zaman study...cik kiah kena siapkan report...yg ala2 mcm thesis tu. masa tu cik kiah dlm satu kumpulan utk satu pensyarah ni. pensyarah tu lelaki. dia tu dr segi fizikalnya tak laa sempurna sgt. dlm kumpulan kami tu semuanya 3 org. pompuan belaka. 2 lg tu mmg cun gila. cun laa..kategori bila lelaki pandang tu...akan toleh 2 3 kali tgk laa. cik kiah je yg tak cun dlm tu. masalahnya semasa buat proposal...byk kali gak kena reject utk tajuk cik kiah. sbr saja laa. sampai rasa tertekan dah. tp kat minah cun 2 ketul tu ok je. lecturer tu sentiasa ada masa nak layan 2 ketul tu. sedih gila rasa masa tu. fikir2 mcm2. lepas tu balik tanya kat mak...ayat cik kiah masa tu...mak tau dak kat mana yg ada bomoh yg boleh buat ubat. lepas tu cik kiah cerita laaa apa masalah cik kiah. rasa geram sgt sampaikan terlintas nak jumpa bomoh utk buat bg lecturer tu berkenan sikit kat cik kiah. sekurang2 dia mau laa pandang atau jumpa cik kiah. tp mak cik kiah bg nasihat...tak yah laa sampai mcm tu. doa byk2..serah semua kat tuhan. insyaallah semua ok. cik kiah senyap laaa. ikut je ckp mak. mmg pun semua ok lepas tu. sampai laa saat pembentangan...ok pun. lecturer tu byk pula membantu. tak sangka. lulus dgn jayanya. so...agak2 terapi mana yg paling berkesan kalau kita ada masalah?

mood

hari ni mood agak kurang jernih. mata mengantuk. rasa mcm nak cari tilam dan bantal je ni. mengantuk. sbb apa ek..ngantuk ni...mlm td borak2 dgn suami sampai dkt2 pukul 12. pg ni ngantuk laa jdnya. masa borak2 tu tak ingat nak jd ngantuk mcm ni. sembang dari satu kisah ke kisah yg lain. sampai last2 sama2 terlena. dulu2 masa belum ada anak selalu gak buat aktiviti mcm tu..tp sejak ada anak ni jarang dpt buat aktiviti sembang2 sampai pg. sebenarnya ada benda nak cerita kat sini tp..terpaksa menahan sbr. tak dpt nak cerita lg. sampai laaa bendanya betul2 pasti...br laa siok nak cerita. tp perkembangan tu mcm agak positif. cik kiah rasa happy sbb perkembangannya makin positif. tumpang gembira. :)

Tuesday, 19 April 2011

kubota

mlm td yusuf buat adegan lawak. tiba2 je jerit ckp..mak abg bawa kubota. nak tgk dia bawa kubota...
dia kayuh basikal..tp kaki letak kat blkg tu. mcm org bawa kubota laaa. sbb weekend hari tu balik kg. jiran tok dia ada kubota. dok parking kat dpn gazebo tok dia. depa 2 beradik selalu lepak kat gazebo tu main2. dok tgk laa org tu start kubota pg2 bawa pi bendang. kebetulan gak ptg tu cik kiah ada gak terambil gmbr kubota jiran tu kat tgh bendang. sesaja. nak ambik pemandangan sawah tanpa pokok padi.

so bila tgk yusuf bawa 'kubota' dia mlm td..nak tergelak pun ada. budak2 ni depa tgk dgn teliti apa yg berlaku sekeliling depa. so kena hati2 laaa lepas ni nak buat apa2. takut nanti lepas depa tgk..pi ajuk pula kat dpn org lain. mana laa tau kan. kalau benda ok..ok laa kan..kena benda yg tak ok...18sx ke...jenuh. jd isu pulak nanti. :)

wah...

ada sesiapa yg amat2 suka dgn buah ni???

ada byk kat kampung skrg ni. musim dia..suka tgk bergayut kat pokok. mcm2 jenis. yg panjang...yg bulat. mengiurkan. menggoda. kalau laa ada gu dia...kuah rojak..sedapnya.....

Monday, 18 April 2011

gila kamera..

ermm..mcm dah lama tak guna kamera dslr tu. kesian kat kamera tu. so kemarin..cik kiah ambik gambar bunga2 kat kampung. kat kebun bunga kakakku. kakak cik kiah yg sorang ni mmg suka sgt tanam pokok bunga. mcm2 jenis bunga dia tanam. antaranya...




ni orkid kasut...


testing

dah org tak bg gelak sgt...nak try letak benda ni pulak. tp mcm tak menarik.

minggu exam kat poli

hari ni start exam kat poli. pg td cik kiah kena jaga exam dah. pi jaga exam dgn perut lapar sbb tak sempat pi makan. 2 jam. lenguh...borin...semua ada. ngantuk...sakit pala. malas. mcm2 ada. dari duduk..jalan2...lepak2..sembang...sampai laa last sekali jd mcm ni...


cik kiah bersila atas kerusi...tak larat dah. lenguh dah.

Sunday, 17 April 2011

mendidik anak2

cik kiah br balik dr kampung. gerai makan tu tak jd lagi dibuka. sbb bapa cik kiah cadang nak sapu cat baru. bg nampak sikit 'rupa' gerai. hahhahahah. ada org tegur cik kiah suka sgt gelak. hahhahahahah. ok laaa. tak mo gelak2 sgt dah. cerita bab mendidik anak2 pulak. masa balik kampung br ni..cik kiah diberitahu..anak buah cik kiah yg namanya umar br kena pukul dgn tali pinggang. ayah dia pukul. kat yan..tiap2 hari khamis mlm ada pasar mlm. so..mcm biasa..ayahnya pi beli makanan byk laa kat pasar mlm tu. niat dihati nak jamu anak2 mkn. si umar ni amat2 gemar dgn pc. dia ahli jalur lebar kat kampung. hari tu masa krjn dok edar beri sorang satu kat budak2 kampung sorang satu netbook..dia pun dpt gak satu. dlm netbook dia tu...byk betul game. kdg2 cik kiah terfikir gak..sebelum krjn bg netbook tu depa ada tak kaji terlebih dulu kebaikan dan keburukan beri benda tu kpd anak2 luar bandar. mmg laa niat utk beri sorang satu netbook tu supaya kanak2 kat kampung ni tak ketinggalan dlm segi teknologi maklumat ni..tp disebalik tu ada tak depa kaji pulak keburukan yg bakal anak2 ni dpt. kebetulan...kakak cik kiah (mak si umar ni) mmg buta sikit bab2 komputer ni. so anak ni bebas laa nak buat apa pun kat netbook tu. cuma kdg2 cik kiah balik dan tgk apa ada dlm pc tu. mmg 99% tu adalah game. bg cik kiah mmg tak ada paedah laa ada netbook tu. ok...tp si umat ni ada gak otak bisnes dia ni..dia jd tukang install game2 tu kat netbook kawan2 dia pulak. bkn free tp kena bayaran laaa. :) bijak gak dr segi duit tu. so...sentiasa laa ada kawan2 dia yg mai kat rumah minta tolong dia install kan game ke..anti virus ke...mcm2 laaa. umar ni br tingkatan 2. sekolah kat kampung. dr segi pelajaran ni..dia tak laa pandai sgt. so berbalik kpd adegan kena pukul tu. lepas si ayah beli semua makanan tu..sampai pukul 10 mlm umar tak balik2 rumah lg. dia tak pernah lg tak balik rumah lewat2 mcm tu. pukul 10 tu start turun hujan lebat kat luar. kat dlm rumah pulak...mak umar dah risau dah knp anak dia tak balik2 lagi. depa pun start laaa mencari. dlm pukul 11 tu br laa nampak muka dia. ayah pun tanya..sbb si ayah ni jarang sgt cik kiah tgk dia marah atau pukul anak. umar menjawab. dia kata dia lepak kat rumah kawan. ayah pun marah2 laa. knp nak lepak sampai lewat. mcm tak ingat nak balik rumah. panjang laa syarahan ayah dia. lepas tu..disertakan pulak dgn 2 3 das pukulan kat badan. dgn tali pinggang. tok dgn wan yg kat rumah sebelah tu pun risau dgr. mak dia tak masuk campur. biar je si ayah menjalankan tanggungjwb dia. bila cik kiah balik hari sabtu tu..mak cik kiah ngadu. kesian kat umar sbb kena pukul dgn ayah dia. mak cik kiah pun cerita laa. tak detail sgt. bila cik kiah pi rumah kakak...dia pun cerita laa. detail. bg cik kiah..tak salah ayah dia pukul anak dia. utk mendidik. anak lelaki. payah jugak kita nak bentuk mcmana. cabaran ni ada dimana2 saja..pekan cara pekan..kat kampung cara kampung pula. katanya mlm tu umar lepak2 dgn kawan2 dia yg umur 19 dan 20 tahun. kat satu rumah sewa. rumah bujang. umar br 14 tahun. ok ke? cik kiah rasa tak ok. lepak sampai jam 11 mlm. tak balik rumah knp. sepatutnya dia kena hormati peraturan rumah dia..mesti balik sebelum pukul 10 mlm. anak2 kena tidur kat rumah. teringat cik kiah masa kanak2 dulu. pernah sekali tu..cik kiah dan mimi..mimi ni adalah anak kpd sepupu cik kiah. mimi panggil cik kiah ni mak dak. kami mmg kawan baik. rapat sgt. sbb beza umur kami cuma setahun je. rumah mimi ni tepi sawah. kat blkg rumah dia selalu ada kura2 dtg bertelur. mak dia akan kumpul telur2 dan buang. satu hari tu kami curi telur tu..bawa ke satu tempat. buat api..ambil tudung tin. dan wallaaaaa...goreng telur kura. :) bila digoreng..telur tu jd rupa mcm telur ayam jugak. cik kiah suruh mimi rasa. dia kata sama laa makdak. mcm telur ayam. mimi pernah makan telur kura. nak gelak gak ni...hahhahahahahahahaha. ha...dah gelak besar. tiba2...mak cik kiah mai..bawa tali getah air tu. pukul cik kiah. heret bawa balik rumah. jauh gak. masa jln tu mak cik kiah pukul lg guna tali getah air tu. dia marah sgt sbb cik kiah main api. bahaya. apa lg menangis laa sepanjang jln tu. dah laa malu kat org..kena pukul dgn mak sepanjang jln tu. lepas tu dah...dah sampai kat rumah..dia suruh pulak cik kiah mandi. pedih gila. menangis lagi. siapa kata anak bongsu tak kena pukul dgn mak. kena gak. ermm...mungkin mak cik kiah dah lupa. tp cik kiah ingat lg. lepas tu terus takut nak main api dah. peraturan mak cik kiah...mlm2 mesti tidur kat rumah. dia cukup marah kalau mlm2 tidur kat rumah org lain. yg boleh pun cuma kat rumah wan saja. rumah mak penakan lain pun tak boleh. dia kata...nanti jatuh habis semua bulu2 kat rumah org. :)
kalau terlewat tak leh balik rumah...mlm2 tu dia akan usaha gak pi ambik. sbb tak bg tidur kat rumah org. ermmm..so skrg bila dia kata kesian umar kena pukul dgn ayah dia..cik kiah tak terkata apa laaa. sbb mak cik kiah dulu pun didik kami mcm tu jugak. bg cik kiah...lebih baik sakit2 dahulu dr sakit2 kemudian. bila dah terjangkit dgn mcm2 penyakit...tak mo ckp laa kan...sbb anak2 muda lelaki skrg ni ramai yg mudah terkena mcm2 penyakit yg tak elok..lg laa kita akan rasa 'sakit' ati nanti. so mcmana nak mendidik anak2 zaman skrg ni?? terpulang laa kpd mak bapak anak2 tu sendiri. fikir laa apa nak buat demi kebaikan anak2 kita jugak nanti.

Friday, 15 April 2011

tuala wanita

br jap td dpt email ni...


Salam 1 Malaysia,

Mengapa masih ada manusia yang bijak pandai masih membuang tuala wanita kedalam lubang toilet sedangkan tong sanitary disediakan.
Kepada tenaga pengajar di PSP untuk menegur pelajar-pelajar wanita untuk tidak membuang tuala wanita kedalam mangkuk tandas.
Sekiranya perkara ini terus  berlaku kos kerja-kerja penyelenggaraan meningkat  dimana pump pump tersumbat dan tersangkut , loji menjadi cepat penuh.
Fikir-fikirkan lah

Yang prihatin,

Suhaimi Juruteknik.


ermmm..masalah tuala wanita ni payah nak ckp. cik kiah rasa mcm dok dgr org berleter pasal tuala wanita ni drpd zaman sekolah menengah lagi. mmg mcm tu gayanya. mcm dah jd tabiat sesetgh wanita yg suka buang tuala wanita dlm lubang toilet. teringat masa kat sekolah men yan dulu2 laaa..pernah gak cikgu berleter masa perhimpunan pg2 tu pasal tuala wanita. berleter kuat2. sbr sajalaaa. sbenarnyakan...cik kiah pernah nampak org proses tempat kumbahan tu dulu2...kebetulan tong tu kat tepi kelas masa tu. org tu keluarkan mcm2 brg dr dlm tu..termasuklaa tuala wanita..siap ada barang kemas lagi yg dikeluarkan. tu laaaa...bukan setakat tuala wanita...wanita ni boleh buang mcm2 brg kat mangkuk tandas tu...rantai....emas tu..mcm2 laaa(bila baca semula...kdg2 baby pun org buang kat dlm mangkuk tandas). tp kan kdg2 benda tu...rambut kita ni pun bleh menyebabkan benda tu jem.
ok nak cerita lg bab tuala wanita ni...ada kat satu ofis tu...bukan kat poli. tp kat tempat lain...kisah benar ni..toilet kat ofis tu jenis unisex..maknanya semua org lelaki pompuan boleh berkongsi guna. utk kegunaan semua kat situ. satu hari tu..ada sorang mamat ni masuk dlm toilet...terkejut tgk..keluar2 tu terus buat pengumuman utk berjumpa dgn semua staf wanita yg ada kat situ. kat area toilet tu. dlm pengumuman tu...mamat tu tegur laaa sbb mamat tu pegawai kat situ...so dia pun cerita. masa dia masuk toilet tu...dia ternampak penuh kesan darah kat dlm sink dan tepi2 sink. lepas tu ada bungkusan pad atau tuala wanita kat dlm bekas sampah juga. pdhal kat toilet tu sama mcm kat sini juga sebenarnya disediakan tempat buang pad khas. dia pun terkejut tgk...dan rasa mual sbb berbau...biasa laa kalau cuci pad kan ada bau. dia kata mungkin org sebelum tu..agaknya laa kan...pompuan yg guna toilet tu..cuci pad. kononnya utk jaga kebersihan laa kan. cuci dan bungkus utk buang. tp tak cuci elok2 sink dan tepi2 sink tu. sbb ada lagi kesan darah dan darah yg ketul2 kecik tu. bila dgr tu rasa mcmana?? malu kan. tak senonoh betul org yg buat kerja tu. tang nak cuci pad tu dia tau pula...tp tang nak cuci balik sink dan buang pad tu kat tempat sepatutnya tu...tak reti pulak. apa yg cik kiah nak ckp ni adalah....mmg byk sebenarnya wanita yg tak reti nak uruskan pad atau bahan buangan tu dgn cara berhemah. di mana2 saja...bukan saja kat poli...kat ofis yg besar2 pun byk. bukan setakat budak2 remaja yg br dtg bulan je yg tak reti nak urus...kdg2...yg dah beranak pinak pun tak reti jugak. agak2nya siapa laaa tu kan??? hahahhahahha... :) benda2 mcm tu pun tak kan laaa tenaga pengajar ni nak kena ajar juga. tak kan laaa mak (zaman mak cik kiah dulu2 tu...guna kain je...so..dia tak ajar laaa anak dia nak cuci dan buang pad zaman moden ni) dan kakak budak2 tu tak tunjuk tak cerita mcmana nak uruskan bahan tu. pelik betul. tak pun...tgk laaa mcmana org sekeliling kita buat.(bila baca semula...tak kan org sekeliling nak tunjuk kat kita pula mcmana nak buang benda tu....hahhahahhaha..bengong seketika) mcm cik kiah..tak pernah pun mak dan kakak2 tunjuk. tp kita kan ada kawan2...kawan2 kdg2 lebih rapat lagi...dr mak dan kakak2. jenuh laa kalau benda mcm tu pun tenaga pengajar juga yg nak kena tegur. :(

ps...yg pink tu semua bila baca semula...hahahhahahha.

UDANG

mlm td suami ku bawa balik udang...dengar je bunyi motor ayah depa balik...terus ckp..mak...ayah mai. jerit laa ayah mai...ayah mai. hhahahhahaha. dgr mcm pelik laaa. ayah mai. patutnya ayah balik la. tp sbb dah biasa bila tok dgn wan mai...cik kiah ckp...ha cepat nu...wan mai. so..bila ayah balik pun jd ayah mai laa. mlm td si ayah tu excited nak tunjuk udang besar dia dpt. mmg agak besar laa udang tu. masa tu cik kiah dok bz menjahit. tak layan sgt la. biar ayah depa layan depa. ayah keluarkan udang besar tu tunjuk kat anak2. riuh rendah kat dapur. ayah nak goreng udang kat anak2. yusuf nak yg paling besar.

video
 dah dgr riuh rendah sgt..cik kiah pun pi la tgk. yusuf nak ayah udang. yg kecik2 tu mak udang dgn anak udang...dah tu tiba laa adegan nak potong janggut udang. yusuf nangis2 jgn laa potong tali ayah udang abg. nak tergelak dgr. cik kiah masa tu kat dpn. pi laa dapur tgk lg...dok nangis2 dah yusuf. ayah dia kata nak goreng mcmana kalau tak potong tali dia. payah nak makan. lepas tu ayah pun goreng laaa. dah siap goreng...sekali lagi yusuf nangis. sbb ayah dia pi potong pula 'pinggang udang'. hahahahhaha. bukan pinggang udang tp belakang udang tu. hahahhahahah. jenuh. last2 yusuf tak makan pun udang tu sbb dia kesian kat udang tu. adik je bedal 3 ekor termasuk ayah udang tu. hahahhahah.

video

pegawai..

tiap2 pg cik kiah kena bertolak dr rumah kat alma sebelum pukul 6.50 pg. selalunya cik kiah keluar dlm pukul 6.45 pg. sbb tak mau jumpa langsung dgn jem. tp ok laa sbb pg2 tugas cik kiah byk. hantar anak2 pi sekolah kat graduan kecik kat dlm mpsp. kena naik lif kat situ. lambat. jalan dgn kaki2 kecik tu mmg slow. lepas tu kena hantar kakak kat LHDN Perda pulak. tp cik kiah selalunya akan turunkan dia kat dpn bilik kuliah UiTM Perda yg ngadap ke hospital tu. pg td..cik kiah nak cerita ni...cik kiah sampai kat parking tu...lepas tu bg laa lampu nak belok masuk parking. tp tgk ada kereta apa tah ada dr depan. so..cik kiah pun tunggu laa bg dia lalu dulu. lama. dia tak lalu2 juga. lepas tu dia angkat lampu bg kat cik kiah...suruh masuk parking dulu2. rupa2nya dia pun nak masuk parking gak kat sblh cik kiah. ermm..cik kiah bising2 laa dlm keta. org mana ni siap bg2 lampu ni. yg org dok laa tunggu dia masuk parking dulu sbb dia lorong sblh kanan. sbr saja laaa.(dok rasa mcm cik kiah betul laa kan). kakak cik kiah pun usha laa tgk siapa org dlm keta tu. rupa2nya pegawai kat LHDN. pegawai dia laaa. hahhahhahah. tak sudah2 dgn perangai pegawai. wlpun kat jalanraya. maksud cik kiah...tabiat pegawai yg mmg suka arah2kan org tu. tak kira kat mana2 saja. wlpun kat parking. wlpun org tu bukan staf bawahan dia. tetap nak arah2 jugak. hahahhaha. lawak. harap2 cik kiah tak jd mcm tu laa kalau jd pegawai. sbb rasanya cik kiah tak ada tanda tahi lalat kat jari. tak ada peluang kot jd mcm tu. hahhahahhahha. well...sesiapa yg ada talent jd pegawai atau org atasan...hati2 laaa kalau nak bg arahan...jgn laa sampai kat tempat parking pun nak arah2kan org gak.

Thursday, 14 April 2011

perbezaan waja tulen dan waja klon

cik kiah terjumpa ni...



Kita mungkin sudah biasa dengar tentang barangan tiruan seperti pakaian ,alat elektrik dan sebagainya lagi kan.tapi pernah ka kamu dengar kenderaan menjadi mangsa “cetak rompak” or diklonkan?? walaupun kebarangkalian adanya kereta tiruan atau diklonkan teramat-amat kecil,ada baiknya jugak ambil langkah berhati-hati.Contohnya bagaimana mau bezakan kereta Proton Waja tulen dengan kereta Waja Klon.


Panduan 1
-Kereta Proton Waja tulen tertera perkataan dan huruf ‘WAJA’
-Tapi Waja klon ejaannya diubah,disongsangkan atau dipanjangkan menjadi Proton JAWA atau Proton BAJA atau juga menjadi proton KESATRIA BAJA HITAM.
Panduan 2
-Perhatikan logonya.
-Kalau Waja tulen logonya seperti kepala Singa
-Tetapi Waja klon menggunakan logo kepala singa betina atau singa kembar atau mungkin juga kepala binatang peliharaan pemakainya.
Panduan 3
-Sistem naik-turun cermin pintu Waja tulen dikendalikan secara otomatik
-Tapi Waja klon menggunakan sistem engkol atau tangkal pulas sebagaimana kereta dulu-kala
Panduan 4
-sarung tempat duduk atau sit kereta Waja tulen kalau kulit diperbuat daripada kulit asli
-Tapi sarung sit Waja klon menggunakan kulit binatang klon seperti lembu klon atau kulit campuran kulit binatang dengan kulit pokok

Panduan 5

-Enjin kereta Waja tulen berbunyi(contohnya-Vroom! Vroomm) bila dihidupkan
-Tapi enjin Waja klon berbunyi bila dimatikan(contohnya-Grom! Greng! Gedegang!)
Panduan 6
-Kereta Waja tulen apabila ditekan honnya akan mengeluarkan bunyi(contohnya-pin! Pin!)
-Tetapi Waja klon apabila honnya akan berbunyi(contohnya-Din! Dong! atau Kring! Kring!)
Panduan 7
-Sistem untuk buka-tutup atau mengunci pintu Waja tulen menggunakan central lock
-Tetapi Waja klon menggunakan tombol untuk buka-tutup dan menggunakan selak atau mangga untuk mengunci pintunya
Panduan 8
-Sistem brek Waja tulen menggunakan cakera brek yang membolehkan kereta terus berhenti bila diktekan brek
-Tapi sistem brek Waja klon menggunakan cakera brek lanun cetak rompak yang membolehkan kereta berhenti sebelum atau tanpa tekan brek
Panduan 9
-Bahan proses pembakaran atau sasap Waja tulen disalur keluar dari enjin melalui eksos paip
-Tetapi asap Waja klon disalur melalui ekzos buluh atau ekzos batang paip air
Panduan 10
-Kuasa enjin Waja tulen sekitar 1600 cc atau 1600 kuasa kuda
-Tetapi Waja klon sekitar 1600 darjah celcius atau 1600 ekor kuasa kuda
Panduan 11
-Waja tulen dilengkapkan dengan sistem keselamatan elak kecurian yang mana alat penggera/alarm akan berbunyi seperti bunyi hon(contohnya-Pin! Pin!)
-Manakala alarm Waja klon akan berbunyi seperti bunyi suara tuannya(contohnya-Pencuri! Pencuri!)
Panduan 12
-Waja tulen menggunakan petrol sebagai bahan bakar
-Waja klon boleh ditentukan sendiri oleh pemakainya.
-(Disyorkan guna petrol sebagai bahan bakar untuk bakar Waja klon tu)
Panduan 13
-Tahniah diatas berkat kesabaran anda sehingga mampu membaca sampai panduan ke 13 dalam ruangan lawak jenaka … bermakna anda boleh geng dengan saya (sama terkena)

tempat rukok

mlm td masa dok menjahit (sbb mood menjahit mai) yusuf dgn zulaikha dok main kat bilik mak jang depa. ayah depa cuci kain kat luar. masa main2 tu tiba2 yusuf mai ckp kat cik kiah..mak2 tempat rukok mak jang kecik. tak mcm tempat rukok ayah. tak mcm tempat rukok wan dgn tok. tau dak tempat rukok tu apa?? hahahhahahha. ni haa...

sejadah. lepas tu zulaikha bawa laa tunjuk. sejadah rupanya. tempat rukok. hahahhaha. cik kiah buat pembetulan laaa. ckp tu bkn tempat rukok laa abg...tu org panggil sejadah. dak...dia kata. tempat rukok laaa mak. cikgu kata tempat rukok. tak menang laaa kalau nak lawan. dah cikgu kata tempat rukok. abg kata tempat rukok abg kat sekolah sama mcm tempat rukok ayah. hhahahahhaha. well.. :) tempat rukok.

bunga br kembang


ni bunga ros yg br kembang kat rumah cik kiah. besar. cantik. pokok ni bukan beli kat cameron tau..beli kat kedai kat alma saja. tak ingat dah brp RM. tp tak laa mahai pun. masa mula2 pindah dok kat alma. bunganya besar. cuma 2 3 menjak ni bunga dia asyik jd kecik je. mungkin tak sihat kot. kurang baja...kurang perhatian. mungkin laaa. tp kali ni tgk menjadi pulak. besar. merah ang ang. kiut. :)

meh jln2

mcm sedap je tgk org ni buat roti ni...
http://fromintankitchen.blogspot.com/

Wednesday, 13 April 2011

clip

video

clip ni dah lama masa yusuf pun tak pandai ckp lg. masa tu kami kat kondo. ayah dia balik keja. tanya pasal drama bella. kan masa tu tgh rancak cerita bella kat tv. yusuf angguk jwb pertanyaan ayah dia. mcm paham je..tp tak leh ckp pun. tak ingat dah masa ni umur dia berapa. rugi sbb tak ingat byk benda pasal anak2. bila start berckp..bila start berjalan..bila start melawan ckp mak. hahhahaha..la ni kalau mak dia ckp yg tak senonoh...contohnya cik kiah selalu gak marah kat driver keta lain...ckp...kurang ajar betul. dia ckp kat mak dia...mak jgn laa ckp kurang2 tu..nanti cikgu marah. pernah tu cik kiah marah kat driver lori yg panjang...dia ckp dgn lembut kat cik kiah...mak jgn laa marah kat ayah lori(lori panjang dia panggil ayah lori). kesian kat ayah lori tu. hahhahahha. kalau lori kecik dia panggil anak lori tak pun adik lori. dia mcm2...ada mak bas..anak bas. pg td masa mai ofis..gelap2 lg tu...ada keta kaler putih kat sblh kami...dia tanya mak tu keta apa..cik kiah tgk sepintas lalu je...terus jwb keta wish. tp bila keta tu pintas kami...nampak laa rupanya keta alza. cik kiah kata laaa bkn wish laaa...alza. dia bantah...bukan laa mak..wish laa mak. haru betul bab2 jenama keta ni. :)

beli handbag

td teman kawan cik kiah cari handbag. dia dah boring dgn handbag lama dia..sbb dah mengelupas kulit. jd tak cantik dah. cik kiah dah bertahun pakai handbag carlo rino. dia sebelum ni guna yg biasa2 saja. tp kerap tukar2 handbag sbb asyik mengalami masalah kulit beg tu mengelupas. dah byk kali. kalau nak diikutkan selama cik kiah guna beg carlo rino ni...dia dah byk kali tukar2 beg. kalau nak dikirakan harga...sbb masa beli dulu tu org tgk mcm tak berbaloi laaa...mak ai!! beg cik kiah tu harga dm rm300. agak mahal laaa bg sesetgh org. kawan cik kiah ni pula suka beli beg yg murah2 saja. tp cik kiah penah dah nasihat kat dia...bg cik kiah lg rugi kalau beli yg murah tu sbb cik kiah ni ganas. sat saja sure mengelupas beg tu. tak tahan lama. kalau beli yg mahal ni selalunya tahan lebih lama lg. sbb berdasarkan pengalaman. masa cik kiah kat ittho dulu..dpt elaun rm500 sebulan. masa tu selalu turun KL dgn Rod. kami dua ni mmg suka jln2 kat KL. so oneday tu pi SOGO. maka terbeli laa beg bonia dgn harga rm300. kulit. tahan lama betul beg tu. sampai cik kiah habis blajar kat ittho..sampai kerja kat poli sini..dok guna beg tu. sampai jemu. lepas tu ada gak try beli beg lain. sbb jemu dah kan. beli laa beg sentini..tp tak tahan..mengelupas kulit. tukar2 lagi sampai laa beli beg carlo rino yg dok guna skrg ni. sepenuhnya kulit. cik kiah tak berapa berkenan sgt dgn beg yang ada tulis perkataan carlo rino atau bonia yg diulang2 tu...yg byk2 corak tu...contohnya mcm ni...

kan ada tulis byk carlo rino tu..mcm nak tayang2 pulak...oooo..beg jenama tu. hahahhaha..tp bg cik kiah..nampak mcm kulit tak ori. bg cik kiah laaa. td tanya gak kat cina tu...yg tulis2 tu kulit gak ke...dia kata kulit betul. ye ke? mcm tak caya je. selalunya cik kiah rasa material dia tu adalah kulit tiruan. bg cik kiah laaa. minta maaf laa kalau silap fakta. hahahahha. ok..mula tu kami tgk beg yg kat gambar atas ni agak cantik laaa. berkenan gak. cuma byk2 tulisan tu laa yg leceh sikit. ada diskaun 20%. agak ok laaa...tp last2 kawan cik kiah ambik yg ni...


carlo rino gak..tp sepenuhnya kulit. tak ada tulisan carlo rino yg byk2 tu. tak menonjol sgt laaa. sbb alasan dia..beg ni bleh geng dgn seluar jeans. tak ada gaya mak datin. so tak kena bergaya skema laaa. cik kiah setuju je. sbb cik kiah tak suka gak dgn tulisan carlo rino byk2 tu. so...nanti bleh laa tgk dia bergaya dgn beg baru. ermmm...ainul kawan cik kiah penah ckp...gaya cikgu2 laaa hg ni bawa beg carlo rino...bonia. hahahhaha..mmg cikgu pun. nak buat mcmana. sini tak byk pilihan sgt. mana laa nak ada jenama2 lain tu mcm yg kat KL tu. kalau dpt pi SOGO rasanya mesti gelap mata sbb byk pilihan.

video tu laaa...

mlm td lepas adegan nak terajang2 tu...lepas dah sejuk semua...cik kiah ajak suamiku turun mkn. rupanya dia tak mkn lg sbb anak2 asyik dok merap kat dia. sbb maknya asyik dok tgk blog dgn facebook saja mlm td. hahahhaha. teman dia mkn sat..lepas tu buka internet semula. ajak dia join sekali. mula tu ajak dia tgk klip usop wilcha. tp boring sbb line tak ok. asyik sangkut2 saja. lepas tu ajak dia tgk video anwar pulak. sesaja. dia kan org kuat pembangkang. kuat maksud cik kiah ni...tak laa sampai dok pulun ikut merata tempat. tp mmg tau laa dia org pembangkang. sbb time lalu je kat rumah org yg ada bendera pas atau keadilan..dia ckp...ni org kita ni. hahahahha. org kita tu. sbr saja laaa. cik kiah tak join mana2 parti tau. hg cerita laa baik jahat mcmana pun...maleh nak ambik tau. tp sbb kakak cik kiah cerita...mlm sebelum tu dia ada gak try tgk video anwar. sbb semua member ofis dia dok ckp pasai tu. dia kata tak ada apa pun. muka pun tak clear. so...mlm td kami suami isteri pula tgk. surf cari..jumpa...dan tgk. ermmm...apa yg boleh cik kiah ckp...tak menarik pun. hahahahhahahha. gah utk jd isu politik sementara pilihanraya kat sana tu. gambar pun tak clear sgt laaa. tp itu pandangan cik kiah saja. nampak muka tu mcm ada laa iras2..tp sbb tak clear sgt so tak leh laaa nak kata itu gmbr dia. dah tu ada org ketiga. yg asyik tayang perut dia. siapa pulak tu. tak pulak org dok tertanya2..siapa empunya perut bunc..tu. cik kiah just mengikut isu2 semasa yg org asyik ckp2 sgt tu. tak ada niat pun nak masuk2 belah mana2 ye...cik kiah ni umpama lalang..kdg2 sebelah ni...kdg2 sebelah sana pulak. hahhahaha.

alamak...

dah penuh rupanya. kan cik kiah br belajar lg guna blog ni. td nak masukkan gmbr yusuf...tp tak leh. sbb dah penuh dah. rupanya hanya 1 gb je yg diberi free utk masukkan gambar. leceh tul. kalau nak buh gmbr lg kena beli laaa pula space. utk 20gb kot...harganya $5/ year. jenuh dok fikir pulak brp rm tuh. tp per year. kira ok laaa kot. hahahahhaha. pdhal...duit sewa parking yg rm1 je sehari tu pun terhegeh2 nak byr. hahahhahahah. sbr sajalaaa. apa saja laa yg free skrg ni kan. nak guna toilet pun kena byr. kecuali laaa toilet kat jusco..tesco dan kat hway. hahahahah. len2...kena byr. ha! kat poli tak kena byr gak. free. hahahahahha. ingat masa pi jb br ni...boleh tak membuang selama 4 hari. jenuh paksa. tak mau gak. balik rumah...pulun sakan pulak. kenai mangkuk. teruk betul. hahhahahhaha. dok fikir ni...mungkin ada kaedah len kot nak upload gmbr utk jimat space. kena tukar format kot ni. hahahhahah. leceh laaa kalau kena buang duit utk benda2 mcm ni. kemut betul. hahahhahah.

kerinting..



ini adalah gambar office mate cik kiah. nama dia mr piara. berambut kerinting. nak pencen dah tu..apa yg cik kiah nak tunjuk kat sini adalah rambut dia. masa meeting bila tah ni...tak ingat dah. dok tgk rambut dia. teringat kat rambut kerinting muhammad yusuf. adakah besar nanti dia akan sekerinting ini?? hahhahahhah.
dgn sbb tu...ahad br ni cik kiah dah bawa dia pi potong rambut kat kedai uncle. uncle kat sg yan. so skrg dah pendek. mcm askar. lepas tu pun nak sentiasa rambut dia pendek supaya tak sekerinting rambut mr piara bila besar nanti. hahahahhah. :)

Tuesday, 12 April 2011

positif

rasanya lepas ni nak masukkan benda2 yg positif saja. tak mau laa asyik negatif je...asyik ungkit benda negatif je. borin gak. hahahahhahah. yg lepas tu lepas laaa. kalau boleh nak lupakan semua yg negatif tu. baik ingat yg positif je...br laa semua jd positif. kan...kan. kakak cik kiah dah turun tgk tv. minah tu...suka sgt tukar chanel. borin betul. kdg2 kita br khusyuk nak tgk berita. dia dah tukar 108..tak pun 202. yg tamil tu. tak pun 702. tah apa2. senyap dah laa. sib baik bil astro...dia yg bayar. lantak pi laa dia nak tgk apapun. cik kiah nak naik atas pulak. tgk yusuf terjerit2 dah nangis. apahal tah laaa. buat perangai lg laaa tu. nak tunjuk kuasa kat adik. hahahhahah.
ok sambung...bkn nak tunjuk kuasa rupanya tp dok menangis sbb mak dia kat bawah..ayah dgn adik kat atas. dia terjerit2 ajak turun bawah. ayah dia dah marah2. siap kata kat cik kiah...aku terajang cuma saja...tau sbb apa nak terajang??? hahahhahhah. sbb dok leka sgt dgn benda ni la. anak dok terjerit2 nangis. pucat gak dgr..sampai nak terajang2 tu. terus tutup benda ni naik atas. dah senyap semua..cik kiah tanya laaa..slowly...knp sampai nak terajang2 ni. dia sengeh saja. dia ckp..saja la. geram sgt ka? cik kiah tanya lagi. tp sambil2 gelak2 la sbb tgk dia mcm ok dah saja. hahahhahahha.dia gelak lepas tu terus peluk cik kiah. mmg takut klu tgk org lelaki time nak ngamuk. minta simpang la. wlpun dia ugut mcm tu saja td...cik kiah mmg pucat dah. takut. sbb dia jenis tak pernah mengamuk...tak pernah tinggi suara kat cik kiah. sbb tu cik kiah jd takut dgn dia. takut dan hormat. siapa2 yg dah kawin tu sure faham apa yg cik kiah alami ni. so...mcmana nak handle kalau suami nak ngamuk...ikut je apa arahan dia..lepas dah sejuk semua br tanya knp..sepatutnya kita sendiri pun faham dah apa salah kita. so..masing2 kena memahami la. payah gak nak aman damai dlm rumahtangga ni. kena lalui dan fahami betul2. selalunya kita laa yg kena beralah dan tilik diri sendiri. sbb kita pun bkn sempurna sgt. nama je belajar tinggi2 sampai ada masterji...tp ilmu rumahtangga ni tak laaa khatam habis lg. :)

jeles ke ni??

kalau ada sesiapa yg rasa mcm bila baca blog ni...kdg2 nampak ayat2 cik kiah mcm jeles je bunyi...jeles kat org2 yg dpt 44. ni nak habaq laaa noooo...sikit pun tak jeles. biar beribu2 kali pun cik kiah nak ckp...cik kiah pasrah..redha...dan suka dgn apa yg dah ditentukan ni. sikit pun tak rasa jeles. jgn laaa dok beranggapan yg cik kiah sakit...mc sbb cik kiah tak dpt 44. dak eh!! tak kuasa i. bkn sakit sbb kecewa tak dpt 44. tp sakit sbb bdn letih. semput. dlm hati ni sikit pun tak berdendam dgn kawan2 yg dpt 44. berbangga juga sbb ada ramai kawan2 cik kiah yg dpt 44 tu. nanti senang laa kalau nak minta tolong apa2 pulak. mana laaa tau kan. cuma kdg2 terkeluar ayat2 yg agak pedih sbb bila tgk keadaan sekeliling. cik kiah start terasa sensitif dgn keadaan sekeliling sejak lepas lahirkan yusuf. masa dok ngandung tu cik kiah alami byk masalah. kencing manis yg selalu kena pi check kandungan gula dlm darah. kdg2 satu hari sampai 4 kali kena pi check darah. sampai jam 10 mlm kena pi hospital sbrg jaya. kdg2 kalau doktor tgk mcm letih dah...dia bg mc. selalu dpt mc. selalu tak ada kat ofis. masa tu happy lg sbb dok ingatkan org akan memahami keadaan kita masa ngandung. sbb rasanya ramai org pernah ngandung disekeliling cik kiah ni. tp rupanya tak...timbul mcm2 masalah. disebabkan cik kiah selalu mc dan jarang ada kat ofis. lepas tu ngandung pula kat zulaikha..sama juga. ada masalah darah pula...kekurangan darah. kepekatan darah kurang. so kena test jugak selalu. sampai tahap kena pi cucuk tiap2 hari kat punggung selama 5 hari berturut2. lebam laa pungkok ni. pun sama jugak. ada org pernah ckp...org lain pun ngandung gak. tp tak mcm tu pun. sbr saja laaa kan. lepas tu satu demi satu masalah timbul. mcm2 laaaa. sampai cik kiah tak terlayan. jd sensitif gila2 dah dgn org sekeliling. sbb...adakah cik kiah suka jd mcm tu? suka pungkok kena cucuk selalu? suka kena minum air gula selalu kat klinik? suka? suka nak muntah2 selalu sampai 9 atau 8 bulan ngandung tu? suka? mau kita jd mcm tu? sampai kurus. harap perut je besar. berat cuma naik 6 kg selama ngandung tu. suka ke kalau benda tu jd kat org lain pulak? suka? semua org pun tak nak gak jd mcm tu. dah tuhan nak jdkan mcm tu..nak buat mcmana. tp ada org tak fikir mcm tu. dok hentam laaa kat blkg. cari pasal..mcm tu laa mcm ni...semua tak kena. salah belaka. terasa betul. tp nak buat mcmana. sampaikan cik kiah start jd pendiam. tak suka nak ckp dgn org sekeliling sbb..rasa mcmana tah. kita bkn nak pun semua benda tu jd. lama2 fikir...positif..biar laa org nak kata apa pun. bkn minta pun jd mcm tu. masalahnya org ni kdg2...dok pandang negatif saja...biar pun benda tu sebenarnya tak laa se negatif mana pun. sbb apa? sbb org tu tak pernah pun merasa apa yg cik kiah lalui...sbb brp kali pun org tu ngandung..tak pernah dia rasa muntah2 selama 9 atau 8 bulan. kena minum air gula sekali saja pun dah balik riuh sekampung. tak lalu...air gula tu manis sgt. so...pesan cik kiah...apa pun kita lalui...kdg2 tak sama dgn apa yg org lain lalui. kdg2 laluan kita mudah..tak ada halangan apa pun. 4 minit je sakit nak beranak...push...terus keluar. tp ada org yg berminggu2 sakit nak bersalin. berjam2 push tak keluar gak. berbeza..ikut apa yg dah tuhan tentukan kat kita. so..bila ckp tu hati2...kena fikir gak perasaan org lain. sebenarnya rasa kecik hati tu...cik kiah pendam sampai skrg. dlm hati terlintas...moga2 satu hari ditakdirkan org tu merasa pulak apa yg cik kiah pernah rasa. berdendam ke mcm tu? tak kena tak tau laa kan.

mc

cik kiah mc hari ni. sbb mlm td rasa mcm demam dan sesak nafas. pagi td muntah 4 kali. 2 kali kat dlm keta masa ikut suamiku hantar anak2 kat sekolah. biasa laa dia. mesti nak isteri dia ni ikut sekali. biar laaa isteri dia lembek tak larat dah pun janji ada kat sebelah dia. biasa dah. bila tgk cik kiah dok muntah saja...dia dah takut. takut nak tinggal bini dia sorang2 kat rumah. hahahhahah. biasa dah mcm tu. dia takut kalau cik kiah pengsan ke apa. dia bawa pi klinik td. doktor kata kurang air dlm badan. suruh minum air banyak2. rasanya sbb tak rehat byk hari. mcm2 aktiviti. bdn pun jd lembek laaa. sampaikan nak balas msg kawan2 pun mcm tak larat saja. ada juga yg msg tanya tak keje ke..tak update blog. bkn masalah tak keje...tp masalah lembek. tak daya nak buat apa pun. tidok saja seharian hari ni. tp sempat gak laaa tgk surat khabar td. tu pun kena 2 kali tgk....tgk separuh....lena. lepas tu bgn tgk sambung. lepas tu lena lagi. cover kot yg byk hari tak rehat.
tak ada idea ni sbb byk sgt tidok kot. hahahhahaha. ok laa. nak cerita pasal tv cik kiah kat rumah ni. tv tu jenama samsung...masa mula posting kat poli sini...cik kiah ulang alik dari sg petani..kat tmn delima. kat rumah kakak masa tu. lepas tu ada org ajak cik kiah dok serumah dgn dia kat kondo kat blkg poli tu. sewa rm450. tuan rumah masa tu nak sediakan semua peralatan rumah. tp housemate cik kiah kata tak yah sbb brg2 dia byk. siap dah tv semua. so cik kiah masuk dok je laa. housemate masa tu tak keja kat sini. kdg2 je dia balik sbb dia buat phd kat usm. then...tak lama lepas tu..cik kiah pindah duduk sorang2 pulak 1 rumah. kat kondo tu jugak. masa duduk sorang2 tu laa cik kiah beli tv. peti sejuk..mesin basuh...semua jenama samsung tu sbb murah. sofa yg 3 seat tu...penuh laa rumah kecik kat kondo tu. kira2 6 atau 7 tahun lepas. br2 ni tv tu dah buat bunyi mcm wisel. kenapa tah. agaknya sbb dah lama kot. nak suruh beli br kot. sebenarnya cik kiah bknnya selalu sgt tgk tv. cuma tgk rancangan dr pukul 7 mlm sampai 8 mlm kat 108. apa lagi..pavitra laaaa. hahhahaah. lain2 tu kdg2 tgk CSI. kegemaran laa jugak. tp selalu tak sempat nak tgk. sbb mata pun nak pejam gak time CSI tu ada. biasa laaa.alasannya bg anak2 lena. tgk2 mak pun lena sekali. td ainul call...terckp kat dia pasal tv bunyi wisel...dia teringat kat tv cik kiah masa kat itm dulu. masa menyewa kat jln tembakul. tv kecik je. yg kakak cik kiah guna. tu pun...cik kiah dgn ainul guna dgn jayanya. lepas ainul pindah...dia beli pula kad TV yg boleh pasang kat pc tu. bila lepak2 kat rumah dia...kami on tv kat pc. kira mcm kembar tv laa masa tu..tak dpt dipisahkan. hahhahahah.

Monday, 11 April 2011

siapa...

cik kiah teringin nak cerita pasal siapa yg buat kerja dan siapa yg tak buat kerja. cik kiah mengaku laa kdg2 cik kiah ada jugak hilang2..lepak kat tempat lain atau keluar uruskan hal lain selain dr hal kerja pada waktu bekerja. kisahnya...one day ada sorang kawan cik kiah bertanya kat cik kiah...ayat dia...wei...kenapa ha aku selalu nampak minah tu kat bandar perda dlm pukul 3.30 ptg time ofis? dia dok pi mana. selalu gak aku nampak. ermmm...cik kiah senyap je. mls nak komen. sbb cik kiah pun bkn laa sempurna pun. kerap gak hilang2 ni. kdg2 nu haaa pi soping brg2 dapur. kdg2 pi beli susu anak. kdg2 pukul 4 cik kiah pi kedai rufaqa beli brg dapur siap2 sbb pukul 5 tu nak terus ambik anak dan balik rumah. kalau boleh tak nak singgah mana2 dah. apa yg cik kiah nak ckp kat sini adalah...kdg2 kita tgk org tu tak pernah pun di pasang jerat utk tgk dia hilang ke mana...tak ada pun org tanya2 dia pi mana...tak ada pun 'org atas' berminat nak pantau dia pi mana kat luar buat apa kat luar pada waktu ofis. sbb...mcm2 sbb laaa. mungkin sbb org tu 'kebal' mungkin sbb org tu ada 'ilmu' tutup mata org lain atau sbgnya. tp kan..kena ingat satu je...Tuhan nampak apa yg kita buat. kalau kita asyik pandang kat kesalahan org lain...sbb org tu kita tak suka...tp kat org yg kita suka...kita baik...kita tak kisah sgt pun apa yg dia buat...agak susah juga laa kan. cik kiah kata ni sbb...time cik kiah hilang2 tu cik kiah pernah gak beberapa kali terserempak dgn org lain yg buat aktiviti yg sama. kdg2 kita tgk isteri dia kat ofis punya laa baik buat kerja...tp suami dia dok melilau kat tempat soping. kdg2 kita tgk si suami dok tunggu dah dlm keta nak jemput bini pi mana2...tp peliknya tak pernah pun org pertikaikan. sbb apa? sbb org malas nak jaga tepi kain org lain. hg buat hg tanggung laaa..tak kuasa nak masuk campur. itu sifat sesetgh org je. tp ada jugak org yg tgk..dan akan bawa cerita apa yg dia nampak tu...cerita kat org lain. bg puas hati. moralnya apa?? mungkin sbb tu laaa kot cik kiah tak dpt 44. hahahahahha. sbb asik hilang je...dan bukan jenis yg sikit2 hal lapor kat org atasan..bg org nampak cik kiah ni bagus...org tu tak bagus. adeh!! pedasnya ayat. hahahhahaha.

perasaan hari ini

nampak cik kiah mcm serius ke pg ni? hahahahhah. tetap sama jugak. cuma dok batuk..bdn panas mcm nak demam. jgn laaa takut2 pulak nak sembang dgn cik kiah hari ni. normal lg ni. tak ada masalah apa pun. cuma jap lagi nak hilang sat..pi cari kain utk seluar sekolah zulaikha. projek terbengkalai ni. hahahahhaha. bila tah br dpt siapkan seluar sekolah dia. hari tu dah beli kain tp hilang mana tah masa kat kg. takpa laa..beli lg. hahahhaha. keja beli. buatnya tak juga. setakat seluar getah kat pinggang tu...reti laa cik kiah buat. ingat lagi...lini...dah arwah dah...kawan cik kiah dulu tu...dia tak reti pakai kain batik. tp mak dia nak suruh gak dia pakai kain batik. kesudahannya...mak dia gunting kain batik tu jd laaa seluar jerut getah kat pinggang tu. br laa anak dia pakai. pakai gak kain batik. hahahahah. lini yg lawak. :) tiba2 rasa nak cerita pasal lini. lini yg lawak..penghibur hati kawan2. dia sebenarnya muda dlm 3 tahun atau 2 tahun daripada cik kiah. tp dia tak penah panggil kakak kat cik kiah. selalu tu dia panggil cik kiah atau ck. sbb kebetulan dia dok ingatkan kami ni sebaya. hahahahha. tu yg dia tak panggil kakak tu. bila dah tau kata dia muda lagi dr cik kiah...dah terlambat. tak leh tukar dah. ahahhahaahhaha. cik kiah kenal dia masa kat ittho. kebetulan 1 kelas. dia tu jenis kelakar. suka buat lawak. dia anak perempuan tunggal dlm family...ada lagi abg2 dia tp dia sorang je pompuan. so family dia punya laa syg kat dia. ingat lg masa kami praktikal kat sini...menyewa kat apartment dkt bulatan tu...ahad..dia mai dr rumah dgn 1 jag air teh. sbr saja laaa. mak dia hantar dia siap dgn bawa siap2 1 jag air teh. dah siap buat. tinggal nak tuang dlm cawan dan minum. punya laa manja. dia pernah cerita adegan dia memasak kat rumah. maklumlaa anak pompuan tunggal. tak reti laa memasak. sekali tu..mak dia tak ada kat rumah. dia lapar dan nak masak. tgk2 hangus. terus buang kuali tu kat luar. hahahhahah. hangus dgn kuali sekali. sbr saja laaa. apa lagi pasal lini...br lagi dia meninggal. bg cik kiah br lagi laa...sbb semua kenangan indah yg lawak2 tu mcm fresh lg kat momory ni. dia meninggal sbb sakit buah pinggang. seorg kawan baik yg dah meninggal. mmg menangis gila2 masa ziarah dia. sbr saja laa. mcm tak dpt terima pun ada gak. sbb dia tak pernah bgtau pun saat2 dia sakit teruk. selalu jugak cik kiah call dia..tanya khabar mcmana..dan dia ckp semua ok. dia ok. tgk2 lepas tu meninggal. sedih betul. ye laaa...mesti dia tak nak susahkan kawan2 dia. sebenarnya lg susah hati bila dia dah tiada. teringat semua kenangan dgn dia. ok laaa...sedih dah. tak mo cerita dah.. hhahahahha.

hari malas sedunia

hari ni cik kiah mls nak buat apa pun. rasa nak lena saja ni. bdn mcm nak demam sbb balik kg..urus byk benda. kakak2 cik kiah nak buka gerai makanan kat tepi jln kat dpn rumah mak cik kiah. kami tgh baik pulih gerai...siapkan bahan2..pinggan, cawan...gelas. semua la. semalam pi soping barang2 dgn depa. syok jugak. gerai tu dulu2 tu dah pernah beroperasi. kami bg org buka. tp org ni biasa laa..nak laku laris je sentiasa. kalau tak laku..tak mau buka dah. usaha laa setakat 2 3 minggu. lepas tu tutup. so kali ni bapa cik kiah bg peluang kat kakak2 cik kiah pulak. pg2 yg sorang tu akan buat roti canai. tu kami dok gelak kat dia...dia jenis big size..punggung saja pun...mak ai!! hahahhahah..mak cik kiah kata..nanti nak tgk mcmana dia nak tebar roti...tgk2 dok ayak punggung lebar dia sekali. hahhahahaha. saja je..usik2 dia. kakak yg sorang lagi pulak akan buat air...masak nasi, mee, bihun, laksa. depa mmg handal bab memasak ni..tp bab berniaga ni belum test lagi la. cik kiah pun tgh fikir2 nak tumpang jual apa kat situ nanti. hahahhahaha. dulu2 masa dok tunggu posting kat poli mana...cik kiah pernah gak buat jual nasi lemak bungkus. leceh. kena bgn awal. hahahhaha...org pemaleh kan..byk benor alasan. kito bakor jee...ok laaa..rasanya nak beli je apa2 makanan ringan..pack letak kat situ. kalau sempat. tgk2 nanti...benda yg dipek tu habis kat anak2...anak buah je. jajan nama pun. hahhahah. takpa. jd laa rezeki budak2. nanti cik kiah ambik gambar gerai tu. cantik. mcm gerai zaman dulu2. hahahah. jd laa utk tambahkan pendapatan family kami. kira pendapatan family laa...sbb cik kiah selalunya hari kerja je kat bm. hari lain mesti kat kampung. wajib. mula2 dulu suamiku mcm bising2 jugak asik balik sana. tp cik kiah bg alasan...masa mak pak ada je ni. depa pun dah umur 70 lebih. jgn laa berkira sgt. kena laa jaga hati warga tua jugak. fikir kita pun tak terasa ke dok balik kerap2..duit minyak...tol. byk tu. duit mkn kat sana. tp bila teringat kat mak pak...tak sampai hati nak berkira byk2. depa besarkan kita dulu tu...tak berkira pun. jaga siang mlm. time dah depa tua2 mcm ni kenapa kita nak jd berkira sgt dgn depa. mau ingat balik...

keunikan pjb

semasa ke pjb...poli jb..cik kiah jumpa mcm2 benda..mcm2 peristiwa yg lawak. yg dahsat...yg teruk...well..nama pun pi audit mqa. ermm..mqa ni benda yg agak senang kalau nak dibandingkan dgn ISO. ISO lagi detail..lg ganas..lg skema. teliti. tp MQA...cuma tgk 9 area saja. cik kiah kena area 6...education facilities. syok jugak kena tgk facilities ni...byk benda boleh tgk. tgk lab dia...bengkel...asrama...library, ict...mcm2 boleh tgk. tp cik kiah cuma tgk lab dan bengkel saja. selamat laaa pi jln2 kat pjb. pjb...adalah poli premier...dgr mcm excited laa nak tgk rupa poli premier. tp sebenarnya tak laa secanggih mana pun. tgk muka dpn pun dah boleh agak dah mcmana. sbb ada mesin ATM kat pintu gerbang tu...so kat depan tu penuh dgn kertas2 putih lepas org tekan duit. buruk rupa. lepas tu masa jalan2 kat lab dgn bengkel..kami tgk..byk lab komputer yg agak uzur...masalahnya bila lab dah uzur...lecturer buat jalan penyelesaian sendiri...suruh je student beli notebook sendiri guna duit ptptn. alasan depa..dripada student dok bazirkan duit tu ke tempat lain...lagi ok kalau suruh beli notebook sendiri. so student pun beli laaa sendiri. ada lab yg cik kiah tgk...dr 20 pc yg ada cuma 5 pc je yg boleh guna. tp tak jd masalah laaa sbb student bawa notebook sendiri. ermmmm..bab kotor pulak...cik kiah terjumpa bengkel yg agak tak terurus. tp cik kiah tak skema mana pun...so buat bodoh saja laa. tp ada satu team tu..kena melawat dapur...tgk2..masa jalan2 tu...si tikus muncul dan ikut depa berjalan sekali. mungkin mcm tak serius tp itu menggambarkan imej keseluruhannya. ermm..lepas dah audit tu..kami kena bentangkan penemuan. best. ada byk maklumat dikongsi bersama. lepas tu kami dijamu makan kat restoran...dlm tu. apa nama tah restoran tu. tp khas tu hotcat saja laaa. ini yg menariknya...meh tgk gmbr..


gambar ni curi2 je ambik. nampak tak pelayan tu..depa tu semua adalah student pekak dan bisu. masa org bgtau kami...semua pakat terpaku..tak terkata apa. kagum tgk. rasa sedih pun ada juga. bangga pun ada. mcm2 rasa yg ada. comei2 belaka. walaupun pekak dan bisu..depa diberi peluang yg sama juga. semua guna bahasa isyarat. tak jd masalah apa sbb rasanya semua bg support sbb tgk muka student tu masing2...teringat kat anak2 kat rumah. insaf seketika. itu saat yg paling menarik masa pi poli jb baru2 ni. tahniah laaa kat lecturer depa. :)

daun

sebelum ke jb...zulaikha asyik sakit saja. demam tak ok2. takut tgk. masa cik kiah sampai mlm tu dr jb..terus ke kampung suamiku..ambik anak2 beranak tu balik rumah. sbb...masa cik kiah tak ada tu...suami ku lorat sgt nak bawa anak2 balik rumah family dia. biasa laaa.time tu laa nak tunjuk tanduk. mls nak gaduh2. so biar je dia dan adik beradik dia bawa balik budak2 tu pi sana. buat apa nak rebut2. ni pun dah tak menang tgn ni nak urus. masa sampai kat poli tu...dah pukul 10.30 mlm. dah tu bawa keta tu pi parit buntar pulak...ambik depa. patah balik alma pula. sampai kat rumah pukul 1 mlm. sbr saja laa. tp sbb fikir anak2. tak leh lena gak klu depa tak ada. kisahnya...masa angkat zulaikha masuk dlm keta..masa pegang lengan dia...rasa mcm lembek...dia lena masa tu. rasa mcm tak bulat isi mcm selalu. maksudnya...sama ada dia tak lalu mkn atau dia sengsara sakit ke apa. biasa2nya kalau kita pegang bdn dia..akan rasa isi2 pejal. sbb dia jenis yg suka mkn. kalau tak mkn tak leh lena. dia sama mcm cik kiah. bdn dia lagi besar dr abg. baju dia dah saiz 4 atau 5. bulat. so...tgk mcm tu dah susah hati laa maknya. dok fikir nak buat mcmana. siang hari esok tu...cik kiah cuti. saja nak lepak2 dgn depa. cik kiah terlintas nak bg mandi air daun. sbb tgk dia asyik lali saja. mcm tak bermaya..selalunya kalau mcm tu..mesti sbb cacing. pdhal bulan 12 hari tu along ada bawa balik ubat cacing (songlap yg hospital k.bahru) dia kan misi. hahahhahah...kalau nak bg mandi air utk cacing..biasanya org bg air daun betik..daun jolok cacing, daun cabai...tp cik kiah lebih suka bagi mandi air daun peria pantai..ni ada cik kiah ambik gmbr daun tu..



daun ni biasanya tumbuh kat kawasan bendang. kalau kat rumah mak cik kiah..ada kat hujung kampung...kat tepi sawah. daun ni sedap gak kalau dibuat ulam. rebus buat cicah air asam. sedap oooooooooooo. atau campur sekali buat kerabu dgn daun2 lain. atau boleh gak dimasukkan sekali dgn daun2 utk nasi ulam ala kedah. hiris nipis2. tp cik kiah suka kalau buat ulam. lazat. lemak2 mcmana tah. sedap laaaa...ok. utk mandikan anak..blend daun tu...tapis ambik air saja. masa anak2 mandi...last sekali jirus badan anak dgn air daun ni..dr paras pinggang saja tau. bismillah dan baca laaa apa2 yg patut...tgk zulaikha selalunya agak berjaya laa dgn daun ni. kali ni pun berjaya. lepas tu terus ckp lapar...nak mkn. badan pun dah tak suam2 dah. dah ok. ni petua utk org yg ada anak kecik yg tiba2 jd tangkap lentok sbb masalah cacing. :)

Sunday, 10 April 2011

no more

dah tak ada berita pasal 44. kalau ada pun rasa mcm malas nak cerita dah pasal 44. meh cerita pasal benda len pulak. kdg2 terlampau khushuk dgn sesuatu perkara pun tak best jugak. cik kiah br balik dr kampung. rehatkan diri. tgk kat yan...ikan temenung...kembung tu...biasa2 pun skrg ni dah dijual dgn harga rm1 je sekilo. betapa murahnya. ada jiran cik kiah pi memancing kat tuas kat laut area yan tu...dpt 90 ekor ikan tenggiri. dijual separuh dpt rm3000. lebih kurang laaa. selebihnya balik mkn kat rumah. kos nak ke tuas tu...rm400 satu bot. boleh laaa kongsi2. kalau 8 org pun br rm50 je sorang. banding dgn jumlah ikan tenggiri yg dpt tu...agak menarik jugak. tp ikut rezeki jugak. ermmmm...semuanya skrg ni ikut rezeki jugak. kalau berminat boleh laaa bgtau cik kiah. tuan punya bot tu kawan sembang ptg bapa cik kiah. boleh laa nak try minta nombor phone dia. hahahhaha.
ok laaa..sebenarnya cik kiah agak kecewa bila dok asyik sgt dgn cerita 44..sampaikan cik kiah abaikan byk cerita len. pertamanya cik kiah nak minta maaf dgn sepupu cik kiah...za..dia ada gak comment kat blog ni hari tu..tp cik kiah tak balas pun...tak pula teringat nak sapa dia kat facebook. tgk2 mcm2 jadi kat dia...anak masuk wad..dia sendiri pun masuk wad. tgk tu...apa jenis sepupu tah laaa cik kiah ni kan. haram nak tanya khabar. sbb..masa tu bz dgn jb...bz dgn 44. asyik 44 je. pdhal ada ke mendatangkan faedah kat cik kiah?? tak ada pun. tak dpt 44. ermm..sampaikan sepupu cik kiah keluar hospital mai rumah mak cik kiah...br laa kami tau dia sakit. sbr saja laaa. mesti masa dok sakit2 tu...dia teringat kat adik beradik dia kat sini. maklumlaaa parent dia jauh. tak patut betul kami layan dia mcm tu. terutamanya cik kiah. mengong. ok laaa...harap2 lenkali cik kiah lebih peka dgn keadaan sekeliling not just 44 je.
oklah...pasal 44...hahahahhaha..konon tak nak ckp. cik kiah dpt tau beza gaji hampir2 rm1500. ye ke ni? hebatnya. rasanya kalau dipindahkan ke tempat len pun masih lagi cukup makan laaa. dah laa jd 44. ermm...minta maaf laaa kalau cik kiah asyik bg maklumat palsu. hahhahaha. ermmm..pasal rayuan pulak...cik kiah tak tau nak kata mcmana. 1 family cik kiah tak bg cik kiah minta dah 44. sebenarnya masa ura2...khabar angin ckp kata nak keluar result 44...cik kiah dah ckp kat kakak dan mak cik kiah....masa tu depa senyap je tak terkata apa. masa balik kampung br ni...mak cik kiah sembang2 dgn cik kiah dan tercerita...masa cik kiah call depa ckp kata tak dpt tu...bapa cik kiah siap ckp alhamdulillah kuat2. dia rasa lega sgt cik kiah tak dpt. dia kata tiap kali lepas smbyg...dia berdoa bg cik kiah tak dpt. bg tak dpt. sbb apa...dia risau kalau2 cik kiah ditukarkan ke tempat lain. dia fikir mcm2. cik kiah ada ckp jugak...sebenarnya tak ramai yg dipindahkan pun. kat poli sini...cuma dlm 8 org mcm tu saja yg dipindahkan. yg len2 tu..dok kat sini juga. so tak perlu laa risau. well...biasa laaa. warga tua. mesti laa depa fikir mcm2. biar laaa. kdg2 elok jugak ikut ckp org tua ni. ada kwn cik kiah pulak dok ajak buat rayuan..serba salah dah ni...1 family tak bg minta dah. mak cik kiah siap ckp ni...mcmana nanti kalau semua org dah minta...tinggal cik kiah sorang je yg tak minta. ermm..dia jugak jwb..biar laaa kan..berkawan dgn org2 baru pulak. punya laa kan...tak bg anak dia minta 44. sbb dia takut mcm2. so...agak2nya kalau cik kiah buat rayuan lagi pun..ada nak dpt? dah mak bapak berdoa mcm tu? cuba fikir. dah suami pun tak bg minta jugak. ermmm..agak2nya depa suka kot tgk mcm ni..tak ada sbrg masalah bg depa tgk cik kiah skrg ni. suami ok..anak2 ok. gaji pun ok. apa lg nak?? agaknya mcm tu laaa kot. bg depa cukup laaa berpuas hati dgn apa yg ada skrg ni...cik kiah pulak...apa yg ada dlm otak skrg ni??? entah laaa..tak reti nak gambarkan.

Friday, 8 April 2011

dah slmt

dah slmt sampai kat rumah...td dlm keta sembang pelbagai cerita...ada org puo tumpang kami juga. kakak2 la dia tu. kp kat sana. seorg yg dah agak berumur. tp masih 44. dia dok cerita laa...kj dia dok pujuk suruh dia minta 48. sbb dia jenis yg rajin...berkaki lebar laaa orgnya. tp dia tak mau minta...sbb suami dia tak bg minta. suami dia kata what for?? dgn kerana beberapa ratus tu...isteri dia mungkin akan ditukarkan ketempat lain..berpisah dgn dia. so what for. setakat beberapa ratus tu...dia pun boleh bg kat bini dia. what for...kalau sampai suami dia terpaksa tinggalkan bisnes dia kat ipoh sbb ikut isteri naik pangkat. so what for??? cik kiah setuju sgt2 dgn dia. what for?? cuba kita fikir logiknya...ada logika jugak kan...what for?

Wednesday, 6 April 2011

kesian

ramai kawan2 cik kiah terkejut bila tau cik kiah tak dpt 44. sedih katanya. ermmm...rasa terharu pun ada jugak bila org pulak rasa sedih bg pihak kita. ye laaaa...dok ingatkan selama ni tak ada org yg care apa yg jd kat cik kiah. seingat cik kiah...masa study cik kiah ada ainul yg selalu jd pendengar setia...tiap masalah cik kiah. masa cik kiah pengsan...sbb tertekan...tak lalu makan sbb...ada laaa sbb yg ainul je tau. hahahhahah...kan ainul kan. sbb jack tu laaa...jack dlm titanic tu. masa keja pulak...masa cik kiah alami peristiwa paling dahsyat dgn pn aishah...mak ai! satu2 kawan yg berani tolong cik kiah...temankan cik kiah masa cik kiah tgh sedih....nangis2 tu...norida je sorang. ingat sampai bila2. masa balik lepas jumpa pn aishah tu...kat dlm surau..ida mai tanya..knp...mcmana..tenangkan cik kiah. terasanya ida tu sbg kawan baik masa tu. lepas tu...masa cik kiah hadapi masalah dgn ex bf yg non muslim...kak N yg byk bg nasihat. bagus ada kakak2 mcm tu. lepas tu masa cik kiah takut...nak ajar math..ada kak N..ada rafizah..yg sanggup luangkan masa ajar cik kiah one by one...sampai laa cik kiah agak mahir matematik. demam2 pun rafizah sanggup ajar gak. berguna betul ilmu yg dia ajar. dok cari rezeki skrg ni dgn ilmu yg dia ajar laaa. hahahhahah. sbb tu dia dpt 44 kot. kerja yg dia buat tu berkat. ermmm..skrg ada ramai kawan2 cik kiah dok msg...sedih tak percaya knp cik kiah tak dpt 44. terharu ni. jgn risau laa. cik kiah ok. tak rasa apa pun dah ni. mula td je lepas dpt tau tu..mcm agak terkejut. then fikir2..be positif. tak ada menda apa pun. well...dlm hati siapa tau kan. bygkan kalau dpt kenaikan gaji tu. haahhahaha..duit tu...cik kiah dok bygkan boleh laaa hantar anak pi kelas membaca lepas ni. kononnya laaa. boleh laaa..buat mcm2 benda. pdhal...bkn ribu2an pun duit tu. hahahhahaha...tp tetap duit gak kan. so...bila dah tak dpt ni...semua ingat2 tu hilang. gone...hahahhaha...sbb mai bengkel dgn org english kan...so jd gone laaa pulak kan. tak pa la..tak dpt pun. be positif. nanti2 laaa hantar anak pi kelas membaca. not now...kena plan yg lain dulu.
esok nak balik dah...mlm ni tgk pemandangan tambak johor lagi. esok mlm tgk pemandangan atas jalanraya pulak. tak tau laa nak sampai sbrg perai pukul brp. jauh tu. mau sakit pinggang pulak nanti. sbr je laaa..kita bako je...nak bako apa? hahhahha..suka ayat kak limah tu. kita bako je...

pertukaran dh44

cik kiah dpt cerita terkini katanya...tak leh percaya sgt tau...katanya yg mana yg dpt dh44 tu dan masih stay kat tempat yg sama...dan tak ditawarkan jawatan...dlm masa 6 bulan depa akan susun semula perjawatan dan tempat. org kat sini laaa ckp td. kat sini yg mai bengkel ni ada yg kj dan kp. depa laa ckp. katanya sebenarnya pihak pengurusan dah tau siap2 dah pun siapa yg dpt. dah bg nama pun dah. sebenarnya...katanya laaa. jgn percaya sgt. cik kiah dgr2 je. tak tau laa betul ke tak. katanya mcm tu. sbb tu laa adanya kes suami dan isteri yg dpt 44 dan ditempatkan ditempat yg sama. entah laa sama ada maklumat ni betul ke tak. atau ckp2 kosong je. ni cik kiah bgtau bkn laaa sbb jaki ke jeles ke...tak kisah pun. hahahhahahah. sekadar berkongsi maklumat dgn org lain je. jgn pulak nanti dok juih mulut pulak...ko ckp mcm tu laa sbb ko tak dpt. byk laaaa. hahahhahahah...takdenya. tak kisah pun. cik kiah just bgtau maklumat rumors je ni. ckp2 org. kalau betul mcm tu pun takpa. sbb yg mana yg dpt tu...kalau tgk kat poli sana...mmg betul2 berkelayakan pun. mmg ada talent dah pun utk jd kp. ce tgk kat jari masing2..ada tahi lalat tak...org tua2 kata kalau org yg ada tahi lalat kat jari...org tu boleh jd org atasan kat org lain...boleh dok arah2kan org lain. sbb tu laaa ada tanda tahi lalat tu kat jari. org tua2 kata. mungkin betul mungkin tak. jap lagi ada perjumpaan lagi...nak bincangkan dapatan audit siang td. mungkin ada story lagi pasal dh44 ni. dgr je laaa..pdhal tak berkaitan dah pun dgn cik kiah. hahhahahaah...kita bako je...sape setuju??? usop kak limah kata.

tahniah...

tahniah utk kawan2 yg dah dpt 44. cik kiah tak dpt. mula2 tu agak terkejut juga bila tau kata tak dpt. tp bila fikir lama2...ok laaa tak dpt. aku terima...aku pasrah...aku redha. mcm ni pun tak pa juga. selagi tak tau result tu...rasa mcm tekanan je. ada kawan cik kiah kata...kalau dpt kena laa byr duit cukai pendapatan lebih sikit nanti. ni...tak dpt..jimat laa duit. ayat penyedap hati. hahhahahah. tp kalau dpt kat tempat yg sama mmg sedap laa..gaji naik...dok kat rumah yg sama...tak kena pindah mana2 pun. yg tak sedapnya kalau kena pindah tempat lain. mcm kawan cik kiah...dah laa br beli rumah rm300 ribu...tiba2 suami isteri kena pindah tempat lain. penat tu. nak sewa rumah lagi. anak2 pun nak letak kat mana pulak nanti. tempat br. tp tu namanya cabaran hidup. best jugak kalau sekali sekala ada cabaran hidup. tak laaa..jumud je pemikiran. byk laaa sikit asam garam kehidupan. tp nak ckp alhamdulillah jugak laaa sbb tak dpt. bersyukur sgt. pelikkan...bersyukur sbb tak dpt. hhahahhahaha. well...masing2 mesti ada alasan yg tersendiri. mungkin ada hikmahnya yg kita tak nampak lagi sekarang ni. apa2 pun kena lapangkan hati...fikir yg baik2 je. tak yah seksa diri. jgn ada byk sgt tekanan dlm hidup ni. bg cik kiah laaa...

Tuesday, 5 April 2011

rindunya...

rindu betul kat anak2. ni yg best bila pi keluar mcm ni..akan ada perasaan rindu teramat2 kat family...rindu kat anak2...rindu kat suami. rindu nak tidur beralaskan dada suami...sedap. tak busuk pun ketiak dia. hahhahahahha. dah syg...semua benda jd tak busuk. tp kdg2 terfikir gak..knp tak busuk. betul ni. hahahahhaha. serius. pernah gak terfikir. tpkan...cik kiah ni mmg jenis tidur suka peluk2 org ke...bantal ke. wajib. dah ada suami...peluk suami laa kan. td suami ku call sbb si zulaikha nak ckp dgn mak dia. padahal minah tu kalau kat rumah...tak pandangnya mak dia ni. kalau ada ayah dia....semua nak ayah je. nenen pun nak ayah dia buat. nak mandi ke apa semua nak dgn ayah je. time mak dia pi jauh2 mcm ni pulak...dah lorat cari mak. si abg rilex je. tak lorat pun. pdhal kalau mlm2 kat rumah...abg mesti nak mak peluk dia tidur. dah jd terbalik ni. hahahhahahha...td adik nak cerita ayah dia belikan buah limau kat dia. itu je. nak cerita kat mak. hahhahahhaah.
tanya mak dia pulak...paling rindu kat abg atau adik?? ermmm...entah laaa...rasanya paling rindu kat ayah dia kot. hahahahhaha. galak...gatai. sbr saja laaa. rindu kat adik...nak dgr dia nyanyi sblm tidur mlm2. rindu nak tgk muka abg time dia dah lena...tgk rambut kerinting dia. sbb abg cute. suka tgk. rindu kat semua laa..senang ckp. tu laaa namanya anak2. dok fikir ni...mcmana laa rasanya kalau kena duduk berjauhan dr depa lama2. jenuh. mau kurus jdnya cik kiah ni. hahahhahahah.

kat jb lagi....

tak dpt laaa nak masukkan apa2 kat dlm ni...sbr saja laa...katanya kat poli sana dok blackout...tak dpt nak tgk internet..tak ada email. mesti gulap gulita laa dunia org2 yg suka surf. tak menariknya. cik kiah br habis sesi ptg. dok tgk pemandangan tambak johor. jem gila..dah laaa hujan. agak menarik utk dilihat. lagi teruk laaa kalau nak banding dgn jem kat bm dan alma sana tu. hahahahahhahah. mcm jem kat alma tu pun...cik kiah dah sakit kepala dan lenguh kaki kalau time jem. kalau terserempak dgn jem waktu balik ofis...sampai kat rumah tu mesti sakit kepala dan angin dah. rasa nak telan je org. hahahhaha. kalau kena dgn jem yg mcm jem kat tambak johor ni rasanya mesti lagi teruk kot. mau nak telan je kereta seketul2. hahahahhaha. kononnya laaa.
bercerita pasal audit pula...cik kiah masuk keje kat poli 9 tahun yg lepas. lepas lapor diri kat ofis tu...terus terjebak dgn dunia audit ISO sirim. mak ai! fresh dari ladang. tak tau menda pun. slowly...belajar...ikut buntut org. br dpt idea mcmana nak audit org. tp skrg poli dah tak kejar ISO dah. tp dok kejar MQA pulak. nak merankingkan diri dok kat mana antara semua IPTA dan IPTS. poli ni IPTA ke? hahhahahahah...entah laa labu dan kundur.
tujuan ke jb ni pun sbb ada audit MQA laaa pulak. zero ni...sbb ganti org lain. nama org lain yg naik...tiba2 cik kiah pulak kena ganti. takpa...semua benda boleh belajar. bila dah masuk bengkel ni...br open sikit bab2 MQA. rupa2 lebih kurang ISO laa jugak. kedua2nya sama je sbb kena ada skil utk bertanya mengaudit org. dan kita juga kena laa study utk tau apa benda yg nak diaudit nanti. jgn sampai auditee gelakkan kita pulak. penah jd dulu2 masa cik kiah mula2 jd auditor...cik kiah digelakkan oleh pihak pengurusan kat poli...sbb nampak mcm tak tau apa nak diaudit. dia siap tanya...dah study ke belum...melencong pulak nampaknya ni...
sebenarnya cik kiah nak cerita ttg seorg lelaki ni...masa sesi perbincangan td...gaya dia mcm pandang sebelah mata kat org lain. maklum laaa dia dah byk kali masuk bengkel MQA ni. dlm group tu pulak...ada 2 3 org yg mcm cik kiah yg br pertama kali masuk bengkel ni. sebelah mata no....tgk2 tak tau menda pun. harap gaya saja lebih. tu laaa.org kata...lain kali guna dua dua mata...sbb tuhan bg 2 mata. jgn dok guna sebelah je. tak bagus utk kesihatan. hhhahahahahahha. kesimpulannya...agak menarik juga bengkel ni. berguna jugak laaa utk masa dpn.

Monday, 4 April 2011

jb

cik kiah ada bengkel kat JB. tiba2 kena mai jb pulak. mula tu rasa ok nak mai. tp sejak mlm td rasa mcm berat hati nak tinggalkan anak2 kat rumah. zulaikha pun tak berapa sihat sepenuhnya lagi. dok merap saja. kemarin abg pula sakit perut. asyik main sgt kat rumah tok dia..sampai tak mkn. lepas tu sakit perut laaa. masuk angin kot. tak paa laa apa jadi pun kat anak2 kat rumah. ayah depa ada. depa lagi rapat dgn ayah depa. ayat penyedap hati. hahahahahahah.
lama dulu cik kiah penah mai sini. masa konvo kat utm. tahun 2002 kot rasanya. rupanya mmg dekat sgt jb dgn singapura. nampak dr sebelah sini. kat hotel ni pula...kami dpt bilik kat tingkat 26. lg laaa nampak. jem kat tambak johor. nak masukkan gambar tp lupa pula bawa card reader. ada byk benda nak cerita...tp badan rasa letih sgt. pg td bertolak pukul 7.15 pagi dari poli. singgah sekejap kat sepang. hantar CC poli. CC kata tentang 44 tu..entah laa bila akan dpt surat. mungkin 2 minggu lagi. dgr mcm terkejut laa juga..ye laaa sbb masing2 mcm beriya2 sgt..sibuk pasal surat tu..dpt tau dah laaa kata dpt 44 tp tak tau lg kat mana kena tukar. ada yg kata siap dpt tau dah ni kena tukar kat poli mukah. hahahhahha. dia ada tok nujum kot dok bgtau. ada kawan cik kiah suruh cik kiah tanya kat sorang kawan baik cik kiah yg pernah keja kat putrajaya. tp kan...mls je rasa cik kiah nak tanya. sbbnya rasa malu sgt. ye laaa..takut nanti org kata cik kiah ni mcm over excited...over tersgt laaa...mcm syok sgt nak tau dpt ke tak. syok ke? siok ke? syiok ke? ermmmm...entah laaa labu.