Thursday, 31 March 2011

telefon

cik kiah tak perasan pun td kat meja sampai laa farid kawan cik kiah tegur...



td lepas ckp kat telefon ofis...terus letak kat meja. tak perasan pun sebelah tu ada calculator..dan handphone lain. takut tersilap je dok ingatkan calculator tu blackberry...(casio blackberry). hahahhahahha. nyanyuk. kan dah kata....hahah..td ada org call nak ckp dgn farid...cik kiah bg laaa telefon ofis tu kat dia. lepas je ckp..dia terus nak masukkan dlm beg. sbb kalut dah nak pi jaga ujian pula. hahhahahhaha...siapa yg lg nyanyuk ni?? :)

terkini DH

maklumat terkini yg cik kiah dpt...minggu dpn br dpt result tu katanya. sekarang ni depa tgh update penempatan...la pulak...jgn2 ada org dah minta tukar dah ke apa...jgn2 dah ada org yg nangis2 takmo kena tukar. hahahahhahah..mana laaa tau kan.

jan...

ada kawan bg kat cik kiah cerita ni...sekadar hiburan. buang lenguh kat bdn. hahahahhahha

Kisah Janda Yang Nakal
Tersebut kisah sorang janda yang dah 2 kali bersuami. bercerai dengan suami yang pertama sebab suaminya tu yang suka memukul dan mendera. sementara

suami ke-2 pulak walau pada mulanya bahagia tapi akhirnya suami tu menceraikan dia dan kahwin dengan pompuan lain. jadi selepas beberapa tahun, janda ni yang masih cantik mengambil keputusan untuk berkahwin buat kali yang ketiga. dia lantas mengiklankan diri untuk mencari jodoh ketiganya. si janda tu meletakkan 3 syarat:

1. lelaki tu mesti berjanji tak akan memukul atau mendera
2. lelaki tu tak akan lari meninggalkan dia
3. hebat di ranjang

so, selang beberapa hari, dtg sorang mengetuk pintu dengan kuat. lalu si janda tu pun bukak pintu.
alangkah terkejutnya dia bila yang datang tu tak berkaki dan bertangan. "saya datang untuk cuba nasib jadi suami awak" kata si lelaki kudung tu.

Lalu si janda tu meminta si lelaki tu untuk menjelaskan kalau dia dapat memenuhi 3 syarat seperti dalam iklan.

Lalu laki tu berhujah: "syarat yg pertama, dah tentu saya dapat penuhi disebabkan saya tidak ada tangan untuk memukul awak"


"Syarat yang kedua, mana mungkin saya akan tinggalkan awak disebabkan saya tidak ada kaki untuk berlari"

"Jadi syarat yang ketiga tu bagaimana nak buktikan " celah si janda tu.


"Eeerrrrr, cuba awak fikir. tadi saya ketuk pintu dengan apa" ujar lelaki kudung tu dengan bangga.


Fikir2 lah sendiri ekkkk!!!!!!! !!!!!!!!


Hahaha hahahah
Jgn mare………

kuda belang


gambar kuda belang...hahahhahhaha...kuda belang yg tepi tu gemuk betul. sbr saja laaa...
cheeadam...cik kiah pun dok tertunggu2 gak ni...tgk2 yg ustaz habib je ada ni...apa hal. katanya tarikh surat tu...16 April pulak. wengong betul laaaa. naik menyampah dah adegan tunggu2 ni.

kalau dpt...

cik kiah teringin nak luahkan apa yg terpendam lama disudut hati ni. kalau dpt dh44..adakah kita akan melakukan tugas dgn sewajarnya utk dh44. bukannya apa...cik kiah dok tgk2...bkn sekali dua..tp byk kali dah. selama bekerja ni...ada pernah cik kiah tgk..org yg sepatutnya menjalankan tugas DH44..tetapi acap kali mengelak utk melakukannya. yg selalu tak buat tu adalah seperti...masuk meeting sbg DH44, menyertai kursus, bengkel atau seminat sbg DH44. kenapa ye? cik kiah selama kerja ni jarang menolak jika org minta pi kursus atau mesyuarat. sbb apa ye. sbb suka juga sekali sekala dpt keluar jln2. boring gak dok kat poli je memanjang. alasan yg selalu org bg kalau tak nak join...payah nak tinggal anak...anak2 sekolah...payah laa. tak ada org nak urus. ermmm...teringat kata kaunselor masa cik kiah pi kursus hari tu...masa dok bercinta ni dia galakkan pasangan bercinta utk sama2 tgk slip gaji dan fail meja masing2. bknnya apa supaya bakal pasangan kita tu tau siap2 dah gaji kita ni berapa...bidang tugas kita ni apa. supaya tak timbul masalah kemudian hari. cakap senang laa kan. cik kiah tak ada lagi anak2 yg bersekolah rendah...sekolah menengah. mungkin susah kot nak tinggal. siapa nak uruskan makan minum..pakai depa. tu laaa pentingnya kerja sama. tu laa pentingnya peranan suami pula. suami bkn setakat bg benih je...buat anak. kena laa juga sama2 jaga anak. jgn bg alasan pulak...suami tak reti. dah tu apa yg dia reti. reti hayun je? kan dah kena. boring betul. alasan ni memanjang bleh bagi. tgk2 org lain pula kena pikul beban tugas kita. time org lain sakit tak dpt buat kerja..pandai pula jd reporter...pi report kat org atas. mengata kat blkg. bagus punya ayat...time diri sendiri bg beban kat org...tak sedar pula. bg cik kiah senang je...bak kata kaunselor tu...aku terima...aku pasrah...aku rela...aku redha. br hati jd tenang.

lagi2 dh44

kisahnya...ada org bgtau cik kiah...yg dpt cuma 1381 org daripada 1520....so...ada peluang ke kita ni?? :)
kalau tanya pendapat cik kiah...rasanya mcm payah saja nak dpt utk org2 mcm cik kiah ni...yg tak pernah dpt anugerah cemerlang...yg tak de pun kerja atau hasil yg org boleh pandang 2 kali...faham maksud cik kiah? yg dpt tu rasanya semua yg mmg sedia dok memangku tugas dh44 sekarang ni...yg pernah dpt cemerlang...yg folionya tebal bagak. yg mcm2 sumbangan dan sijil yg dia ada...dan mungkin juga yg ada kabel2 besar..bawah tanah atau atas tanah. mungkin yg penemuduga tu...kenal akrab dah dgn dia. mana laa kita tau kan. so mcm cik kiah ni...jgn harap sgt laa nampak gayanya. hahhahahhah. utk su dgn farid...jgn risau...cik kiah akan teman kawan2 cik kiah sediakan folio minta sekali lagi...bersama2. hahahhahha. gigih.

Wednesday, 30 March 2011

dh44 lagi

gambar atas tu masa kat sekolah menengah teknik alor setar. yg pengawas tu...baju kaler biru tu...rasanya tahun lepas dia ada email cik kiah...ajak join reunion. cik kiah berminat nak join tp ada masalah bila nak bawa family. payah sikit. tgk laa lain kali bila depa buat lagi bleh laa nak join. sebenarnya cik kiah tgh tunggu result utk 44. katanya esok nak keluar. katanya. mcm2 katanya pasal dh44 ni. katanya kalau dpt pun akan ditukarkan ke tempat lain. katanya tak ditukarkan...katanya mcm2 laaa katanya. sampaikan ada kawan2 cik kiah yg call kat putrajaya...tanya mcmana kisahnya dh44 ni. org putrajaya suruh tunggu khamis...esok laa. depa akan fax surat ke poli masing2. kawan cik kiah tanya laaa sbb ada org dah dpt tau depa dpt ke tak..org putrajaya kata tu semua khabar angin. maklumat tak pasti. nak pasti...hari khamis katanya. katanya lagi...asyik2 katanya. sampaikan yg dok tunggu2 ni mcm2 perasaan ada. gembira...syok...siok laa kalau dpt. suamiku org parit buntar..depa kat sana kalau syok tu depa sebut siok. hahhahahhaha. tp kalau dpt..dan ditukarkan ke tempat lain...jd tak syok laaa pulak. sbb mcm2 sbb laaa..rumah dah beli kat sini..dok byr hutang je skrg ni. suami keja kat sini...anak2 sekolah kat sini. family pun kat sini..mcm cik kiah...kakak cik kiah dok sekali dgn cik kiah...tiap2 hari cik kiah hantar dan ambik dia dr ofis kat perda. dia tak ada lesen kereta..tak ada lesen motor..mcmana nak ke ofis?? alamatnya kena laa dia menyewa kat area ofis dia juga..utk memudahkan dia ke ofis tiap2 hari...nanti kalau ditakdirkan cik kiah dpt 44 dan ditukarkan ke tempat lain. kalau....kalau ditakdirkan. mula2 dgr kata mungkin dipindahkan tu...mcm gubra laa juga. tp skrg ni dah tak ada perasaan sgt. harung saja laa walau apa yg dah ditakdirkan. mcm ckp kaunselor yg cik kiah pi kursus hari tu...aku pasrah...aku rela...aku redha. td kawan2 cik kiah kata mungkin akan ada org yg tak lena tidur mlm ni. hahahahhah..perli laa tu. sebenarnya mungkin gak tak dpt lena mlm ni sbb zulaikha demam. td dah bawa dia pi klinik. suhu 39.4. hebat. cik kiah mmg fobia kalau bdn zulaikha panas. sbb dia ni kalau demam boleh sampai masuk hospital. biasa dah dia tu dgn hospital. hospital bm...hospital kat yan. biasa laaa tu.

Tuesday, 29 March 2011

abg yg rajin

anak2 cik kiah ni byk gak mengikut sifat terpuji ayah depa. yusuf dgn zulaikha ni mmg jenis yg ringan tulang. tp zulaikha tu kdg2 bila mai time malas tu..kalau org suruh je dia cepat je jawab tak mau buat buat. rasa nak tampar je mulut. hahahhahaha. ni gambar abg tgh tolong adik pakai pampers. zulaikha tu mulut byk...umur bulan 7 ni dah genap 3 tahun tp tang kencing dan berak...tak reti nak ckp. kdg2 dia ckp..kakak tak nak pakai pampers dah...kakak dah besar. cik kiah pun tak buh laa pampers. tgk2 sat lg...terkencing dah. tak dan nak bgtau. mulut byk tp tang nak kencing tu tak terkeluar lg kot nak ckp.

 adegan ni masa hari sabtu baru ni. cik kiah dan suami tgh kemas rumah...basuh kain baju...lipat kain...zulaikha br lepas mandi nak pakai baju. dia selalu ckp...cikgu kata berdiri nak pakai pampers. hahhahah..ni adegan abg tolong pakaikan pampers kat dia sambil berdiri. cik kiah saja biar...nak tgk. lama gak. tak bleh pakai....

lepas tu abg suruh adik baring. dia nak buh pampers. baru laa berjaya. sorry...nampak berselerak...sbb tgh mengemas. lepas mengemas tu terus balik yan. tok dgn wan dia call bgtau depa beli durian tunggu cucu balik. cik kiah tak ckp pun kat anak2..tok dgn wan beli durian. masa sampai kat depan pintu...zulaikha terus ckp...wanginya...kakak nak durian. mcm tau2 pulak tok dgn wan beli durian kat depa. sengeh saja laa tok dia dgr.

bercuti

cik kiah cuti kecemasan kemarin sbb anak beranak tak sihat. zulaikha pun tak sihat. maknya pun tak sihat. dah cuti tu balik ke rumah sebelah suamiku pulak. tgk anak sedara dia sakit. paha melecur sbb terkena minyak panas. kisahnya dia terkena minyak panas masa goreng keropok utk tetamu yg mai rumah dia. melecur teruk gak. kesian tgk. dah laa kat paha. bleh diskaun laa nanti. hahahhahahahha...mak dak melawak laaa. kesian tgk. hari ni cik kiah pun ok sikit...so bleh laa mai keja. dgn baju baru. jgn tak tau...pagi ni serba merah. luaran saja. dlman tak laaa. hahahhahahah. merah ni bersemangat. masa nak beli kain ni dulu...kawan cik kiah ada kata...biar betul. hahahhahahha. lama gak br dpt siapkan baju ni. jahit sendiri tu yg slow. bila ada mood br laa jahit. siap lekatkan batu lagi ni.

 tudung merah...

 nak tunjuk bunga kat tudung...

batu yg br dilekatkan mlm tadi...mlm td terlajak rajin...dok lekatkan batu ni kat baju. ingat nak lekatkan byk laaa...tp suamiku kata tak cantik byk2 sgt. dia pun rajin dok tolong lekatkan juga.



Sunday, 27 March 2011

semasa remaja

ini gambar cik kiah dgn along semasa kenduri sepupu cik kiah kat pahang. masa ni along kanak2 lagi. along masa kecik2..comei. comei sgt. mata dia yg besar dan hitam. bulu kening tu tebal. hitam. kalau jln2 kat kedai cina...sure cina2 tu tegur..mata dia. hitamnya. along mmg kesayangan kami sekeluarga. tah la knp...mungkin sbb dia wujud dlm family kami masa tu kami semua dah besar2 dah..tiba2 ada wujud si comel tu. nak apa semua bagi laaaa. hhahahahhaha. sbb tu laa dia jd amat2 manja dgn kami. masa ni cik kiah pakai tudung mcm sport car. sat pakai sat tak pakai. sesedap rasa. hahhahahhah.

yang ni pulak gambar dgn ainul...masa kat itm. mlm tu ada dinner. bergaya sakan laaa tu kononnya. masa ni slim gila lagi. masa masuk itm...berat cik kiah cuma 43kg. lepas tu makin naik...dan naik...masa keluar dr itm...dah jd 45kg. slim lg. tp bila masuk je ittho..berat naik...jd 52kg. best kot sambung bljar kat ittho. tak ada bukit2 mcm kat itm. kat itm shah alam dulu tu...time nak ke kelas kat bangunan menara tu...jenuh panjat bukit nak ikut jln mana...semua ada bukit. tu baru laa namanya menara gading. mau ingat balik seksanya panjat tangga 'batu cave' kat menara tu. tak tau itm shah alam skrg ni mcmana. katanya makin anggun. masa cik kiah keluar dulu...bangunan kat belakang utk budak2 kejuruteraan tu br dlm pembinaan. rasanya. memory dah kabur dah. teringat adegan sesat2 kat kl dgn ainul. hahahahhahah...tiap weekend...kalau tak balik kampung..mesti buat adega mengarut dgn ainul. pi jln2 ke KL. wow!. hahahahhahah. sesat kat KLCC. silap naik bas. sesat kat pudu. dok keliru antara hentian pudu dan puduraya. rupa2 tempat yg berlainan. lepas tu...jalan2 ke jalan telawi kat bangsar. tiba2 ainul ajak jalan2 waktu mlm. ainul ada kereta. dia kata nak ajak teman keluar makan. tgk2 kami sampai ke jln telawi. turun gak jln2. tp pegang tgn sbb takut sgt. tgk jln telawi masa tu mcm satu bandar org putih. bandar kat luar negara. hahahhahahah. dgn muka2 org yg nampak sgt mcm mix. dgn pakaian org2 kat situ. dah tu dgn adegan org mabuk2. takut sgt. pengalaman tak dpt dilupakan. menyeronokkan. kami suka meneroka. tp tak laa smpai masuk disco tu. lg laaa tak berani. hahahahhahahah. byk betul kenangan cik kiah dgn ainul. nanti bleh cerita kat anak2. ermmm..pengalaman tgk gambar Titanic kat panggung. bulan puasa masa tu. cik kiah nangis2 tgk Jack nak tenggelam. masa balik tu nak terjatuh kat tangga bas number 58. sbb terlalu letih. puasa kan. tp seronok laaa kawan dgn ainul. bygkan kami boleh buat adegan tgk wayang...dah habis...keluar...masuk semula..tgk cerita lain pulak. hahahhahahah...gigih. semua tu dah berlalu. sekarang ni tak dpt dah nak pi tgk wayang. nak pi bila? dgn anak2 dua ketul tu?? jgn harap laaaa...

gambar lama

balik kampung tgk ada gambar lama...masa sekolah dulu2 tu...

ini adalah gmbr cik kiah semasa darjah 3. cikgu suruh buat anak patung guna telur dan bahan terbuang. kat dpn tu mak cik kiah. dia tgh penin pala nak ikut karenah anak dia yg sorang ni. patutnya ada sekeping lagi...cik kiah tgh nangis. sbb kakak cik kiah suka menyakat. tiap kali telur tu pecah...adik dia akan menangis.
umur 9 tahun...rambut panjang pi sekolah. tiap2 pagi mak cik kiah akan buat tocang. berkilat rambut sbb dia suka buh minyak rambut yg india tu. apa tah namanya. minyak lenga kot. yg bau 'harum' tu. tp lepas tu rambut tu terpaksa potong sbb terjangkit kutu. budak2 sekolah kat kampung dulu2...biasa laa bab2 kutu ni...

ini adalah gambar masa darjah 6. cikgu tu nama cikgu zanariah. mcmana ingat?? sbb ada tulis kat blkg gambar. hahahhahah...cik kiah kan payah sikit bab2 nak ingat nama org ni. kawan2 dlm gambar tu...tak ingat sgt dah nama depa..ingat laaa 2 3 org mcm tu. tp yg paling2 ingat sekali ialah yg lelaki sebelah cikgu tu. namanya amir. orgnya baik, bersopan santun. suka main dgn kawn2 pompuan ni. penah tu...dia tawarkan diri nak main netball dgn kami yg pompuan2 ni. hahahhahahah. pdhal masa tu geng lelaki tgh main bola sepak. sbr saja laaaa...amir ni minat melukis. selalu kami berdua2 lawan2 lukis nak tgk siapa yg cikgu ambik pamer kat belakang kelas. bangga laa kalau dipamerkan. amir...sekarang ni dah jd doktor kat hospital kat kampung ni. masa cik kiah ngandung kat zulaikha..pernah laa pi jumpa dia kat hospital. kagum laaa bila tgk ada gak kawan jd doktor. berjaya. yg pompuan sebelah cikgu tu...kalau tak silap cik kiah...namanya norizan. adik ipar kepada tok mudim kat yan. hahahhahahahah...katanya dulu dia belajar law. dah jd lawyer laaa kot gamaknya. tak tau sgt cik kiah pasal org lain tu. sbb masing2 dah tak pernah nampak dah kat kampung. kalau nampak pun rasanya tak kenal dah kot.

ni dah sekolah menengah dah masa ni...ni gambar amir dgn haris. budak2 pandai kat sekolah menengah yan masa tu. haris tu katanya sambung belajar kat oversea. bidang kejuruteraan. cik kiah kagum dgn depa 2 ni. tak belagak walaupun pandai. masa ni depa mai raya kat rumah cik kiah. mak pak cik kiah berkenan laa cik kiah berkawan dgn depa 2 ni sbb sorang tu anak tok bilal kat kampung. sorang lg anak kawan mak cik kiah kat kampung asal mak cik kiah. tgk2 jd kawan2 anak dia. syok laa dia. kisahnya...masa kat sekolah menengah yan...kami belajar sama2 lepas tu ambik SRP. masing2 dpt result yg agak bagus. cik kiah sambung belajar kat sekolah teknik alor setar, haris sambung bljr kat MRSM mana tah...tp amir...tak nak pi mana2 pun. dia nak belajar gak sekolah menengah yan jugak. dok kat kelas sains. cik kiah kagum...sbb walaupun dia belajar kat kampung saja...tp berjaya juga jd doktor. pengajarannya...tak semestinya kita sekolah yg glamer...tu akan berhasil menjadi seorang yg berjaya. kagum dgn amir.

Saturday, 26 March 2011

jalan-jalan tgk kenangan lama...

cik kiah jln2 tgk buku muka...dah lama tak tgk. ni br ada kesempatan. agak menyeronokkan bila tgk balik gmbr2 lama masa kat itm dulu..masa tu kurus lg. haahhahahaha...

rasanya ni masa kat kelas bahasa mandarin...jgn tak tau...dulu tu cik kiah ambik kelas mandarin utk elektif selama 5 semester. agak menyeronokkan. belajar bahasa ni mmg laa susah tp belajar apa yg senang? semua kita kata susah masa zaman belajar tu. seingat cik kiah...cik kiah cuma pernah dpt A sekali saja utk kelas mandarin. nak cakap mandarin? hahahhaaha...la ni kalau suruh ckp mandarin...maaf laaa..takat ni hao ma tu boleh laaa..lain2 tu lintang pukang gak. kdg2 penah gak ckp sikit2 dgn student cina..sesaja...setakat dengyixia...heng nan...yg simple2 tu ok laaa jugak. kalau student dgr..depa akan terkejut...puan tahu mandarin?? hahhahahahah...lepas tu puan dia nak belagak laaa pulak...terus ckp...jgn main2 dgn saya...saya faham apa awak ckp. ermmm...
masa kat itm...mmg la byk kenangan tak dpt dilupakan. cik kiah dulu tu stay kat kolej anggerik kat itm shah alam. lama gak kat kolej...lepas tu sewa kat luar pulak..kat seksyen 17. jln temakul...temakul ke tembakul? hahahhahahah...lebih kurang laaaa. duduk serumah dgn kawan2 satu kelas. tp ada sorang kawan baik...sampai skrg ni...cik ainul. dia mmg sahabat sejati..sampai bila2 pun...dia tetap kawan sejati cik kiah. ingat lagi...cik kiah pernah jatuh sakit masa kat rumah sewa tu. muntah2..sampai pitam. masa nak pitam tu ainul ada kat sebelah..cik kiah ingat lagi...time pitam tu ainul pangku heret cik kiah letak kat tepi. dengar dia dckp...badan mcm btg balak...wei...apa ni. cik kiah dgr tp tak daya nak buka mata. lembek. lepas tu dia bawa pi hospital klang. awal pg ke mlm tah masa tu...tp org tak layan kami laa...dia dah marah2...pimpia cik kiah pulak...naik keta pi hospital swasta kat shah alam. hospital mawar. tah ada ke tak lagi skrg ni. hhahahahhaha...masa tu ingat lg doktor tu tanya apa...period ok ke? hahhahahahhaha...terkejut cik kiah. apa kejadahnya tanya period. mesti laaa ok. keluar tu...pusing2 belakang tgk2 rupanya maternity hospital. patut laaa tanya period ok ke tak. hahahhahahahahaha...ingat lg nul?
masa tu br laa cik kiah sedar...siapa kawan sejati cik kiah. br laa dpt menilai mcmana sebenarnya maksud kawan sejati tu. kawan baik. payah nak jumpa.

Friday, 25 March 2011

tgk ni

ada pengajarannya...
video

tukar

cik kiah tgh tukar address email utk log in masuk blog ni...sblm ni guna je email ofis...sbb selalu buka email tu..tp kalau ditakdirkan tuhan nanti dah tak dpt guna email tu lagi...elok tukar siap2..guna je email yg lain pula. cuaca skrg ni tak menentu..mcm2 boleh jd. kena laa ready siap2.
pg ni awal pulak mai ofis sbb anak2 tak sbr dah nak pi sekolah. sbb pg ni ada sambutan birthday si yusuf kat sekolah. semalam pi beli kek kat damiral. kek segera. hahahhahah...ada gmbr spiderman kat atas tu. tp tak dpt laa nak ambik gambar sbb tak berani nak buka kat rumah. nanti terjerit2 pulak suruh potong. cuma ckp je kat depa...mak beli kek spiderman kat abg..bawa pi sekolah nanti. zulaikha siap buat adegan merangkak mcm spider lagi...dgn berbogel sbb nak pi mandi. spider tgh merangkak nak pi mandi. hahhahahhahahha. pukul 7 dah ada kat dpn sekolah depa. sbr saja laa. tah laa apa jd masuk dlm tu. jgn2 terjerit2 nak tgk gak rupa spider tu. tp mesti cikgu dia pandai pujuk. depa tu...ckp cikgu lagi power dr ckp mak. selalu tu kalau time birthday mcm tu cik kiah bg jajan je. bungkus byk2. tp bila dikira2..jajan pun sama je harga dgn kek sebijik. nak kena balik pack pulak kat rumah. maleh laaa..tu yg beli kek. cdg tu nanti utk zulaikha pulak nak beli kek princess pulak. hahhahahaha...selalu cik kiah kena perli dgn cikgu depa tu...siap ckp kat zulaikha depan2 cik kiah ni...nanti ika suruh laa mak beli beg princess. sbr saja laa..baju princess. maklumlaaa..zulaikha tu suka bergaya mcm lelaki. memanjang jeans je dia. takdenye...pink2 tu kilat2 tu. hahhahahhah. lasak sikit dia tu. 2  3 hari ni asyik tak sempat nak ambik gmbr. nak rakam ke apa...otak melayang ke mana2 tah.

Thursday, 24 March 2011

hiburkan hati

tak mau dok susah hati fikir 44 tu dah...meh jln2 kat blog ni. agak menarik...

http://tiffinbiru.blogspot.com/

rajin mat gebu ni...mengiurkan....

blog walking....

cik kiah sesaje jln2 masuk kat blog tu lg..blog yg menyedihkan. ada kawan cik kiah jln2 kat situ sampai bengkak2 biji mata. pg ni masa jln2 tu terbaca ini...

Every Mother's Nightmares??

As-Salam...

Dah lama mumy nak cerita pasal ini. Tapi asyik lupa.Bila teringat.Cakap dalam hati, takpa nanti-nanti tulis.
Lepas tu lupa balik. Hari ni teringat balik...  terus tulis...

Dulu, masa mummy mula-mula mengandungkan Alanna.
Mummy dapat tahu teman sepejabat mummy juga turut mengandungkan anaknya yang kini telah berusia 1 tahun 9 bulan.
Anaknya sebaya Alanna...Lahir pada 24 hb Ogos 2009, sama tarikh dengan Alanna.
Bezanya cuma Alanna lahir pada 8.30 pagi dan anaknya pukul 11.30 pagi.
Dan satu beza lagi anaknya lelaki dan sihat.Oh..tidak lupa, dia dilahirkan di  hospital swasta ternama, manakala Alanna hanya di hospital kerajaan.

Mummy juga sebenarnya, adalah senior kepada teman ini, sewaktu kami di UTM dulu.
Oleh kerana mummy terlebih dahulu berpengalaman dalam hal-hal mengandung dan melahirkan Nadime,
dan teman mummy pula sedang mengandung anak yg pertama maka kami selalu bertukar-tukar cerita,
dan dia selalu bertanya tentang apa-jua hal yang berkaitan dengan "pregnancy" pada mummy.

Kawan mummy ni jenis gelabah sikit, runsing je...setiap hari ada je soalan-soalan yang hendak ditanya...
Tapi mummy tak kisah, biasalah anak pertama kan... mesti selalu tertanya-tanya ini apa itu apa...

"kak ayu..pagi tadi kan keluar banyak discharge....kenapa ek..normal ke??"
"kak ayu.. semalam kan perut i cramping sangat..mengeras..memang macam tu ke??"
"kak ayu.. semalam im craving for jeruk, i makan banyak sangat tak pe ke??''



hihi...macam tulah setiap hari... Tapi pernah sekali dia bertanyakan mummy tentang satu soalan ini...
Soalan yang mummy ingat sampai ke hari ini...
Ada suatu pagi.. dia bertanya...masa tu kandungan kami mencecah ke usia 3 bulan...

"Kak Ayu, kak ayu pernah terfikir tak macam mana kalau tiba-tiba kita dapat anak cacat??
  i takutlah... serius i takut... malam-malam bila i terfikir..i tak boleh tidur.."


Mummy terkejut....kenapa pulak tanya macam ni..

"Hish, u ni...kenapa terfikir sampai kesitu??"

"Xdelah..i terfikir je... i rasa kalau jadi macam tuh..macam mana i nak terima yer... serius i takut"

"Insyaalah xde apa-apa...u jangan lah pikir menda-menda macam tu....."

"Tak...... hari tu i pergi Mall, i nampak mother, cantik sangat..tinggi, putih.. seksi..
fesyen up to date... macam 'anak lot' lah... dia tolak stroller..tapi anak dia cacat..."



"Macam xbest kan, mak cun giller..tapi anak cacat..."

"i tak boleh bayangkan kalau i jadi dia...macam susahnya nak hidup gembira macam tu..tuh semua faktor keturunan ke kak ayu??"
...sambungnya lagi.
(untuk pengetahuan semua, kawan mummy tuh, pun anak 'somebody' yang dah biasa dengan kemewahan..tapi baik hati..)

"Ish u...dah..dah..kesian kan budak tu..budak tu tak bersalah...mana u tahu mak dia tak gembira?? u jangan pikir lagi OK, u berdoalah agar tuhan berikat zuriat yang baik..yang sihat... "

"Tapi sebenarnya kalau ditakdirkan tuhan nak bagi kita anak istimewa macam tu...kita kenalah redho...nak tak nak kita kena terimalah...nak buat macam mana rezeki kita..." sambung mummy sekadar menyedapkan hatinya.

"Takut...memintaklah tak....weekend nih i ada app. dengan Gynea i.. nak buat prenatal check-up...
Dr nak cek baby ni ada masalah pertumbuhan ke tak..cacat ke tak...down syndrome ke tak..
 i tak sabar nak tahu lah... mintak-mintak semua OK.."


"kak ayu tak buat ujian tu ke?.."

"Tak, i check-up kat klinik kerajaan je..bukan private macam u...
so diorang tak suruh pun buat ujian ni...lagipun tu tak wajib kan...optional.."

"Oh....tak risau ke...."

"Taklah... i berserah je pada tuhan....insyaalah.."

"Nanti dah dapat result beritahu i k.."

"Of course!!!"


.......................................................................................................................................................................

Pengakhiran di sebuah cerita ini adalah...seperti sekian-sekian yang telah pun tersurat.
Dan bila teringatkan kisah-kisah silam ini...mummy rasa terpana..
Sungguh mummy tidak pernah menduga...
Mummy yang terpilih...... semuanya terbalik.
Walaupun mummy tidaklah setakut dan serunsing dia..

Mummy cuba fikir balik, apakah bezanya mummy dan dia...
Mummy cuba ingat balik apakah ada ayat-ayat yang mummy lafazkan pernah mengguris hati sesiapa...?
Apakah jawapan mummy dulu terlalu ego?
Mummy rasa mummy telah cuba sedaya upaya , untuk menjawab tanpa menyakiti hati sesiapa..

Adakah dulu mummy juga sepatutnya turut takut...
dan bukan dengan yakin melafazkan kata
'berserah'....

 Jauh disudut hati mummy, mummy juga takut..
Dustalah kalau mummy cakap mummy tak takut...


Sebenarnya, Inilah igauan buruk...
inilah mimpi ngeri.....
bagi setiap ibu yang sedang mengandung...
Dapat anak yang tidak sihat... tidak sempurna...


Bila kita tanya pada semua ibu...

"Ibu, ibu nak baby macam mana?"
"Oh..saya tak kisah, cukuplah kalau baby saya sihat..."


Itu semua benar... tapi jawapan itu tidak pernah jujur....
tidak pernah akan jujur.........
jauh disudut hati mereka... terpendam suatu keinginan...


Semua ibu inginkan baby yang bukan sahaja sihat...
mereka seboleh-bolehnya inginkan baby yang comel.. yang mulus...
yang putih melepak macam snow white...bibir merah bak delima..
ada ibu yang teringinkan baby rambut kerinting bulat-bulat..
Ada yang mahu rambut lurus...ada yang mahu babynya hidung mancung.... 
semua mahu yang sempurna.. yang indah dimata... itu hakikatnya...
Apa yang terlihat indah dimata ..melebihi segala-galanya...


Tapi bila tiba waktu, detik yang ditunggu-tungu...
Lahirlah insan yang sekian lama kita nantikan...

Sungguh bahagia, sungguh indah bila menatap wajahnya...
hilang segala rasa sakit.. rasa perit...
Sungguh tenang... sungguh puas...
Sungguh sempurna...ciptaannya...
Sungguh sempurna melebihi apa yang kita bayangkan...

Sungguh sempurna...
Walaupun dia tidaklah berambut kerinting... hanya ikal mayang...ataupun tiada rambut..
Walaupun diai tidaklah putih... hanya kemerah-merahan..
Dan...
Sungguh sempurna...
Walaupun dia tidak sihat....  seperti yang kita mahukan....



Mengapa dia sungguh sempurna..?
Kerana dialah anak kita...
2 tubuh, mengalir darah yang sama...
Lahir dari rahim kita....
Demi Allah kita redha...
terima dia seadanya...
Hilang rasa syak...
hilang rasa malu...
hilang rasa takut...


MENGAPA??

Mummy juga tidak pernah tahu.. bagaimana datangnya perasaan itu.
Tapi inilah pesan mummy kepada diri mummy sendiri....
Selalulah bersangka baik pada kurniaan Allah ..
kerana Ini semua adalah rahsia Allah...



sebenarnya...mcm2 cik kiah fikir bila baca blog ni...tuan punya blog ni selalu meluahkan isihatinya dan merintih sbb anaknya dah meninggal dunia. memang menyedihkan. cuma masa baca tu...kita akan menjadi insaf seketika..tilik diri. pernah tak kita terfikir dari sudut org lain pula..entah laaa...kdg2 kita rasa mcm kita ni dilanda besar sgt masalah..tp kita tak sedar mungkin org lain ada lagi besar punya masalah.jgn ckp besar...tak kena kat kita...kita tak rasa laaaaaaa...
 
 

Wednesday, 23 March 2011

KEPUTUSAN KENAIKAN PANGKAT KE DH44

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ

Assalamualaikum  dan Salam Sejahtera

Merujuk kepada perkara di atas.

Keputusan kenaikan pangkat ke DH44 telah dikeluarkan oleh JPA, lebih 95% berjaya mendapat kenaikan tersebut  iaitu lebih daripada 1000 calun. Sekarang sedang menunggu penempatan oleh JPP.

Tahniah diucapkan. Mungkian ada yang akan gembira dan ada yang akan bersedih.

Minggu hadapan mungkin semua akan menerima surat sebelum 31.03.2011

Semoga tuan/puan akan bekerja dengan lebih bersemangat dan berpakaian dengan lebih smart.

Siap kotak.

Sekian, terima kasih

“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

Saya yang menurut perintah,


(HJ ROSLI BIN MOHD. ARIFF)
Timbalan Pengarah (Akademik)
b.p Pengarah,
Politeknik Seberang Perai.



cik kiah: ada harapan ke memasing ni? hahahhahahahhah...lu fikir laa cendii.

hangat hati...

cik kiah pi public bank td. nak tolong kakak cik kiah uruskan pasal akaun bank dia. tempat kakak cik kiah keja tu pelik sikit...depa tak leh nak keluar suka2 hati utk pi mana2. kalau nak pi bank..ada time bank cuma bleh guna 2 jam je dlm sebulan. tu pun punch out dan punch in. mcm2 jenis. nak makan pun kena pi beli...bungkus dan mkn kat ofis. tak leh mkn2 bersenang lenang kat luar time ofis. dgr tu mcm kagum laa jugak. wow! berdisiplinnya. tp sebenarnya...ikut org juga...kalau yg 'bawal' tu...senang je kalau nak kemana2. kalau yg 'bilis' ni...terseksa laaa. ada mata2 yg melaporkan. rasanya kalau nak buat peraturan..kat mana2 pun laaa...elok digunapakai utk semua yg bekerja kat situ. jgn tgk saja kalau pegawai ambik kesempatan...yg bawahan terseksa. yg baik dgn kita tak kena tindakan apa2...tp yg tak baik dgn kita...tak leh nak buat apa. ok laaa.. :(
mula tu dok nampak mcm nak pi public bank kat taman bandaraya dekat dgn church kat bm tu. pusing2 tgk parking penuh. anjing pun byk. tak jd laaa..pusing balik pi public bank kat bm. dpt satu parking kat dpn kedai kek. park laa kat situ dgn jayanya. masuk bank...keluarkan duit. jumpa org bank...lama gak. keluar tu time nak balik...tgk2...

 ni kereta kat dpn..tak rasa nak marah sgt..sbb dari awal masuk tu mmg kereta ni dah ada kat situ pun...

 kereta sapa tah kat blkg ni...parking sesuka hati. bukan ada parking lot pun dah kat parking tu. suka2 hati saja parking kat situ. rapat gila pulak tu dgn keta cik kiah. takdak polis pula nak mai saman dia. geram betul. lama gak cik kiah tunggu dlm keta. dah tak leh nak keluarkan keta sbb rapat dgn yg depan...rapat dgn yg blkg. hangat hati betul. lama lepas tu br tuannya mai. melayu...keta tu number PJU..ingat lg..persona. sbr saja laaa...

lepas tu pi byr bil maxis...bayar cukai taksiran bangunan kat mpsp...sebenarnya cik kiah tak penah terima pun lagi bil utk separuh tahun..utk tahun 2011. tiba2 last week jiran cik kiah tanya...byr dak lagi cukai taksiran utk 1/2 tahun 2011?? tercengang2 gak sbb tak dpt pun bilnya. dia kata patutnya kena byr sebelum 29 atau 28 februari..so kena denda dah ni. dia pun bengang2 gak sbb tak dpt bil. bila semak kat mpsp..kena byr dgn denda rm10. mmg laa tak byk sgt rm10 tu...tp tetap duit gak tu. bleh buat beli makanan dah...bkn 10 sen tu. hangin laa juga. oleh kerana bil tu yg tak sampai...tak sampai...cik kiah kena byr denda. sbr saja laaa...dah byr pun td. org kat kaunter tu siap pesan...jgn lupa byr pula bulan 7 nanti. kot2 bil tak sampai jugak. memang dijangka ke? nak tanya gak...mmg dijangka ke bil tak sampai?? tak tanya pun kat dia td...mls nak bising2. sbr saja laaa... :(

Tuesday, 22 March 2011

blog walking lagi.....

cuba tgk blog ni...baca...amat2 menarik. bleh bengkak biji mata ni...tersentuh hati betul.

http://mayyonnizz.blogspot.com/

kita kena bersyukur dgn apa yg kita ada. hargai apa yg kita masih ada...

bocor...

rumah cik kiah yg anggun dan cantik tu...hahahahah...anggun apa. tp ckp laa anggun utk menyedapkan hati sendiri. masa mula2 beli tu mmg tak ada masalah apa pun. dgr rumah org lain ada yg bocor kat bumbung...bocor kat toilet...dinding retak...dgr mcm ngeri. ada yg sampai kena keluarkan duit ribu2 utk baiki rumah. padahal br lagi duduk. rumah cik kiah pula...dah duduk dekat setahun br laa buat hal. masa tu cuma ada bintik air bulat kecik saja kat siling rumah. kat ruang tamu. terus komplen kat pemaju. depa pun mai laa pebaik. dah ok laa. skrg ni masalah terkini...time ujan lebat saja...sure air masuk dlm rumah kat toilet dlm bilik cik kiah. masuk laju...mcm air pancur. kalau time suamiku ada kat rumah...ok lg. dia pun panjat laa naik kat atas tu..susun semula atap genting tu. ptg semalam pun jd lg..sempat gak cik kiah ambik gmbr curi2. hahahahhahaha..bini dia takdak keja.

 dia panjat ikut tingkap. kami tak ada tangga kat rumah.

dia muat laa lubang sebesar ni...kalau cik kiah...sure tak muat dah. silap haribulan...roboh terus. berat. ahhahahhahahhahah...nasib laa ada gak 'jantan' nak buat keja ni. bygkan kalau tak ada dia..kena pulak upah org buat semua ni. kena bersyukur ni. :) ni yg buat terlebih syg ni.

ayam penyek...

cik kiah selalu gak pi ronda2 kat jucso perda. sesaje. kdg2 sorang pun jd keja gak ronda2..kdg2 dgn kawan2. td ada kawan cik kiah ajak try makan kat restoran ayam penyek. asalnya kakak cik kiah laa ckp dia penah pi mkn kat situ dgn kawan2 dia. dia kata sedap. jd cik kiah dgn kawan pun berminat laa nak try. nampak mcm best. tgk2 menu...mak ai!! air kosong...50 sen. ayam penyek..rm8. nasi putih...rm1.50. dahsat gak harganya. dah mahal sgt..kami pun kongsi2 je laa mkn. ambik ayam penyek ni...
 dah makan dah separuh br teringat nak ambik gmbr..ni ayam penyek..rm8.

ni pula..apa namanya tah...ada telur 2 biji..tempe 3 keping, tauhu. ada sambal tepi tu. rm4 lebih. tambah nasi putih 2 dgn air jd laaa rm23.10. bleh tahan laaa. bg org yg berjimat mcm kami ni..mcm tak berbaloi le harganya. walaupun org tgk kejanya pensarah..tp kena gak berjimat2. kalau nak bawa family mkn kat situ...rasanya mcm tak berbaloi laaa. lebih baik beli ayam sekor. balik perap kat rumah...buh laaa bawang sikit, halia campur kicap dgn madu. goreng. sedap gak. nampaknya...cik kiah dah jd makin berkira skrg ni. hahahhahahhahah.......


test math utk carry

cik kiah br lepas jaga ujian kelas carry utk math 2. rupa2nya ramai dlm kelas tu cik kiah penah ajar dah dulu...muka2 yg dikenali. byk jugak adegan meniru. boring betul tgk. dah laaa carry...meniru pulak. sakit hati betul tgk. tp sbr saja laaa. budak ni...cik kiah tak ingat dah nama dia...tp dr dulu dia mmg control macho...bergaya bkn main lagi. tp harap ke gaya saja. carry jugak.

 asal kelas dmt ni...kelas ni dulu tak ramai...cik kiah cantas lg...so sem ni utk math 3 tinggal sikit je laa..yg betul2 ok...br berjaya ambik math3

 cik kiah penah ajar gak dia ni...kelas skm. tak ingat dah skm mana. tp td geram betul....meniru dgn jayanya. last2 tak tahan sgt..pi ambik terus nota yg dia dok curi2 tgk tu. sakit jiwa betul.

 yg ni pula...sem lepas dah hantar masuk program mentor mentee..program utk bantu student yg lemah..buat group...yg pandai tolong yg lemah. dia ni mls nak mai aktiviti tu..sampaikan mentor dia ckp...puan..org ni kalau nak pandai..ada usaha sendiri. dia ni jenis yg tak nak usaha. payah cakap laa puan...tu mentor kawan2 dia sendiri yg ckp. bkn cik kiah ckp.

last sekali bila dah tak reti gak jwb...terus lentok kat meja. tak ada daya usaha. bkn kelas yg cik kiah jaga saja yg suka meniru...kelas cik kiah sendiri pun...menurut laporan yg diterima...byk betul cubaan meniru. sampaikan yg jaga tu rasa tertekan. 

english education

mlm td zulaikha balik rumah dok cakap ini...


dia dok kata today is monday...bila tanya tomorrow is?? dia blur. hahhahahha. br belajar today saja kot..tomorrow tak lagi. lepas tu cik kiah suruh baca doa nak tidur pulak...ni adik baca




betapa kalutnya dia baca. ayah dia kata dgr mut2 saja. yg lain tak dgr pun. lepas tu abg dgn adik baca bersama2 pulak..dlm versi yg elok sikit laa...


ni adegan sebelum tidur mlm td. letih betul mlm td. tp untung gak ada unsur2 hiburan 2 ketul ni sebelum lena. ahahahhahahha...kena berterima kasih laa kat cikgu dia kat sekolah tu. berkesan betul depa ajar. ayat...cikgu kata tu sentiasa dok dgr. cikgu kata mkn tak leh tgk tv...cikgu kata nak makan jgn cakap, cikgu kata jgn bicing, cikgu kata jgn gaduh, cikgu kata jgn lari nanti jatuh sembam berdayah mulut, cikgu kata...mcm2 cikgu kata. bagus betul. hhahahahhahah...semua ayat cikgu tu diguna pakai.

Monday, 21 March 2011

suasana konvo

pg ni cik kiah mai ofis awal...sbb kena bertugas utk konvo kat dewan. dok lepak2 kat dpn sementara tunggu kj mai...buka pintu. sempat gak rakam ni.

video

ini pemandangan ibubapa nak parking kat padang depan ofis cik kiah. anak2 nak konvo ni...semangat. yg bertugas pun semangat juga. bunyi serupa burung dah memasing. keja tiup. best. hhahhahahha..sebenarnya yg hari ni tak laaa sehebat pg semalam. pg semalam tu dgn jem jalan kat dpn ni. depa pula keja dok tiup. tak fikir pula org kat dlm kereta tu dgr ke tak. rasanya polis trafik pun kalah dengan depa yg bertugas ni. tp alhamdulillah...nasib baik ada tukang tiup tu..kalau tak...tak tau laa nak jem mcmana. ni pulak gambar pemegang cokmar tgh lepak tunggu utk bawa cokmar..hensem2 belaka. tp gmbr kurang berkualiti. mls laaa nak usung dslr yg besar tu. leceh.


masa cik kiah konvo kat U dulu nampak mcm pakcik2 saja yg bawa cokmar ni...ni generasi baru kot skrg ni...pakcik2 dah tak larat usung cokmar dah kot.

Sunday, 20 March 2011

konvo

konvo hari ni..td cik kiah bertugas sambut VIP. ermm..tak sempat nak ambik gmbr. hujan lebat. tp seronok laaa tgk mcm2 gelagat org. tgk yg pompuan India bergaya dgn sari masing2. mcm pavitra rishta. wah!! meleret sari. yg tali2 kat blkg. cantik. ada yg mcm kajol...mcm rani..mcm2 ada. dok tgk pulak yg melayu...cantik pulak depa pakai tudung yang manik2 berjurai2 tu. tak sempat nak ambik gmbr. tp dok bygkan kalau cik kiah yg pakai. hahhahahahhaha...well...sendiri sedar dah. tp bila tgk tu teringat laa masa cik kiah konvo dulu2. dpt je surat konvo tu...mak dgn bapa cik kiah kalut dah cari baju. bapa kena pakai baju batik. tak pun kemeja tgn panjang. beli kemeja batik semata2 nak pi tgk anak konvo. mak cik kiah pulak ada penyakit kencing manis...kerap buang air kecil..nak masuk dwn tp nak duduk kat blkg sekali..dkt dgn pintu. dia kata malu kat org nanti kalau kerap sgt pi toilet. tp dia tak keluar pun pi toilet. berjaya menahan. hahahhahaha...sbb malu kat org. masa konvo kat uitm...mak cik kiah kata dia tak rasa apa pun time tgk anak dia atas pentas. tp masa konvo kat utm..dia kluar air mata tgk. sbb masa tu dia rasa terharu sbb anaknya berjaya..dah ada kerja. gamaknyakan...masa konvo uitm tu..dia pun blur apa laa anak dia nak buat lepas dpt degree. hahhahahah..kenangan lama.

Saturday, 19 March 2011

mai jwb soalan ni...

Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan
digagalkan dr Ujian SPM.


*1. Siapakah yang membuka Melaka?

a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

*2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah
kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides , siapakah dia?

a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

*3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak ?

a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

*4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?

a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

*5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang...

a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak e. Tuk Bulu Hidung

*6. Pahlawan Melayu di Pahang..

a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

*7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk
Maharajalela?

a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

*8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?

a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

*9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan
Melaka?

a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

*10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?

a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

*11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?

a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

*12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?

a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

*13. Siapakah Ketua Kominis Malaya ?

a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

**MAAF...... ANDA GAGAL DISEBABKAN SENYUM SEMASA JAWAP ...**

mcmana pula kalau suami mengamuk...

minta simpang laa..tak nak laa berdepan dgn situasi suami mengamuk. ada kawan cik kiah tanya mcmana nak buat kalau suami mengamuk...suami cik kiah...

yg baju merah tu...seorang yg amat2 jarang mengamuk. hahahahhahah..bukan nak puji melangit la. tp selama kawin ni cik kiah tak penah lagi laa tgk dia mengamuk. mengamuk maksud cik kiah ni....siap pukul2, maki2 tu. kat bini dia..dpn bini dia ni..tak penah lagi laaa tgk. dia kalau time marah atau angin tak ok...dia cuma senyap. senyap tak ckp apa. tp tau dah..dia tgh marah laa tu. mesti ada benda yg kita buat ni...dia tak suka. dan kita tak dgr kata dia. dia ni jenis pendiam. tak byk ckp. jenis rajin buat keja rumah. suka cuci baju...cuci pinggan, mop lantai. jenis ringan tulang. kdg2 nasi pun dia yg masak. cik kiah tak penat sgt laa. dia byk tolong. mlm pun dia yg bgn buat susu anak. jenis rajin. cik kiah amat2 sayang kat dia. mmg laa ada juga perbuatan atau ckp dia yg kdg2 cik kiah tak suka juga. tp manusia ni mana ada yg sempurna sgt. belajar laa menerima org lain seadanya. kita pun tak laa sempurna sgt. oklaaa..kalau time dia marah tu...cik kiah akan senyap juga. so...sama2 jd senyap. org tua2 kata..kalau api tgh menyala tu..jgn dok pi tambah minyak pulak. biar dulu. tp cik kiah ni jenis yg suka bersemuka...suka bawa berbincang. nak berbincang pula kena ada privacy. kalau boleh biar cik kiah dgn dia je masa tu. eloknya kat bilik kita la. br aman. apa2 pun sebenarnya kena berbincang. sbb kdg2 dah bertahun kawin ni..mcm2 masalah ada. adat laa kalau suami suka arah2 kita..larang buat tu...buat ni. kdg2 kena fikir di pihak dia pulak. sbb cik kiah dah beberapa kali lalui...dia larang buat beberapa perkara...mula tu fikir mcm tak logik...tp bila lama2 fikir..ok gak idea dia tu. utk kebaikan bersama. contohnya...dia larang cik kiah makan benda yg berangin dan boleh sbbkan sakit urat. bini dia ni...pantang nampak. sure nak mkn. contohnya laksa, sayur keladi. kegemaran tu. tp lepas mkn akan rasa seram sejuk...sakit urat. suamiku juga laa nanti akan jd mangsa...jd tukang urut. tukang bakar tunku utk tuam kat kaki. hahhahahahhaha...mau dgr ckp dia. logik laaa kan. mungkin kami sama2 mak dak dan pakdak kot...sama2 tanah...so sejuk belaka laaa. kalau time gaduh...cik kiah jenis tak bertahan bab2 marah ni..sat saja nanti...cair laaa. pompuan. :) sebenarnya bila dah lama2 kawin..kita sendiri akan tau mcmana  nak buat bg suami suka...mcmana nak buat bg suami tak marah...mcmana nak buat bg suami tak mengamuk.

nak dgr lagu??

video

meh laa dgr lagu ni...menarik gak. cik kiah ada sambutan konvo kat poli. so hari ni dgn esok kena laaa mai ofis. anak2 dpt laa lepak dgn ayah depa.

Friday, 18 March 2011

anjing jiran

anjing jiran cik kiah namanya VICO.

anak2 cik kiah suka dgn si VICO ni. tuannya jarang duduk kat rumah ni. cina laa. dia menyewa dlm area taman tu jugak. mcm2 jenis org ni...mungkin sesaje beli rumah...tp tak nak duduk. buat pelaburan kot. dlm rumah tu byk brg dia. kiranya kalau nak duduk tu dah boleh sgt la. dia kdg2 mai masa weekend lepak2 kat rumah tu atau pun buat BBQ kat situ. kdg2 time buat BBQ tu...baunya. jgn ckp laa. jgn dok kat ruang tamu. ada bau nanti. tp dah jiran cina..kena terima laa. cerita anjing ni pulak...mula2 tuannya bawa mai kat rumah tu..punya laa cantik..tak tau laa betina ke jantan. tp masa tu gebu..putih...cantik. tp skrg..pi tgk...kurus kering..busuk...mcm terabai. kesian betul tgk. tuannya kdg2 je mai bg mandi..bg makan..terbiar je anjing tu. ..zulaikha dgn yusuf suka betul kat anjing ni. kalau kami balik saja..zulaikha akan minta dukung nak tenyok anjing. dok panggil VICO. padan dgn si VICO pun menyalak manja time nampak 2 budak tu. Yusuf kata anjing ni baik kan mak kan. so kesimpulannya depa 2 mmg suka kat anjing tu. tp masalahnya mlm td kami lepak kat Pantai Bersih...buat khemah kat situ. Yusuf dgn Zulaikha main bola kat padang tu. ayah depa pi memancing. tiba2 mai sekor anjing itam. yusuf dgn zulaikha boleh pulak lari2 nak pi main dgn anjing tu. sbr saja laa. jenuh jerit2 jgn pi. jgn pi. anjing gigit nanti. panik betul. salah cik kiah gak...dok ajar depa baik dgn si VICO. tu laa pasal. moralnya...baik berpada2. hahhahhahah..budak2 bkn tau pun benda tu haram dipegang. dah tu takkan nak ajar buat dajal pulak kat si VICO tu...contohnya baling batu...tak laa kan. so..buat baik berpada2 laaa...lepas ni kena bgtau laa juga kata VICO tu bahaya. tak leh pi dkt dia. tak leh pegang dia nanti dia gigit. VICO tak suka org pegang dia. br betul. :)

Thursday, 17 March 2011

susu yusuf

dah byk hari cik kiah berminat nak cerita pasal susu yusuf. yusuf minum susu ni...dari baby. masa lepas lahir sampai laa cik kiah ngandung pula adiknya...ada jugak cik kiah bg susu badan. susu badan ni mudah. mlm2..selak je...fresh dari ladang. hahhahahahah. tp biasa laaa..sbb tinggal kat sekolah tu...depa tak galakkan sgt ibu kerap2 dok pi tgk anak atau pi hantar susu kat anak. pdhal masa tu cik kiah rajin gak mengepam kat ofis. kalau tak pam mesti basah baju. rezeki murah. hahhahahahha..so kat sekolah..cik kiah bg susu ni...


 antara jenama susu yg paling murah kat pasaran. cik kiah dulu2 pun masa baby minum ini gak. ada lagi buktinya kat rumah mak cik kiah...pinggan dumex. susu ni ok.



kaya dgn khasiat...harga pun ok. kadang2 boleh dpt 1 pek besar tu tak sampai rm20. tgk tempat laa..kdg2 rm20 lebih gak...utk 1kg. apa yg cik kiah nak cerita kat sini...br2 ni cik kiah pi wonderful kat alma nak beli susu ni laa..tiba2 ada sorang pompuan dgn anaknya mai...kalut2 ni. riuh. pompuan tu ckp...oooo betul laaa..cik kiah pun kata laa..betul dah ada cover baru susu ni. dulu gmbr lain. dia kata mmg pun. tp kisahnya lain...cuba tgk betul2 gmbr ni...

dia kata br ni dia suruh suami dia pi beli kat kedai. suami dia bawa balik..dia tgk2 dia tanya laa knp 900g saja? tadak ka yg 1kg? suami dia kata semua yg paling besar pek tu 900g saja. so dia pun pi sendiri tgk kat kedai. rupa2nya mmg betul pun 900g je skrg ni...dgn harga yg sama utk 1 kg. bagus tak? cerdik tak syarikat ni? cik kiah pun tak perasan kata 900g je. pdhal harga biasa utk 1kg je. teruk betul. :(


lagi tempat menarik di yan

ni gambar tempat2 menarik di yan lagi...tp gambar ni cik kiah dpt di laman web majlis daerah yan. nanti kalau ada masa cik kiah teringin juga nak pi tangkap gambar sendiri kat situ. atau nak cdgkan kat kak cik kiah...dia suka aktviti tangkap2 gambar ni...

ini adalah air terjun titi hayun. tu titi gantung yg cik kiah ckp tu...tepi tu ada chalet..kat bawah titi tu boleh laa nak mandi. kat atas2 tu ada byk lagi tmpt nak mandi yg selesa. jalan terus tu boleh naik pula tangga kenari utk ke gunung jerai..sekerat jln je laa...tangga tu ada byk anak tangga. cik kiah tak penah laaa naik tinggi2..tp org kata...org kata..bukan cik kiah kata tau...hhahahhahah..org kata ada org penah jumpa nenek tua(kak limah) kat tangga tu. tah laa betul ke tak. hahhahahahha.


tempat ni juga jd port budak2 muda berdating. kan sunyi. hahahhahahha...nak mandi kat sini mmg amat2 ok. tp kena hati2..sbb kadang2 pernah jd jugak air juak..org kampung panggil air juak..yg tiba2 turun mengejut dr atas gunung. turun dgn sampah dan btg kayu. air yg kuantiti byk. penah jd dah. so kena hati2 dan sentiasa beringat. nampak je awan hitam, mendung kat atas bukit tu..elok2 bawa2 bersabar nak mandi pun. hahhahahhaha...air juak tu dtg takde amaran2 dah. kdg2 kat tempat mandi tu tak hujan pun...tp bleh nampak atas bukit tu dah mendung. so...elok2 laa beredar.


ini pulak...air terjun seri perigi...dekat je dgn rumah mak cik kiah kat kampung tu. kalau berdiri kat luar rumah bleh nampak air terjun ni. kalau lepas hujan lagi laaa....nampak putih je airnya. cantik. boleh gak nak mandi2 kat sini. ada satu lagi air terjun gak...namanya air terjun batu hampar. dulu2 tempat tu agak popular. sampaikan ada satu rumah rehat kepunyaan sultan kedah kat situ. tp skrg dah kurang popular dah. pun boleh gak nak mandi2 kat situ. tp air terjunnya tu tak laa setinggi seri perigi ni. batu hampar tu air terjunnya bertingkat2. arwah tok wan cik kiah dulu penah bercerita...katanya laa..ada ular tedung selar besar menjalar kat salah satu batu besar kat situ. tah laa betul ke tak. tp pernah gak jd kes...yg dialami oleh sedara mara cik kiah juga...dia tu pi memburu kat area batu hampar tu. dah penat memburu tu..dia dan kawan2 lepak kat salah satu batu kat situ. sambil lepak2 tu dia cucuk senapang tu kat batu tu. balik rumah lepas tu dia jatuh sakit. agak teruk laa..katanya berlubang kat badan dia. katanya laa..cik kiah masa tu kanak2 lagi. tak tau sgt ceritanya. bila berubat kat bomoh...bomoh kata sbb dia ketuk2 kat tempat yg tak sesuai. cik kiah tak dpt nak pastikan laa kebenarannya. tp org tua2 kata...jgn tanya byk2...tgk je dan ambik peringatan. beringat laa kalau nak buat apa2. cik kiah cerita ni bukan nak menakutkan org supaya tak pi tempat tu. tp apa2 pun kena laa sentiasa beringat. buat apa pun kena laa berpada2. kan kawasan tu gunung...hutan...


rasanya gambar ni adalah gambar sungai kat kampung raga yan. rasa2 cik kiah la. hahhahahah...dulu2 tu kampung ni popular laaa sbb dpt title kampung bersih dan cantik. mmg cantik pun masa tu. kampung tu ada byk jln mini tar. seronok kayuh basikal kat situ. kalau rasa panas boleh mandi kat sungai yg ada. air jernih. sungai tu kat tepi2 rumah org. tp terjaga. bersih dan cantik. org2 kat kampung tu rajin hias rumah dgn pagar buluh. lama dah cik kiah tak lalu kat kampung tu. teringin nak pi tgk. nanti laaa..kalau rajin...bleh nak pi tangkap gmbr dan letak kat blog. best gak.

Wednesday, 16 March 2011

tunjuk atau mengajar??

pagi td cik kiah teman suamiku bersarapan. kami makan roti canai kat perda. masa dok makan tu..ternampak laa adegan pekerja kedai makan tu memanggil sorang lagi pekerja baru laaa kot. dia jerit panggil kuat2..suruh mai kat dia. mai sini dia kata...nak ajar mcmana nak bubuh kuah dlm pinggan. cik kiah dgr...perkataan ajar tu..mcm janggal sikit bunyinya. nak ajar mcmana nak buh kuah dlm pinggan. sampai ptg ni dok terfikir lagi...nak ajar. hahahhahahah...nak ajar...tah laa. pada cik kiah..lebih elok kalau dia sebut...mai kak nak tunjuk mcmana nak buh kuah ni dalam pinggan. nice sikit kot. mmg laaa tak penting pun ajar ke tunjuk ke...tp gaya ckp tu. :)

Tuesday, 15 March 2011

kerusi baby

terlintas nak menaip pasai kerusi baby dlm kereta. kisahnya anak cik kiah si zulaikha...mmg agak lasak. dia tak akan dok senyap sesaje dlm kereta time cik kiah drive. jenuh. suka buat adegan terkejut2 buka pintu kereta. masa kakak cik kiah duduk serumah dgn cik kiah...kami dah tak letak kerusi baby lagi dah kat zulaikha. kakak cik kiah akan pegang dia. penah jd sekali tu dia jatuh dlm keta. berdarah kepala. cuti kecemasan kami hari tu. bawa dia pi klinik. sbb berdarah byk. tp doktor kata ok. tak ada apa2. abg dia masa setahun lebih dah tak duduk atas kerusi baby dah. abg dia tak lasak mcm dia. tp zulaikha skrg ni...dah dekat 3 tahun...cik kiah tetap letak dia kat kerusi baby. sbb tu laa..tak sempat nak larang. dia suka buat aktiviti mcm2. kakak cik kiah marah...dia kata anak sepatutnya makin besar dah tak yah laa letak kat kerusi tu lg. kan dah dekat umur 3 tahun dah. bln 7 ni dia genap laa 3 tahun. tp cik kiah tetap seriau gak nak biar dia tanpa kerusi tu. kalau kat kerusi tu dia senyap je. tak buas. ok je. bleh gak main. tp bersopan sikit laa. dia pun tak bising suruh buka ke apa. nak tgk gmbr kerusi dia?


kerusi ni beli utk abg dia masa baby dulu. sampai skrg ni dok guna lagi. cik kiah rasa...budak bawah 5 tahun patutnya letak lagi kat kerusi ni. khas utk budak2 yg lasak dan buas mcm zulaikha. spesis yg tak bleh dok senyap. dlm lubang aircond tu mcm2 dia letak. masa pi servis...tu dia...mcm2 benda org tu bawa keluar. sbr saja laaa...rasanya kat oversea pun ada peraturan suruh letak anak kat kerusi mcm ni. bahaya. zulaikha kalau tak dok atas kerusi ni...dia suka dok kat betul2 dgn gear. kaki terjulur pi kat gear. selalu kena marah dah. aktiviti bergayut tu biasa laaa...abg lain...bersopan sikit.

bila cik kiah memasak

cik kiah suka betul tgk blog org yg tunjuk gambar masakan. teringin je nak cuba masak apa2. cik kiah tak pandai sgt memasak. cuma suka tgk...tambah2 lagi yg dah dihias2. mak ai!! teruja. jumaat br ni cik kiah balik rumah time tghari. sempat gak masak..sambal sotong. sbr saja laaa...itu je yg mampu. beli sotong kat kedai ikhwan kat perda. balik masak...ni laa rupanya...kebetulan masa mkn tu ada msg..lepas tu teringin pulak nak ambik gmbr. hhahahhahahaha...cubaan utk masukkan gmbr masakan pulak kat blog..resepi sambal sotong ni...mcm biasa je. tak ada sukatan. hahhahahha..ok lah.
sotong yg ada telur. 4 ekor RM8. mana ada brg yg harga murah skrg ni...

rupa2nya

rupa2nya..br cik kiah tau...rupa2nya utk jd bidan pun ada sijil khas. sama kesnya mcm nak jd lawyer ke akauntan ke...doktor ke...
br2 ni surat along daripada kolej jururawat dia sampai kat kampung. along kat selangor skrg ni. so...mak cik kiah suruh cik kiah hantar pos ekspress kat dia. sblm hantar tu sempat gak cik kiah belek2. kagum gak tgk. rupa2nya mcm tu. cik kiah ada ambik gmbr gak...


siap dgn akta bidan tu...

ada pulak lembaga yang mengesahkan...

patutnya bidang lain pun kena gak kan ada perakuan mcm ni...

baju konvo

cik kiah tgh berusaha mencantikkan baju konvo tu...tah laa menjadi ke tak nanti.

batu2 kilat tu beli kat kelantan masa pi along kawin hari tu. tak ada idea nak lekat mcmana. maka jd laa mcm ulat bulu tu. hahhahahha...

bila 1 family pi memancing...

ni gambar family cik kiah pi memancing...lokasinya kat sangkar ikan abg iparku...


tragedi menyayat hati bila salah satu dari joran tu hilang dibawa ikan...






masa cuti tahun baru cina...best!!