Friday, 17 June 2011

masak memasak

semalam cik kiah memasak sakan kat rumah. buat gulai ikan bawal tambak tak cukup inci. hahahahhahahha. dah byk hari teringin nak buat gulai ikan. jemu laaa asyik2 makan udang...sambal tumis udang, gulai udang, tomyam udang, cucur udang, masak kicap udang, udang goreng, masak sos udang, jemu gila dah. sbb tiap2 hari suamiku akan bawa balik udang. udang putih..kaki kaler merah. udang laut. kalau kat market taman selamat BM..udang yg dia selalu bawa balik tu harganya rm33 sekilo. sama spesis dan sama saiz. mahal gila. padahal harga yg ditolak oleh nelayan kat org tgh cuma rm18 atau rm20 sekilo. mahal kan? untung atas angin. ok laaa...cerita bab ikan bawal tambak tak cukup inci tu. semalam pi market dgn suamiku...tiba2 berkenan kat ikan tu. sekilo rm36. tp cik kiah beli 2 ekor je. rm36 tu kira murah laa utk bawal tambak yg tak cukup inci. knp kata tak cukup inci? hahahhahah. selalunya cina2 suka beli bawal tambak sbb depa suka masak stim bawal tambak. tau rupa bawal tambak? rupa seakan2 bawal putih..tp ada gelap sikit kat bdn dia. sat naaa..cik kiah ada gambar ikan yg beli semalam sebelum digulaikan.
tu ha..yg 2 ekor tu adalah bawal tambak. sedap ikan ni. tp agak mahal laa. kalau nak rasa...selalunya cik kiah beli kat market tmn selamat. selalu ada kat situ. apek jual ikan tu pernah bg resepi kat cik kiah utk stim ikan bawal tambak. dia kata kena letak halia byk. ok..knp kata tak cukup inci. suamiku laaa. dia kata kalau yg cukup inci tu...maksudnya yg besar sikit dari yg dlm gambar tu...yg berat tu agak2 dlm 800g atau 1kg. itu boleh dpt dlm rm60 sekilo. yg itu yg sedap..lagi cantik utk buat stim. sbb molek je kalau letak dlm pinggan bujur tu...selalunya apek2 kan letak ikan stim sekor2 time hidang. ermmm..yg 4 ekor ikan lagi tu yg dlm gmbr tu...ikan belanak. pegnen belaka ikan tu. hahahahhaha. bertelur. patut laa cik kiah tgk besar lain mcm je. siang2 tgk rupa2nya ada telur. suamiku kata patutnya bkn musim belanak pegnen lg ni...tp ni mesti kes kawin tak ikut musim. hahahhahahahha. mcm kita laaa kan...musim kawin tu...pakat kawin ramai2 lepas tu pakat ramai2 bersalin kat spital. hahahahhahahha. ok...tgk ni...

ni adalah adunan rempah yg akan digulaikan. cik kiah mmg sengaja letak lada hitam lebih sikit. ini laaa yg cik kiah selalu ckp..kami suka buat adunan rempah sendiri. lepas tu mesin hancur dan buat gulai mcm biasa.

bawang utk tumis dan utk mesin hancur sekali dgn rempah td.
ini time rempah dah masak...dah keluar minyak...terus masukkan ikan. comei kan kaler ikan tu. nampak lazat je...gambar lepas ni lg lazat...cuba tgk...hahahahhahahhaha.

dah siap...sengaja biarkan kepala ikan tu bg nampak mcm ikan tu tgh cari udara. hahahhahaha. lazat kan. masa ni cik kiah dah terketar2 tgn dah...dah lapar gila. rasa nak ngap terus je. masa dok masak2 ni juga..ada wanita ngandung kat putrajaya dok msg tanya resepi buat ikan belah belakang dgn ayam masak merah stail mak ngah dia. along laaa tu...berkali2 msg tanya resepi. jenuh cik kiah yg tak brp handal memasak ni dok bg resepi. dia tak pula call mak dia tanya resepi. hahahhahah. sbr saja laaa. nak tgk rupa masak merah dia? dia msg lepas dah siap masak. rupa tu agak menjd laaa..tak tau rasanya mcmana. hahhahahahha.

mak ngah dia selalu laa masak ayam mcm ni. dah jd kegemaran kami dah. along kata dia tiba2 rasa teringin sgt nak mkn masak ni..nak balik kg...jauh sgt. tu try buat sendiri. masak ni guna cabai idup. buh santan. sedap ni.


No comments:

Post a Comment