ikan sembilang...siap dgn telur...sedap...
segengam cili kering
satu sudu besar rempah biji (ketumbar)
satu sudu kecil penuh jintan kecik
secubit jintan besar
10 biji lada hitam
segengam kecil asam jawa (buat jus)
3 gengam kelapa
bwg putihseulas + 3 ulas bwg merah (diblend lumat sekali dgn cili, jintan dan lada hitam + sedikit minyak dan air secukupnya)
sikit serbuk kunyit
3 ulas bwg merah + seulas bwg putih + daun kari + helba campur utk tumis....buat laaa mcm buat gulai selalu....tumis bawang...masukkan rempah..biar kering dan pecah minyak...masukkan ikan..
santan...
dan aksesori...
biar mendidih sikit...masukkan telur ikan supaya telur tu tak hancur...
ok dah siap...gulai style mak salmah. hahhahahahhahah...mengiurkan?? mmg sedap pun...
No comments:
Post a Comment