pagi semalam cik kiah sekeluarga ke pasar minggu kat tepi jln kubang semang..jalan2 ke situ...tepi tu ada kuda. suka hati laa yusuf dgn zulaikha tgk kuda. dua tiga menjak ni kakak cik kiah suka betul beli ikan merah tak pun ikan jenahak. kalau kat yan biasanya kami beli ikan tenggiri utk dibuat gulai. tp kat sini payah nak jumpa ikan tenggiri yg segar. so kami pun berpaling tadah ke ikan merah dan ikan jenahak pulak. mahal gak. tp sbb suka mkn...so pejam mata...beli juga. so..tghari semalam kami makan gulai kepala ikan merah. sekor rm39. beli sekor terus. bahagian badan tu rasanya ada projek lain pulak hari ni kot. tgk sikit ikan tu...masa nak cuci tu...sbb org tu dah siap potong...tp dok konfius gak ni...insang ikan tu ambil tak utk buat gulai. selalunya kalau ikan tenggiri dgn semilang..ambik je insang dia. sedap. tp kena cuci bersih2 laa..rendam dlm air asam. suamiku kata ikan merah pun org ambik gak insang...kalau kat restoran tu laa kan. org buat kari kepala ikan merah..siap seketul2 kepala tu tak belah dua dah pun. siap ada insang kat dlm tu. so...kalau dah dia nak sgt insang tu..dia laa kena cuci. alasan sokmo...hahahahahha. dah bini dia mls nak cuci.
ini laaa ropa kepala ikan tu. letak bahagian ekor sekali.
siap mulut ikan pun suamiku potong. dia kata nak buat apa gigi ikan tu. hahahhahahahha...ok laa. tugas cik kiah cuma buat gulai. dah siap gulai tu...ini laaaaaaa ropanya...
secara peribadi..cik kiah suka lagi gulai kepala tenggiri..tak pun gulai sembilang..tak pun gulai ikan jenahak. tp ok laa ikan ni pun. dr tak ada langsung kan. habis seperiuk gulai. itu bkn makan namanya...tp melantak dgn jayanya. manis ikan ni.
No comments:
Post a Comment