udang tangkap dgn cara 'kompang'. cik kiah tak pernah tgk rupa 'kompang' tu. tp katanya pukat jugak. mcm tahan pukat..biar lama kat satu tempat...lepas tu pi angkat. ada laa mcm2 benda dlm tu. termasuk laa udang, ikan, ketam, sotong dan sebagainya. kelebihan kompang ni adalah mudah..tak yah dok tunggu ikan atau benda tu masuk kat situ. ada tempoh2 masa tu...br laa pi angkat 'kompang' tu. keburukannya...kalau dah terlalu lama terbiar terendam dlm air tu..benda2 tu akan jd cepat busuk..tgk tu...kepala dan kaki udang tu dah berubah warna dah sikit kan...
ini pulak sotong katak. suamiku kata kalau kat tempat dia...selalunya org yg kelaut tu akan buang mcm tu saja sotong katak ni...tp kan..sayang laa kalau nak buang mcm tu saja. sotong tu...kalau dah cuci bersih2 tak nampak dah rupa 'katak' tu. knp org panggil sotong katak? entah laa...mungkin sbb rupanya tak menarik dan bulat sikit kat body tu kot. tp tetap rupa sotong jugak. bila dah cuci bersih2 sedap tu kalau masak.
dan satu family ikan semilang. hahhahahah. lebih kurang 10 ekor. abg iparkan tahan bubu. agak besar pun ada jugak yg dpt. mlm tu cik kiah dgn suamiku kerjanya...siang ikan dan sotong. pukul 1 br kami lena lepas cuci semua bersih2..termasuk mop lantai. ya laaaaaaaaaa...ikan semilang tu masih hidup masa bawa balik. siap lompat keluar dari bekas tu....dok atas lantai rumah. tu yg kena mop lepas tu. hahhahahha. tak pa...janji sedap lepas dah jadi gulai. sbr saja laaaaaaaa kan. kejam betul manusia. esok tu cik kiah buat gulai ikan semilang kat kedai. tp not for sale. hahhahah. itu utk kita2 je. hahahhahahha.
No comments:
Post a Comment