ini laa rupa udang lipan. udang lipan ni org ckp bagus utk sakit lelah ke asma ke..penat ke...sebenarnya udang lipan ni sedap..tp nak memasak tu leceh sikit. kena ada skil utk membuka kulit udang ni. kulit dia mcm keras dan tajam sikit. suamiku kata kalau nak mudah..rebus dulu..dan guna gunting utk gunting bahagian kaki tu...lepas tu koyak je kulit tu. isi udang ni tak laa byk sgt...
ini rupa isinya. sedap ni kalau buat sambal tumis. bg kering2 mcm tu. garing. fuyooooooooooooooooooooooooooo...meleleh. hhahhahahhahah.
knp boleh sampai bercerita ttg udang lipan ni....sbb terasa mcm teringinlaaaa pulak.
satu lagi...kalau kat kampung cik kiah...udang lipan dan udang ketak...adalah dua spesis yg berbeza. udang ketak...selalunya akan buat rumah atau busut lumpur kat tepi2 parit kat kampung. udang lipan pulak kat laut. hidupan laut. udang ketak ni mcm hidupan 2 alam. :(
No comments:
Post a Comment